June 11, 2020

10.06.2020: Кабмін домовився з виробниками "зеленої" електроенергії про зниження тарифів

Кабмін домовився з виробниками "зеленої" електроенергії про зниження тарифів
Кабмін домовився з виробниками "зеленої" електроенергії про зниження тарифів
  • Кабмін домовився з виробниками "зеленої" електроенергії про зниження тарифів.
  • МОЗ зафіксував істотне зростання захворюваності.
  • ЄС перерахував Україні ще один транш макрофінансової допомоги (кредиту).
  • Медведчук задекларував частку в телеканалі 1+1.

В Україні

  • Уряд змінив порядок формування тарифів на опалення, гарячу воду й комунальні послуги, обгрунтувавши це тим, що ціна газу для підприємств теплокомуненерго змінюється щомісяця. Чиновники стверджують, що це рішення не призведе до підвищення тарифів для населення, оскільки до собівартості послуг підприємств теплокомуненерго закладено ціну 6,24 тис. грн/1000 м³, за середньої ціни покупки з початку року 4,04 тис. грн/1000 м³. Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг спростила процедуру зміни постачальника газу для кінцевих споживачів – для переходу вони мають подати заявку новому постачальнику, і він уже самостійно оформить усі інші документи.
  • Кабмін підписав меморандум із кількома великими виробниками "зеленої" електроенергії, які погодилися на зниження ціни, за якою в них викуповує продукцію підприємство "Гарантований покупець". Зниження тарифів вкрай незначне – на 15 % для сонячної енергетики й на 7,5 % ≠ для вітрової. Уряд узяв на себе зобов’язання затвердити річні квоти підтримки виробників альтернативної енергії та забезпечити проведення аукціонів із розподілу цих квот.
  • Нафтогаз відкликав виконавчого директора Вітренка з посади представника в наглядовій раді компанії "Укрнафта". Отже, підтверджується інформація про поступове усунення Вітренко з усіх посад і подальше його звільнення з Нафтогазу в середині літа.
  • Держбюро розслідувань оголосило про вручення підозри попередньому президенту Порошенку в справі про перевищення службових повноважень під час призначення заст. глави Служби зовнішньої розвідки. Порошенко влаштував шоу – з’явився перед бюро з натовпом прихильників та заявив, що підозру йому має вручити генпрокурор Венедиктова, яка уникає зустрічі з ним. Венедиктова звинуватила Порошенка та його адвокатів у тиску. Адвокат Порошенка заявив, що підозру так і не було вручено. ДБР опублікувало на офіційному сайті відео про ухилення Порошенка від допиту, використавши в ньому фрагменти виступів "95 кварталу".
  • Апеляційний суд відхилив скаргу Кабміну, який відмовився виплачувати компаніям олігархів Суркісів $250 млн, які було конвертовано з депозитів у статутний капітал під час націоналізації Приватбанку.
  • Україна отримала від ЄС ще один транш макрофінансової допомоги (кредиту) на суму €500 млн із терміном погашення в червні 2035 р під 0,125 % річних. Мінфін планує витратити ці кошти на фінансування витрат держбюджету. За словами міністра фінансів Марченка, підписання угоди з Міжнародним валютним фондом дає нагоду уряду залучити фінансування від інших міжнародних партнерів у розмірі $3 млрд.
  • Уряд наказав Нафтогазу перерахувати до бюджету 48,1 млрд грн прибутку минулого року. Для цих виплат газовий монополіст змушений буде конвертувати валюту. З іншого боку, на курс долара впливатимуть погашення та обслуговування ОВДП Мінфіну, тому курс може змінюватися в обидва напрями. У середу валютний ринок був досить спокійним, що свідчить про те, що нерезиденти практично не брали участь в аукціоні з розміщення держоблігацій у вівторок. Довідковий курс встановлено на позначці 26,64 ₴/$, 30,29 ₴/€ (+0,20 грн), 3,88 ₴/10 руб. Федеральна резервна система США залишила процентну ставку на рівні 0,0–0,25 % річних, подовжуватиме накачування економіки країни дешевими грошима в розмірі $120 млрд на місяць, а масштаби економічного спаду її експерти оцінити поки не готові. Підвищення прибутковості державних зобов’язань США призвело б до різкого відтоку коштів з економік країн, що розвиваються.

Пандемія коронавірусу

  • Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про різке зростання захворюваності в країні – упродовж доби зафіксовано 689 нових випадків, 21 хворих – померли. За словами чиновника, найбільша кількість випадків – у Львівській, Київській та Рівненській обл., а також у столиці, тому він не виключив можливість ухвалення урядом рішення щодо посилення карантину. Зростає захворюваність і у світі – за даними американського університету Гопкінса, упродовж доби, що минула, заразилися й захворіли 134 тис. осіб, померли – 5,1 тис. Найбільша кількість випадків зафіксовано в Бразилії, США, Індії та Росії. Раян – один із чиновників Всесвітньої організації охорони здоров’я, вважає незрозумілою низьку смертність від коронавірусу у РФ.
    Через пандемію Генеральна асамблея ООН відбудеться у форматі відеоконференції, лідери країн запишуть виступи за 5 днів до сесії.
    Президент Зеленський заявив, що йому виписано штраф за порушення карантинного режиму за відвідування кафе під час поїздки до Хмельницького.

Війна

  • На Донбасі окупанти атакували українські війська за підтримки мінометів і гармат бойових машин піхоти в Павлополі – на схід від Маріуполя, у Мар’їнці – на околиці Донецька й у Луганському – на Світлодарському водосховищі. Перестрілки й вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися всією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської обл., у Тарамчуку поблизу блокпосту на трасі Донецьк – Маріуполь на українські позиції безпілотником було скинуто гранати. Унаслідок обстрілів поранено 3 українських бійців. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що попри відкриття КПВВ із боку України, "війська республік" громадян на окуповану територію не допустили.
  • Керівник російської делегації на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську Гризлов звинуватив Україну в загостренні ситуації на Донбасі, саботажі мирного процесу й обміну полоненими, а також у відмові обговорювати політичну частину мінських угод з "офіційними представниками" ОРДЛО. Офіс президента заявив, що запрошені українською делегацією журналісти та активісти – тимчасові переселенці з Донбасу, братимуть участь у переговорах на постійній основі як представники регіону.

Україна та світ

  • Іран повідомив Міжнародну організацію цивільної авіації про готовність передати Франції бортові самописці українського авіалайнера компанії МАУ, збитого 8 січня в небі над Тегераном.

Тренди

  • Президент Зеленський повідомив, що пропонував колишньому голові СБУ Хорошковському очолити Митну службу, проте той відмовився. За словами Зеленського, Хорошковський очікував пропонування йому більш значущої посади.
    Зеленський заявив, що Порошенко неодноразово пропонував йому зустрітися й забути все конфлікти, однак він йому не вірить. Він назвав найбільшою проблемою Порошенка те, що він досі вважає себе президентом України.
  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кум російського президента Медведчук задекларував частку власності в телеканалі 1+1 олігарха Коломойського. Представники каналу заявили, що вперше про це чують.

No comments:

Post a Comment