May 10, 2020

09.05.2020: Заходи на честь 9 травня відбулися без істотних порушень

Заходи на честь 9 травня відбулися без істотних порушень
Заходи на честь 9 травня відбулися без істотних порушень
  • Заходи на честь 9 травня відбулися без істотних порушень.
  • Зеленський призначив Саакашвілі для оновлення митниці та залучення інвестицій.

В Україні

  • Усією країною відбулися заходи в День перемоги 9 травня, повсюдно зафіксовано порушення карантину, у деяких містах сталися хуліганські дії й напади на журналістів. Донбаські "республіки" відсвяткували 9 травня з радянською символікою. Президент Зеленський у відповідь на висловлювання президента РФ Путіна заявив, що ніхто не може приватизувати перемогу над нацизмом і говорити, що її можна було отримати без українців.
  • За оцінкою інвесткомпанії J.P.Morgan, у 2020 р ВВП України впаде на 5,1 % за зростання інфляції на 3,7 %, а в наступному – зросте на 6,3 % за зростання споживчих цін на 6 %.

Пандемія коронавірусу

  • Минулої доби в Україні зареєстровано 522 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію (усього з початку епідемії – 15,2 тис.), померли 15 хворих, видужали – 151. У Чернівецькій обл. щодня фіксують велику кількість нових хворих і інфікованих.
  • Кількість нових випадків захворювання у світі залишається приблизно постійною протягом останніх тижнів, загальна кількість інфікованих сягнула понад 4 млн, з них одужали – майже 1,4 млн. 8 травня зафіксовано 89 тис. тих, що заразилися, з них 25 тис. – у США, майже 11 тис. – у Росії. Парламент Франції подовжив режим надзвичайного стану до 10 липня. Білорусь влаштувала парад на честь 9 травня, попри зростання кількості хворих.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі не покращилася, проте армія завершила добу без втрат. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Павлополі й Водяному на схід від Маріуполя, у Новотроїцькому – у районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, у Кам’янці в околицях Авдіївки, а також у Золотому, Новотошківському і Кримському в районі траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки та бойові зіткнення сталися всією лінією фронту від азовського узбережжя до півночі Луганської обл.

Україна та світ

  • Посол України в Німеччині Мельник повідомив, що влада країни до кінця травня оголосить рішення щодо можливості завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Тренди

  • Президент Зеленський заявив, що призначив Саакашвілі головою виконкому комітету реформ для того, щоби він здійснив реформу митниці та допоміг залучити інвестиції в країну. За словами прем’єр-міністра Грузії Гахарія, країна не буде розривати дипломатичні відносини з Україною через це призначення.
  • Зеленський оголосив, що Україна не блокуватиме виїзд громадян за кордон на роботу "у разі надання контракту хоча б на 3 місяці". За його словами, "рабства в Україні немає". Конституція не передбачає обмежень із боку держави на виїзд громадян за кордон із будь-якими цілями. Минулої доби до України чартерними рейсами повернулися 700 громадян, більшість – з Європи.

No comments:

Post a Comment