May 30, 2020

29.05.2020: МВФ планує незабаром затвердити програму кредитування України

МВФ планує незабаром затвердити програму кредитування України
МВФ планує незабаром затвердити програму кредитування України
  • МВФ планує незабаром затвердити програму кредитування України.
  • Єврокомісія виділяє макрофінансову допомогу Україні в розмірі €500 млн.
  • Президент США Трамп припинив фінансування ВООЗ.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про скасування подвійного оподаткування єдиним соціальним внеском самозайнятих осіб, які працевлаштовані за іншим місцем роботи, про скасування обов’язкового платежу ЄСВ фізособами-підприємцями в разі браку доходів, а також державної реєстрації припинення діяльності підприємців, що не отримували доходу з 2017 р через списання недоїмки з ЄСВ, а також штрафів і пені, нарахованих на ці суми.
  • Кабмін витратив п’ятницю на постановку цілей і створення команди для підготовки плану дій, який буде винесено на затвердження Верховної Ради. На сайті уряду опубліковано основні положення програми стимулювання економіки для виходу з кризи. Серед них – перегляд тарифів на електроенергію й "зеленого" тарифу.
  • Мінфін та Податкова служба оголосили про завершення розроблення програмного реєстратора розрахункових операцій (РРО) у вигляді додатку для смартфонів. Найближчим часом його буде запущено в тестовому режимі.
  • Фонд держмайна заявив про повернення контролю над однією з найбільших енергогенерувальних компаній – Центренерго та призначення в ній нового генерального директора.
  • Укрзалізниця має намір перерозподілити площі невеликих вокзалів і здати їх в оренду підприємствам громадського харчування та магазинах.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков пообіцяв відправити до в’язниці учасників зіткнення із застосуванням вогнепальної зброї в Броварах.
  • Опубліковано проєкт меморандуму України зі МВФ щодо відкриття програми кредитування stand-by. Глава Фонду Георгієва під час переговорів із президентом Зеленським повідомила, що програму буде затверджено вже незабаром. За словами прем’єр-міністра Шмигаля це відбудеться 5 червня, перший транш у розмірі $1,9 млрд буде перераховано 6 червня. Шмигаль стверджує, що кошти потрібні для подолання економічного шоку через пандемію, а Фонд не ставив вимог проведення масштабних структурних реформ і підвищення пенсійного віку. За його словами, ВВП України в II кварталі може впасти на 12 %. Згідно з результатами опитування НБУ, більшість банкірів очікують різкого погіршення ситуації на фінансовому ринку протягом наступного півроку. Глава Рахункової палати Пацкан на підставі статистики перших 4 місяців року вбачає значний ризик невиконання плану надходжень до держбюджету 2020 р.
  • Віцепрезидент Єврокомісії з економіки Домбровскіс повідомив про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) на суму €500 млн і готовність збільшити програму ще на €1,2 млрд для подолання наслідків коронавірусної кризи.
  • Останній торговий день місяця не приніс несподіванок на міжбанку. Більшість компаній закривали контракти, а банки фіксували прибуток від валютних операцій: 26,87 ₴/$ (-0,04 грн), 29,93 ₴/€ (+0,20 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,01 грн). За інформацією учасників торгів, НБУ купив майже $20 млн.

Київ

  • Мер Кличко звернувся до правоохоронних органів із проханням про притягнення до відповідальності посадових осіб забудовника – банку "Аркада", який зупинив будівництво житла, попри отримання коштів від індивідуальних інвесторів.

Пандемія коронавірусу

  • Останніми днями темпи поширення пандемії коронавірусу прискорилися – за підсумками п’ятниці кількість нових хворих сягнула понад 116 тис., Усього у світі зареєстровано понад 6 млн випадків зараження та захворювання. Президент США Трамп припинив фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я через відмову її керівництва виконати висунуті ним вимоги. Він заявив, що ВООЗ перебуває під контролем Китаю й не надає правдивої інформації щодо поширення вірусу.
    В Україні впродовж доби виявлено 393 нових хворих – більшість у Львівській та Рівненській областях та в Києві, померли – 17 осіб, одужали – 377. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд не планує скорочення й закриття медичних установ у рамках другого етапу медичної реформи та має намір кардинально її переглянути.
    Верховний суд звернувся до Конституційного суду з поданням про перевірку певних положень постанови Кабміну щодо введення карантину.
    За інформацією Мінфіну, упродовж півтора місяця уряд витратив усього 20 % коштів фонду боротьби з наслідками епідемії (13,0 млрд із 64,7 млрд грн).
    За даними Держстату, середня зарплата у квітні знизилася на 8,1 % проти березня і склала 10,3 тис. грн.
    У п’ятницю відкрито 6 пунктів пропуску на кордоні України з Молдовою, увечері відкрито кордон з Угорщиною. Словаччина планує відкриття кордону з 1 червня. Посол України в Австрії планує відновлення авіасполучення між країнами з 22 червня.

Війна

  • Упродовж минулої доби на Донбасі окупанти поранили українського військовослужбовця. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів під Авдіївкою, в околицях Горлівки – у Гладосовому й Новгородському, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. Перестрілки й вогневі контакти сталися в Лебединському в районі азовського узбережжя, у Старогнатівці Волноваського району, в околицях Докучаєвська – у Богданівці, Новотроїцькому та Березовому, на околиці Донецька – у Невельському, а також у Луганській обл. – у Золотому поблизу ділянки розведення військ і у Кримському в околицях траси Р-66.

Україна та світ

  • За словами глави МЗС Угорщини Сійярто, його країна очікує на внесення Україною змін до законів про мову й освіту, після чого відмовиться від блокування контактів України з НАТО. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що зустріч президентів Зеленського та Орбана може відбутися в липні і сподівається на підтримку Угорщиною євроатлантичного курсу України.

No comments:

Post a Comment