July 03, 2020

02.07.2020: Рейтинги Зеленського та його партії стрімко котяться донизу

Рейтинги Зеленського та його партії стрімко котяться донизу
Рейтинги Зеленського та його партії стрімко котяться донизу
  • Рейтинги Зеленського та його партії стрімко котяться донизу.
  • Мінфін скасував розміщення єврооблігацій.
  • Заява Смолія про відставку обвалила курс гривні.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про декриміналізацію водіння в нетверезому стані, який Верховна Рада прийняла в червні, що запроваджує визначення "кримінального проступку" з одночасним зростанням штрафів.
  • Профільні комітети Верховної Ради схвалили звільнення голови правління НБУ Смолія та голови Антимонопольного комітету Терентьєва. Депутати проголосують за постанови про звільнення чиновників у п’ятницю.
  • Оголошення про відставку глави НБУ Смолія спричинило падіння курсу гривні на міжбанківському ринку: 27,18 ₴/$ (+0,41 грн), 30,66 ₴/€ (+0,66 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,09 грн). Нацбанк був змушений продати з резервів майже $200 млн, більшу частину цих коштів купили через Сітібанк нерезиденти, які виводять валюту з країни. Якби не продаж валюти Нафтогазом, курс гривні впав би ще нижче.
    Мінфін після заяви Смолія скасував розміщення єврооблігацій на $1,75 млрд, "щоби дати можливість міжнародним інвесторам оцінити наслідки" зміни голови НБУ.

Пандемія коронавірусу

  • За даними американського університету Ґопкінса, кількість інфікованих за добу знову побила рекорд – зафіксовано понад 200 тис. випадків зараження. Лідерами залишаються США – 57 тис. позитивних тестів, Бразилія – ​​48 тис., Індія – 22 тис. В Україні в четвер діагностовано 876 випадків зараження, померли 27 особи.
    Аналіз витрат фонду на боротьбу з наслідками епідемії показує, що реальні масштаби "епідемії" набагато менше ніж показують ЗМІ, а епідемічний поріг захворюваності на грип минулого року в 10 разів вище за показники зараження на коронавірус. Найбільше фінансування з фонду отримало Міністерство соцполітики – 10,1 млрд грн, МОЗ – втричі менше – 3,5 млн, Міністерство економіки – 2,9 млрд грн, МВС – 2,2 млрд грн, а левову частку коштів депутати перенаправили на ремонт та будівництво доріг.
    Польща з 3 липня відновила примусову двотижневу обсервацію осіб, що прибувають з України, крім студентів, власників карти поляка, сезонних працівників.

Війна

  • Армія на Донбасі знову зазнала втрат – унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Окупанти атакували українські війська за підтримки ствольної артилерії та мінометів у Новотошківському на півночі Луганської обл., під мінометний обстріл потрапили оборонці Авдіївки й Кам’янки в її околицях, Південного в районі Горлівки, Луганського на Світлодарському водосховищі й Золотого на півночі Луганської обл.Перестрелкі сталися на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському водосховищі, а також поруч із трасою Р-66.
    Унаслідок мінометного обстрілу загинула мешканка сел. Зайцевого в околицях Горлівки.

Тренди

  • Соцопитування служби "Рейтинг" підтвердило негативні тенденції для президента Зеленського та його "команди". Його підтримують лише чверть опитаних, утрічі менше – підтримують колишнього президента Порошенка й лідера "Опозиційною платформи – За життя" Бойка. 52 % респондентів незадоволені діяльністю Зеленського. 63 % опитаних вважають, що країна рухається в неправильному напрямі. 40 % – очікують значного погіршення економічного становища, а в половини воно вже погіршився. Рейтинг президентської партії впав нижче 30 %, 15 % – в ОПЗЖ, 13 % – у "Європейської солідарності", 10 % – у "Батьківщини".
    Криза в Україні набирає обертів. Згідно з результатами опитування Європейської бізнес-асоціації, індекс інвестиційної привабливості впав із 2,95 до 2,51 за 5-бальною шкалою з негативним прогнозом. 62 % керівників підприємств вважають інвестиційний клімат у країні несприятливим.

No comments:

Post a Comment