May 13, 2020

12.05.2020: НБУ купив у Нафтогаза $0,5 млрд

НБУ купив у Нафтогаза $0,5 млрд
НБУ купив у Нафтогаза $0,5 млрд
  • НБУ купив у Нафтогаза $0,5 млрд.
  • У месенджер Телеграм злито великий масив персональних даних громадян України.
  • Шмигаль планує подовжити карантин й після 22 травня.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив членом Національної ради з телерадіомовлення керівника прес-служби компанії "Квартал-95" Руденко.
  • За твердженням чиновників Міністерства економіки, скорочення на 1,2% ВВП України у І кварталі є наслідком пандемії коронавірусу.
  • Харківський бізнесмен Ярославський оголосив про намір купити банк "Кредит Дніпро" у олігарха Пінчука – зятя колишнього президента Кучми.
  • Верховний суд розблокував передачу порту "Херсон" у концесію компанії "Рісоіл-Херсон".
  • За оцінкою Асоціації українських торгово-розважальних центрів, протягом карантину вони втратили 7 млрд грн надходжень від оренди, падіння обігу магазинів, що розташовані в них, оцінено у 50 млрд грн.
  • Нацбанк та Нафтогаз узгоджено переклали валюту з однієї державної кишені в іншу. Нафтогаз продав приблизно $500 млн, їх купив НБУ, а також майже всю валюту, виставлену на торги – за оцінками банкірів, понад $560 млн, що утримало гривню від надмірного зміцнення: 26,79 ₴/$ (-0,02 грн), 29,08 ₴/€ (-0,01 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн). Отже, практично вся сума, яку виплатив Газпром Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу, була куплена НБУ й витрачена на виплату зовнішнього боргу та підтримку курсу.

Пандемія коронавірусу

  • Протягом минулої доби в країні зафіксовано 402 нових випадки захворювання на коронавірус, померли 14 хворих, видужали – 343. За словами президента Зеленського, позитивна динаміка дозволяє планувати пом'якшення карантину. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що карантин буде продовжено й після 22 травня, та висловив надію, що метрополітен та пасажирське сполучення між містами вдасться відкрити раніше середини літа. Міністерство інфраструктури заявило, що авіакомпанії, які анонсували відновлення польотів із українських аеропортів, вводять людей в оману і мова про відновлення міжнародних пасажирських авіаперевезень поки не йде.
    За твердженням мера Львова Садового, рішення про ослаблення карантину буде ухвалено з урахуванням поточної захворюваності у місті та регіоні. У Києві відновлено роботу ще 29 продуктових ринків.
  • Темпи поширення пандемії у світі не прискорюються, у Європі вона йде на спад. Сербія відкриває кордони з сусідніми державами. Влада Данії вважає другу хвилю пандемії малоймовірною, а після скасування карантину захворюваність у країні залишається низькою. Керівництво НАТО готується до тривалих негативних наслідків пандемії й планує заходи щодо підвищення стійкості країн-членів Альянсу.
    Прес-секретар російського президента Пєсков заразився на коронавірус. Також заразився один із співробітників офісу віце-президента США Пенса.

Війна

  • Окупаційні війська атакували українські позиції за підтримки мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Луганському – на Світлодарському водосховищі й у Кримському – в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл, вночі сталася перестрілка на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Гнутовому. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця. За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, випадків зараження особового складу коронавірусною інфекцією не зафіксовано.
  • Перелік ВНЗ, до яких абітурієнти з окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступити за спрощеною процедурою, розширено до 91.

Тренди

  • Міністерство цифровий трансформації оголосило про підключення до додатка для смартфона "Дія" ще однієї функції – доступу до даних про поліси обов'язкового державного страхування автомобіля. Отже, водії отримують у додатку доступ до всіх необхідних документів – посвідчення, техпаспорту та страховки.
    У мессенджере "телеграм" з'явився чат-бот, який надав доступ до великого масиву персональних даних громадян країни. Через деякий час бот було заблоковано на вимогу кіберполіції. Чиновники Мінціфри стверджують, що витік інформації стався не через додаток "Дія", який, за їхніми словами, лише забезпечує доступ до держреєстрів.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль має намір розслідувати масову видачу компанією Укренерго дозволів виробникам "зеленої" електроенергії на приєднання до електромереж. Він заявив, що виступає за зниження тарифів викупу такої енергії держпідприємством "Гарантований покупець". Унаслідок рішень Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг й Міненерго електроенергія в Україні є найдорожчою в Європі, попри велику кількість АЕС, де собівартість її виробництва мінімальна. Чиновники також штучно знизили потужність блоків АЕС й вивели їх у ремонт, щоб забезпечити роботу теплової генерації та сонячної енергетики, де монополістом є олігарх Ахметов. Через надвисокі ціни на електроенергію зростає заборгованість населення й підприємств.

No comments:

Post a Comment