June 23, 2020

22.06.2020: Українці витрачають на їжу 42 % доходів

Українці витрачають на їжу 42 % доходів
Українці витрачають на їжу 42 % доходів
  • Українці витрачають на їжу 42 % доходів.
  • Мінсоцполітики запустило послугу автоматичного нарахування пенсії.
  • У світі – рекордне зростання захворюваності на коронавірус.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про зміни до закону про судоустрій, що стосуються діяльності Верховного суду та органів суддівського самоврядування.
  • Держприкордонслужба запропонувала збільшити фінансування проєкту "Стіна" на кордоні з Росією ще на 4,5 млрд грн та подовжити терміни будівництва до 2025 р.
  • На думку чиновників Міністерства енергетики, використання компанією Центренерго виключно вугілля для виробництва електроенергії підвищить її собівартість та збільшить борги підприємства до кінця року ще на 2,2 млрд грн.
  • Мінсоцполітики запустив послугу автоматичного нарахування пенсії з використанням даних, які подано заздалегідь майбутніми пенсіонерами.
  • За даними Держстату, в І кварталі домогосподарства витрачали 42 % доходів на їжу, 16 % – на оплату житлово-комунальних послуг, 8,5 % – на транспорт, 7,1 % – на алкоголь і тютюн, 6 % – на медичні послуги й ліки та 4,7 % – на одяг і взуття. У травні роздрібний товарообіг впав на 3,1 % проти квітня. Банкіри констатують, що українці не готові брати довготермінові кредити.
  • За інформацією НБУ, прибуток банків у травні впав майже у 2,5 раза – до 3,8 млрд грн проти квітня. У I кварталі 2020 році реальний ВВП скоротився на 1,3 % у річному вимірі. Основними чинниками падіння чиновники назвали скорочення інвестицій та валового капіталу, накопичення збитку великими й середніми підприємствами, скорочення транзиту газу, а також запровадження карантину. Показники погіршилися в усіх галузях економіки, крім сільського господарства.
  • Конституційний суд відновив розгляд закону про Фонд гарантування вкладів фізосіб. Якщо його буде визнано неконституційним, це поставить під загрозу легітимність усіх прийнятих чиновниками Фонду рішень, зокрема, щодо виведення з ринку Приватбанку.
  • Поведінку валютного ринку знову визначив Нафтогаз. Хоча він продавав долари невеликими лотами, це спричинило перевищення пропонування над попитом і поступове зміцнення гривні. Основними покупцями були Нацбанк, а також Сітібанк, через який нерезиденти виводять валюту за кордон після продажу українських держоблігацій, що швидко втрачають прибутковість і привабливість для спекулянтів. Курс встановлено на позначці 26,67 ₴/$ (-0,05 грн), 29,90 ₴/€ (-0,10 грн), 3,84 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Унаслідок вибуху побутового газу в багатоповерховому будинку загинули 5 осіб, ще 5 – травмовані.

Пандемія коронавірусу

  • Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про істотне зростання захворюваності – за підсумками доби зафіксовано понад 183 тис. нових випадків інфікування, з них у Бразилії – майже 55 тис., у США – майже 37 тис., в Індії – понад 15 тис. За даними українського МОЗ, упродовж понеділок кількість інфікованих зросла на 833, понад 25 % з них – у Львівській обл., померли – 23 хворих. Кабмін має намір цього тижня провести масові перевірки закладів громадського харчування та транспорту на дотримання карантинних обмежень. Поліція провела рейди в електричках у Києві та області. Закарпатська обл. скасувала ослаблення карантину.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої зі застосуванням важкої артилерії та мінометів на півночі Луганської області – у Попаснянському районі й в околицях траси Р-66. З мінометів також обстріляно оборонців Павлополя на схід від Маріуполя, Новомихайлівки в околицях Донецька й Новгородського поблизу Горлівки. На узбережжі Азовського моря в Широкиному окупанти застосували протитанковий ракетний комплекс, ракетою якого була знищена камера спостереження місії ОБСЄ. Вогневі контакти зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися всією лінією фронту. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Місія ОБСЄ повідомляє про постачання для окупаційних військ великої кількості палива з РФ, а також про зосередження важкої техніки, артилерії та РСЗВ на тренувальних полігонах.

Україна та світ

  • Президент США Трамп зупинив видавання робочих віз, зокрема, для висококваліфікованих працівників і за програмами культурного обміну, а також подовжив до кінця року обмеження на видавання грін-карт. Метою цих заходів є зменшення безробіття, яке сягнуло рекордних 13 % після запровадження карантинних обмежень.
  • За словами заст. міністра закордонних справ України Боднара, відновлення залізничного сполучення з РФ поки не планується, хоча з 17 червня вже відкрито кілька пунктів пропуску на кордонах із Росією та Білоруссю.
  • Переговори у Відні щодо скорочення ядерних озброєнь закінчилися без результатів. США й Росія висловили "обережний оптимізм" щодо перспектив процесу. Китайські представники на зустріч не з’явилися. Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь припинить дію 5 лютого 2021 р, у разі його неподовження виникне ризик неконтрольованої гонитви ядерних озброєнь.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд поставив перед собою мету знизити ставки за іпотечними кредитами до 5–7 % й уважає, що вже до осені фінансові ресурси істотно здешевшають.

No comments:

Post a Comment