July 14, 2020

13.07.2020: На Донбасі армія зазнала важких втрат.

На Донбасі армія зазнала важких втрат.
На Донбасі армія зазнала важких втрат.
  • На Донбасі армія зазнала важких втрат.
  • Верховна Рада перенаправила на фінансування виборів 1,3 млрд грн із фонду боротьби з епідемією.
  • Глава МЗС Кулеба виключив відкриття кордонів ЄС для українських громадян найближчим часом.

В Україні

  • Президент Зеленський відкликав із парламенту законопроєкт про скасування обмеження на зарплати чиновників під час карантину.
    На засіданні фракції він назвав дві кандидатури на вакантні посади в уряді, за які фракція має проголосувати в середу. Віцепрем’єр-міністром із питань стратегічних галузей промисловості, оборонного комплексу тощо, буде призначено колишнього керівника Державного космічного агентства й заст. міністра промислової політики Уруського. На посаду глави Антимонопольного комітету запропоновано кандидатуру першого заступника глави відомства Піщанської, сестра якої є кумою президента. Зеленський заявив, що кандидатура на голову НБУ буде названа цього тижня й депутати мають затвердити його до п’ятниці. На думку аналітиків рейтингової компанії Moody's, незалежність НБУ буде основним критерієм подовження програми кредитування МВФ. В. о. глави НБУ Рожкова заявила, що неконтрольована емісія грошей є "червоною лінією", через яку чиновники не планують переступати. Вона вважає неможливим тримати низькі ставки кредитування за високих темпів інфляції.
    Верховна Рада прийняла законопроєкт про збільшення фінансування місцевих виборів на 1,3 млрд грн коштом фонду боротьби з наслідками епідемії.
    Депутати прийняли за основу законопроєкт про підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху.
    Проголосовано закон, що підвищує розмір збору за обробку вантажів з авіаперевізників, який збільшить вартість авіаквитків, як на місцевих, так і на міжнародних лініях. За словами міністра інфраструктури Криклія, закон має встановити єдині для всіх суб’єктів правила справляння зборів.
    Перше читання успішно пройшов законопроєкт про продаж за довгостроковими договорами електроенергії, яку виробляють АЕС.
    Також у першому читанні прийнято законопроєкт про приватизацію земель державних сільськогосподарських підприємств.
    Прийнято за основу законопроєкт про соціальний захист населення в період карантину, який зобов’язує роботодавців повідомляти центр зайнятості про заплановане масове звільнення за 2 місяці й розширює коло підприємств, які отримуватимуть допомогу з часткового безробіття.
    Депутати провалили законопроєкт Зеленського про надання держгарантій для врегулювання порядку сплати податкового боргу малими та середніми підприємствами і відправили його на доопрацювання.
  • Нафтогаз у 2019 р заплатив 121 млрд грн податків та дивідендів, що складає 16 % доходів держбюджету.
  • Імпорт товарів до України в червні виріс на 20 % проти травня й сягнув 97 млрд грн, що привело до зростання надходжень митних платежів на 4 млрд грн.
  • НБУ надав банкам кредити довгострокового рефінансування на суму 5,1 млрд грн.
  • Торги на міжбанківському ринку пройшли відносно спокійно з невеликим перевищенням попиту над пропозицією, що призвело до плавного зростання курсу долара: 27,08 ₴/$ (+0,13 грн), 30,69 ₴/€ (+0,29 грн), 3,83 ₴/10 руб (+0,03 грн). Нацбанк на торги не виходив. Протягом тижня, що минув, регулятор купив на міжбанку $92 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість нових випадків інфікування на коронавірус в Україні зберігається приблизно на одному рівні протягом кількох останніх днів. У понеділок зареєстровано зараження 638 осіб, померли – 14. У світі кількість нових випадків упродовж доби знову впало нижче 200 тис., померли – 3,7 тис.
    За словами міністра закордонних справ Кулеби, в’їзд для українських громадян на територію Шенгенської зони найближчим часом відкрито не буде через погану епідеміологічну ситуацію в Україні. Він також повідомив, що для поїздок громадян відкрито 21 країну, зокрема, Велика Британія і США.

Війна

  • На Донбасі армія зазнала важких втрат. Унаслідок обстрілів загинув військовослужбовець, під час виконання бойового завдання в районі Зайцевого в околицях Горлівки було вбито ще одного бійця. Після узгодження зі спостерігачами місії ОБСЄ, на евакуацію його тіла було відправлено ​​групу, яка потрапила в засідку й була розстріляна. Загинув військовий медик, ще 2 вояків  дістали поранень й бойових травм. Бойова ситуація загострюється всією лінії фронту. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Водяному й Сартані, в Авдіївці, в околицях Горлівки, на Світлодарському водосховищі – у Луганському, а також на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. – у Кримському, Ореховому й Золотому. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя, у районі Докучаєвська, на околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на трасі Р-66.

Україна та світ

  • Глава МЗС Німеччини Маас заявив, що для відновлення повноцінної співпраці з РФ треба врегулювати конфлікт на сході України, в іншому випадку, антиросійські санкції регулярно подовжуватимуться.

No comments:

Post a Comment