May 05, 2020

04.05.2020: Кабмін подовжив карантин до 22 травня

Кабмін подовжив карантин до 22 травня
Кабмін подовжив карантин до 22 травня
  • Кабмін подовжив карантин до 22 травня, послаблення режиму почнеться з 11 травня.
  • Закон про продаж землі оскаржено в Конституційному суді.
  • Печерський суд заочно заарештував Януковича в справі про узурпацію влади.
  • Тимошенко отримала в США 150 млн грн як компенсацію за політичні репресії.
  • Єрмак не залишає надії створити "консультативну раду" за участі представників "ДНР" і "ЛНР".

В Україні

  • До Конституційного суду надійшло звернення 48 депутатів Верховної Ради про визнання неконституційним закону про продаж землі.
  • Печерський суд заочно заарештував колишнього президента Януковича, проти якого висунуто звинувачення в узурпації влади.
  • За даними Оператора ГТС, транзит російського газу через українську газотранспортну систему за 4 місяці поточного року скоротився майже у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р, проте Газпром повністю оплачує зарезервовані обсяги.
  • Держказначейство констатувало падіння у квітні доходів держбюджету на 11,6 % проти планових показників, і на 7,1 % – проти квітня минулого року. Різко скоротилися й надходження єдиного соціального внеску – на 3,8 % проти квітня 2019 року – уперше з 2016 р.
  • Мінфін має намір у травні подовжити розміщення на аукціонах 3-х та 5-місячних ОВДП, а в червні – 3-х та 6-місячних, їхня прибутковість (відповідно, і вартість обслуговування) знову зростає. Торги на міжбанку пройшли вкрай мляво, практично всю валюту скупив Нацбанк, проте не дотягнув, навіть, до щоденної норми покупки у $20 млн. Довідковий курс встановлено на позначці 26,97 ₴/$, 29,51 ₴/€ (+0,27 грн), 3,58 ₴/10 руб (-0,08 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на ранок 5 травня кількість зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус збільшилася лише незначно – на 366 осіб, померли – 13, одужали – 256. Кабмін подовжив карантин до 22 травня, проте з 11 буде дозволено роботу деяких підприємств, зокрема – сервісних центрів, магазинів непродовольчих товарів, літніх майданчиків кафе та салонів краси. Про відновлення роботи транспорту мова не йде. Чиновники МОЗ стверджують, що дихати в масці легше, ніж під час запалення легенів і закликають дотримуватися соціальної дистанції та носити маски й респіратори після пом’якшення карантину. Регіони, де сталися спалахи захворювання, буде переведено на "адаптивний карантин". Представник Кабміну у Верховній Раді Мокан заявив, що про завершення карантину можна буде говорити після кінця червня, можливо, навіть у вересні, і це буде залежати від епідеміологічної ситуації в країні. Він стверджує, що скасування карантину та відновлення роботи підприємств і громадського транспорту призведе до нового спалаху епідемії.
    Міносвіти оголосило, що навчальний рік у школах завершиться дистанційно, а випускники отримають атестат після проходження зовнішнього незалежного оцінювання, яке не скасовано.
  • Упродовж минулої доби темпи захворюваності на коронавірус у світі знизилися, усього з початку пандемії зареєстровано 3,6 млн хворих і інфікованих, найбільше – у США (1,2 млн). Жертвами епідемії стали понад 251 тис. осіб, 1,1 млн – одужали.
    Про поетапне скасування карантину з 11 травня оголосила Туреччина. Президент Білорусі Лукашенко заявив, що не планує переносити чергові президентські вибори, які відбудуться влітку.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Красногорівці й Невельському на околицях Донецька, у Верхньоторецькому в районі Авдіївки, а також на трасі Р-66 у Луганській обл. – в Орєховому та Кримському. Перестрілки сталися всією лінією фронту. З ракетної установки обстріляно Павлопіль – окупанти випустили некеровану авіаційну ракету в напрямку житлового сектору. У Верхньоторецькому під мінометний обстріл потрапив житловий будинок. На щастя, унаслідок обстрілів місцеві жителі не постраждали. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, одного українського військовослужбовця було поранено під час обстрілу.
    Підрозділи держслужби з надзвичайних ситуацій продовжують розмінування території, на якій тривали бойові дії, а також супроводжують аварійні бригади комунальних служб під час проведення ними ремонтних робіт на об’єктах інфраструктури.
  • Глава Офісу президента Єрмак запропонував долучити до складу української делегації на переговорах у Мінську чиновників та депутатів. За його словами, це дозволить дати поштовх мирному процесу. Першим кроком стало призначення до групи віце-прем’єр-міністра Рєзнікова, який відповідає за реінтеграцію Донбасу. Єрмак послідовно просуває ідею створення "консультаційної ради" за участі "республік", водночас стверджує, що до нього увійдуть "представники громадянського суспільства, які не мають подвійного громадянства".

Тренди

  • Глава парламентського комітету з податків Гетманцев оголосив, що компанії Facebook й Rakuten (Viber) погодилися сплачувати ПДВ на надані ними українським громадянам електронні послуги.
  • Судді Верховного суду, що розглядають позов олігархів Суркісів до Приватбанку про визнання незаконною конвертації їхніх депозитів у капітал під час націоналізації, повідомили про тиск на них генпрокурора Венедиктової. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що Венедиктова повністю відповідає принципам, які є пріоритетними для президента Зеленського.
  • Після гучного скандалу в соцмережах і ЗМІ, представники Офісу президента були змушені визнати, що літак із медичними товарами з Китаю оплатила мережа супермаркетів "Епіцентр", яка передала частину вантажу до медзакладів. За словами заст. глави Офісу Тимошенка, президент Зеленський особисто прийняв рішення бути присутнім на прибутті літака, оскільки "відчував гордість".
  • Глава партії "Батьківщина" Тимошенко задекларувала майже 150 млн грн, які, як вона стверджує, є грошовою компенсацією, отриманою як відшкодування збитків, заподіяних політичними репресіями 2011–2014 р. Кошти отримані зі США.

No comments:

Post a Comment