June 24, 2020

22.06.2020: Влада призначила першу "інвестиційну няню" канадській компанії

Влада призначила першу "інвестиційну няню" канадській компанії
Влада призначила першу "інвестиційну няню" канадській компанії
  • Влада призначила першу "інвестиційну няню" канадській компанії.
  • На Закарпатті – потужні паводки.
  • Нафтогаз "заливає" валютний ринок доларами.
  • За даними Мінздраву, в Україні зареєстровано антирекорд захворюваності на коронавірус.

В Україні

  • Першою "інвестиційною нянею" від української влади для канадської компанії Black Iron призначено заступника голови Офісу президента Жовкву. Чиновник був директором департаменту Держагентства з інвестицій та управління нацпроєктами в період правління президента Януковича. Агентство та його керівник Каськів – фігуранти численних корупційних скандалів.
  • Кабмін надав можливість пріоритетної диспетчеризації (самостійного управління потужністю) для ТЕС, що працюють на вугіллі, що, на думку експертів Енергетичної спільноти, нівелює роль Укренерго, як єдиного диспетчера та буде перешкоджати приєднанню української енергосистеми до енергосистеми ЄС ENTSO-E.
    Уряд має намір подовжити ще на місяць спецзобов’язання Нафтогазу з постачання газу населенню, що поставить під питання виконання зобов’язань України перед МВФ, які було прописано в меморандумі про співпрацю.
    Уряд демонополізував експорт озброєнь – компанії, що мають ліцензію, тепер не зобов’язані погоджувати ціни на продукцію з "Укроборонпромом".
  • Держстат повідомив про зниження темпів падіння промислового виробництва з 16,2 % у квітні до 12,2 % у травні.
  • У західних областях після сильних дощів сталося підтоплення територій, зокрема, сільгоспугідь і житлових кварталів, кілька людей загинули і пропали безвісти. Експерти пов’язують паводки, що посилюються щороку, із неконтрольованою вирубкою лісів та незаконним видобутком гравію в Карпатах. Президент Зеленський підписав закон про проведення інвентаризації лісів. Попри всі заяви влади про боротьбу з контрабандою лісу, ділова деревина вивозиться з України в промислових масштабах.
  • Чиновники знову переклали валюту з однієї державної кишені в іншу. Нацбанк купив практично всю валюту, виставлену на продаж Нафтогазом, який має до кінця місяця перерахувати до бюджету 39 млрд грн. За оцінками банкірів, НБУ купив майже $420 млн, і не дав курсу гривні зміцнитися сильніше. Мінфіну вдалося розмістити держоблігації на 6,2 млрд грн, водночас знизивши прибутковість за середньостроковими зобов’язаннями. З них майже 5 млрд грн припало на ОВДП із терміном погашення 1 та 2 роки. На думку експертів, основними їхніми покупцями стали держбанки й держкомпанії. Довідковий курс встановлено на позначці 26,61 ₴/$ (-0,06 грн), 30,12 ₴/€ (+0,22 грн), 3,87 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано черговий антирекорд захворюваності на коронавірус – упродовж доби підтверджено інфікування ще в 940 осіб, 16 хворих – померли.
    Головний санлікар Ляшко не виключив посилення карантину в західних областях – Львівській, Волинській, Закарпатській через зростання кількості хворих. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що до послаблення карантину готові 10 областей та Київ.
    Компанія SkyUp відновлює внутрішнє авіасполучення з 26 червня.
    Єврокомісар Юрова заявила, що епідемія не може бути виправданням для зупинки реформ в Україні в галузі боротьби з корупцією та верховенства права.

Війна

  • Окупаційні війська обстріляли вночі із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї позиції української армії в Широкиному. Перестрілки та вогневі контакти впродовж доби сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному й Павлополі, у Старогнатівці – на схід від Волновахи, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, а також у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – в Орєховому та Золотому. Армія завершила добу без втрат.

Тренди

  • Партія "Голос" оголосила, що має намір йти на місцеві вибори самостійно та запропонує власні кандидатури на посаду мерів усіх великих міст. Водночас партія має намір співпрацювати з іншими демократичними силами.
  • Президент Зеленський, який упродовж декількох днів не з’являвся в інформаційному просторі, не реагуючи навіть на резонансні події, раптом узяв участь у чаті водіїв вантажівок, які обговорювали варіанти об’їзду комплексів зважування на трасах. Він обізвав їх "засранцями" та пригрозив правовими наслідками.
    Рейтинг Зеленського і його партії падає. Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, голоси тих, хто розчарувався в “нових обличчях”, відходять не до "Європейської солідарності" чи "Голосу", а до проросійських сил – "Опозиційної платформі – За життя" та партії Шарія, яка за рейтингами наближається до прохідного бар’єра на виборах до парламенту.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про зниження ПДВ для агровиробників із 20 % до 14 %.

No comments:

Post a Comment