May 16, 2020

15.05.2020: Мінфін звільнив половину керівників регіональних митниць

Мінфін звільнив половину керівників регіональних митниць
Мінфін звільнив половину керівників регіональних митниць
  • Мінфін звільнив половину керівників регіональних митниць.
  • У Києві – спалах захворюваності на коронавірус в інтернаті для дівчаток.
  • Зеленський подовжив антиросійські санкції.

В Україні

  • 12 комітетів Верховної Ради не погодили програму уряду та відправили її на доопрацювання.
  • Мінфін звільнив половину керівників регіональних митниць після ретельного аналізу результатів їхньої роботи. За словами в. о. керівника Митної служби Муратова, комплексний аудит відомства триватиме й надалі.
  • 53 депутати внесли до Конституційного суду ще одне подання про визнання неконституційним закону про продаж землі.
  • За даними Держстату, рівень оплати населення за комунальні послуги в І кварталі склав 87 %, що на 10 % краще, ніж минулого року.
  • Держстат повідомив про скорочення в І кварталі дефіциту зовнішньої торгівлі товарами до $1,06 млрд, що майже на 30 % краще, ніж в аналогічному періоді 2019 р. Водночас скоротилося позитивне сальдо торгівлі послугами – майже на 3 %, до $1,44 млрд. Зовнішньоторговельний баланс І кварталу зведено з дефіцитом усього $9 млн.
  • Заст. глави Офісу президента Ковалів сподівається на отримання Україною першого траншу кредиту МВФ за програмою stand-by упродовж 1–2 тижнів. За її словами, розмір траншу поки не погоджено.
  • Обсяг торгів на міжбанку й надалі скорочується, попит українських підприємств на валюту незначний, тому основним покупцем знову був НБУ, а залишки купили нерезиденти через Сітібанк. Курс гривні незначно зміцнився: 26,63 ₴/$ (-0,04 грн), 28,77 ₴/€ (-0,02 грн), 3,61 ₴/10 руб (+0,02 грн). Упродовж  тижня Нацбанк купив $ 161 млн.
    Чиновники регулятора не вбачають істотного скорочення надходження валюти до країни від трудових мігрантів – протягом І кварталу вони переказали майже $3 млрд, що свідчить про те, що більшість із них вирішили залишитися в країнах, де працюють, і підтримати родини в Україні.

Пандемія коронавірусу

  • Показники захворюваності в Україні знову зросли – зареєстровано 528 нових випадків захворювання, з яких 81 – співробітники та вихованці інтернату для дівчаток у Києві. Найбільша захворюваність – серед медпрацівників. Головний санлікар Ляшко стверджує, що керівники лікарень приховують від МОЗ реальну інформацію про хворих медиків. За добу померли ще 21 хворих, загальна кількість жертв епідемії склала 497 чол. МОЗ планує затвердити методику масової діагностики населення на антитіла й почати масове тестування вже наступного тижня, щоби зсувати реальну кількість тих, хто вже перехворів і дістав імунітет.
  • Захворюваність у світі знову зросла й сягнула майже 100 тис. хворих за добу. Основні країни, де вирує епідемія – США, Бразилія, Перу, Індія, у Європі ситуація швидко нормалізується. В Італії різко зросла кількість осіб, що видужали. Країни Балтії найближчим часом відкриють кордони між собою, а також із Фінляндією. Словаччина оголосила про завершення епідемії. Влада Норвегії планує зберегти обмеження на відвідування країни до 20 серпня.
    Прем’єр-міністр Японії Абе має намір ініціювати незалежне розслідування діяльності функціонерів Всесвітньої організації охорони здоров’я через їхні неефективні дії щодо запобігання пандемії та приховування реальної інформації.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій попередньої доби на Донбасі поранено 2 українських вояків. Окупанти обстріляли позиції ЗСУ з мінометів у Широкиному на узбережжі Азовського моря, а також в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл., атакували за підтримки бойових машин піхоти в Старогнатівці Волноваського району. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів сталися в Славному – поруч із трасою Донецьк – Маріуполь, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Кам’янці – поблизу Авдіївки, а також на трасі Р-66.

Україна та світ

  • Офіс президента опублікував оновлений список фізосіб та компаній, проти яких подовжено санкції, які було запроваджено в травні 2017 р. МЗС РФ назвав "актом цензури" подовження блокування Україною російських інформсайтів та соцмереж.
  • Європарламент остаточно погодив виділення позик третім країнам на боротьбу з коронавірусом. До них включено й Україну, якій буде надано кредит €1,2 млрд.
  • США почали постачання нафти до Білорусі після того, як президент Лукашенко не зміг домовитися з російським керівництвом про зниження ціни на енергоносії на початку року.
  • Держсекретар США Помпео анонсував запровадження нових санкцій проти китайської компанії Huawei, яку підозрюють у стеженні за користувачами комп’ютерних систем та мереж мобільного зв’язку через свої комунікаційні пристрої. Huawei є одним з основних постачальників обладнання для мереж 4G та 5G, українські оператори активно використовують це обладнання.
  • Посол США в Польщі Мосбахер не виключає розміщення на території країни американської ядерної зброї.

No comments:

Post a Comment