May 20, 2020

19.05.2020: Колишній депутат Деркач опублікував аудіозаписи розмов Порошенка та Байдена

Колишній депутат Деркач опублікував аудіозаписи розмов Порошенка та Байдена
Деркач опублікував аудіозаписи розмов Порошенка та Байдена
  • Колишній депутат Деркач опублікував аудіозаписи розмов Порошенка та Байдена.
  • Верховна Рада розблокувала підписання "антиколомойского" закону.
  • Основним покупцями ОВДП став державний Ощадбанк.

В Україні

  • Верховна рада відхилила проєкти постанов про скасування голосування закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, що відкрило можливість його підписання президентом Зеленським. За інформацією американських ЗМІ, Велике журі США розглядає справу проти олігарха Коломойського щодо відмивання сотень мільйонів доларів коштів "Приватбанку" до його націоналізації через вкладення в нерухомість.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про розширення фінансових послуг "Укрпошти". Глава компанії Смілянський назвав недостовірними заперечення чиновників НБУ проти закону.
    День захисника України перейменовано на День захисників України.
    Парламент відправив на доопрацювання обидва проєкти закону про регулювання у сфері медіа.
    Венеціанська комісія готова надати висновок щодо законопроєкту про всеукраїнський референдум, як тільки його буде представлено для розгляду.
  • Президент Зеленський призначив нового керівника Центру спецоперацій СБУ з боротьби з тероризмом. Ним став керівник спецпідрозділу "Альфа" з Дніпра Дусик.
  • Нацкомісія з питань зв’язку та інформатизації зменшила базову ставку інтерконекту між операторами з 12 до 8 коп. за 1 хв і очікує зниження тарифу всіма операторами.
  • За 100 днів після запуску програми "доступних кредитів" під 5–7–9 % їх було видано всього 462 на суму 283 млн грн.
  • Колишній депутат Деркач опублікував аудіозаписи розмов колишнього президента Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Байденом, що свідчать про тиск американського чиновника на українську владу. Записи обов’язково будуть використані адміністрацією Трампа в президентській компанії. За твердженням Деркача, велика частина коштів отриманих під держгарантії США, була витрачена на замовлення, розміщені на підприємствах Порошенка. Після оприлюднення матеріалів Офіс генпрокурора відкрив проти колишнього президента ще одне кримінальне провадження за звинуваченням у держзраді.
  • Вищий антикорупційний суд пояснив зняття заочного арешту з колишнього міністра податків та зборів Клименка браком  доказів для оголошення його в міжнародний розшук.
  • Мінфін вдало розмістив держоблігації на загальну суму 21,2 млрд грн, з них доларові з терміном погашення 7 місяців – на $369 млн із прибутковістю 3,39 %, а також гривневі під 11 % річних: 9-місячні – майже на 6 млрд грн і 12-місячні – на 3 млрд грн. За інформацією банкірів, основним покупцем ОВДП був державний Ощадбанк. Основними продавцями валюти були держкомпанії, яким була потрібна гривня для закриття податкових платежів. Сітібанк, що представляє інтереси нерезидентів, активно купував валюту разом із НБУ, який за торгову сесію поповнив резерви на $110 млн. Курс зафіксовано на позначці 26,52 ₴/$ (-0,05 грн), 29,02 ₴/€ (+0, 23 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Протягом минулої доби кількість зареєстрованих хворих на коронавірус у світі збільшилася на 94 тис., з них в Україні – на 354. Загальна кількість інфікованих та хворих у країні сягнула 19,2 тис., число жертв склала 564, з них у вівторок – 16. Найбільш постраждалою категорією є лікарі та медичні працівники, які так і не отримали засоби захисту в достатній кількості й належної якості.
    Мер Києва Кличко заявив, що торгово-розважальні центри буде відкрито після відновлення роботи метрополітену. Міністерство культури планує відновити роботу кінотеатрів та концертних залів із 1 липня.
    В Італії знову зросла захворюваність та смертність. "Вишеградська четвірка" – Угорщина, Польща, Словаччина й Чехія, а також Німеччина домовляються про відкриття кордонів, як тільки покращиться епідемічна ситуація. Румунські чорноморські курорти відкриваються з 1 червня. Рада ЄС затвердила програму підтримання зайнятості країн-членів Союзу на суму €100 млрд як довгострокові позики на вигідних умовах.
    У США, які більше за інші країни постраждали від епідемії, уже 2 компанії оголосили про успішні випробування вакцини проти коронавірусу.
    Уряд України опрацьовує варіанти відкриття міжнародного авіасполучення.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – в Орєховому, Новотошківському і Кримському, а також на околиці Донецька – у Красногорівці. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися у Водяному на схід від Маріуполя, у Богданівці й Тарамчуку – у районі Докучаєвська, у Красногорівці й Орєховому. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Росія перекинула до Балтійського моря трубоукладач, яким планує закінчити будівництво газогону "Північний потік-2". Усі великі компанії, зокрема, генпідрядник проєкту AllSeas, після запровадження американських санкцій вийшли з проєкту.
  • Віцепрем’єр-міністр із реінтеграції окупованих територій Резніков заявив, що президент Зеленський готовий до зустрічі глав держав "нормандської четвірки" в режимі відеоконференції.

Тренди

  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія стверджує, що його політсила на місцевих виборах у жовтні здобуде  переконливу перемогу. Партія не має наміру переносити вибори через епідемію. На думку низки політологів, до осені рейтинг Зеленського та його партії впаде ще нижче, тому місцеві політичні еліти не поспішають йти у владу під її прапорами, що загострює й без того серйозний кадровий голод. Партія так і не знайшла гідних кандидатів на посади мерів найбільших міст – Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпра.

No comments:

Post a Comment