May 01, 2020

30.04.2020: Парламент змінив регламент для швидкого ухвалення "антиколомойского" закону.

Парламент змінив регламент для швидкого ухвалення "антиколомойского" закону.
Парламент змінив регламент для швидкого ухвалення "антиколомойского" закону.
  • Парламент змінив регламент для швидкого ухвалення "антиколомойского" закону.
  • Міністри закордонних справ "нормандської четвірки" ні про що не домовилися щодо Донбасу.
  • Верховна Рада відправила на доопрацювання програму дій уряду.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла зміни до регламенту, що дозволяють розглянути закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам за спрощеною процедурою. Закон є основною вимогою МВФ для підписання нової програми кредитування. Гроші МВФ уже закладено до зміненого проєкту бюджету 2020 року, без них, на думку більшості експертів, його виконання неможливе. Закон спрямовано проти олігарха Коломойського, якому вже вдалося визнати в суді незаконність націоналізації Приватбанку, власником якого він був. Документ прийнято попри пряме протиріччя з чинним законодавством, що зазначили під час обговорення самі автори закону. Мінфін очікує перший транш кредиту МВФ у розмірі $1,75 млрд до кінця травня та має намір спрямувати кошти на поповнення дефіциту бюджету. Глава місії Фонду в Україні ван Роден попередив, що угоду про кредитування не буде підписано, якщо парламент проголосує за зміни до закону про боротьбу з корупцією, що дозволяють звільнити директора НАБУ Ситника.
    Депутати планують подовжити мораторій на виплати єдиного соціального внеску підприємцями та їхніми найманими працівниками, а також на проведення податкових перевірок та нарахування штрафів і пені за порушення податкового законодавства.
    Скорочено терміни розгляду поправок до законопроєкту про звільнення від податків зарплати медиків та осіб, залучених до боротьби з епідемією.
    Глава фракції "Слуга народу" Арахамія вважає, що парламент відновить роботу у звичайному режимі з 20 травня.
  • Українські металургійні підприємства скоротили у квітні виплавку сталі на 20 % проти березня.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг затвердила проєкт постанови про запровадження стимулюючих (RAB) тарифів для обленерго.
  • В останній день місяця активність на торгах була мінімальною, Держказначейство не в повному обсязі виплатило відшкодування ПДВ, тому експортери змушені були продавати валюту, банки фіксували прибуток за підсумками місяця. Пропозиція знову перевищувала попит, що дозволило Нацбанку купити майже $20 млн, та утримати курс долара від подальшого просідання: 26,96 ₴/$ (-0,01 грн), 29,29 ₴/€ (+0,16 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн). Протягом тижня регулятору вдалося купити на міжбанку понад $115 млн. Нацбанк надав рефінансування за новими правилами 9 банкам на суму 6,9 млрд грн під 8 % річних. Банки охоче беруть ці кредити, що дозволяє їм заробляти на держоблігаціях, прибутковість яких становить 11 %. Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який подовжує до 2024 г спрощену докапіталізацію та реорганізацію банків. На травень заплановано великі погашення гривневих ОВДП попередніх випусків – нерезиденти купуватимуть валюту для виведення з України. Крім того, банкіри прогнозують емісію гривні після отримання траншу від МВФ.
    НБУ звернувся до уряду з пропозицією про спрощення процесу купівлі населенням держоблігацій та перегляд оподаткування доходів від таких операцій.

Київ

  • Мер столиці Кличко заявив, що жоден із продовольчих ринків міста не готовий до відкриття, хоча уряд дозволив відновити їхню роботу з 1 травня.

Пандемія коронавірусу

  • Протягом минулої доби динаміка захворюваності на коронавірус в Україні практично не змінилася – у 411 осіб діагноз підтверджено, 11 хворих – померли, 175 – одужали.
    Президент Зеленський провів нараду з урядом, де звернувся до міністрів із проханням розробити план "правильного" виходу з карантину.
    За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 80 % респондентів готові до подовження карантину ще на місяць, а майже 60 % – згодні дотримуватися карантинних обмежень стільки, скільки буде потрібно.
  • Кількість зареєстрованих випадків зараження на коронавірусну інфекцію у світі все ще зростає, проте в Європі ситуація стабілізувалася.
    Китай досі не передав Всесвітній організації охорони здоров’я дані розслідування спалаху захворювання в Ухані. Президент США Трамп пригрозив Китаю санкціями та введенням нових мит через приховування даних про епідемію.
    У Росії кількість хворих перевищила 100 тис., заразився прем’єр-міністр Мішустін.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація загострюється щодня, окупанти все частіше ведуть обстріли позицій українських військ зі ствольної артилерії та мінометів. Бойові дії розгорнулися на півночі Луганської обл. – у районі Попасної та траси Р-66 – у Новоолександрівці, Новозванівці, Золотому, Кримському, а також на приморській ділянці фронту – у Водяному та Павлополі, де окупанти атакували за підтримки бойових машин піхоти, у Богданівці – поруч із ділянкою розведення військ на південь від Докучаєвська, у Тарамчуку поблизу КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька – у Пісках та Красногорівці, в Авдіївці й неподалік – у Кам’янці, а також у Новгородському в районі Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • У режимі відеоконференції відбулися переговори міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки". Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що "нормандський формат" залишається на порядку денному, оскільки потрібно шукати спосіб виконання домовленостей, які було досягнуто на саміті в Парижі. За його словами, глава МЗС РФ Лавров підняв тему про створення консультативної ради за участі представників "республік", але міністри питання не обговорювали.
  • Польський газовий концерн PGNiG повідомив, що Газпром погодився знизити ціну газу після вердикту Стокгольмського арбітражного суду. Компанія заявила, що має право на повернення переплачених із 2014 р $1,5 млрд, однак Газпром продовжує виставляти рахунки за старою ціною.

Тренди

  • Два профільні комітети парламенту не затвердили програму уряду Шмигаля й відправили її на доопрацювання. За твердженням депутатів від різних фракцій, програма є, ймовірніше, "студентським рефератом" і не містить жодного ключового показника.
  • Компанія депутата Гереги "Епіцентр" повідомила, що саме вона оплатила "гуманітарний вантаж", доставлений із Китаю літаком "Мрія". З нього лише незначна частина була передана до лікарень, а решта надійшла до супермаркетів у продаж. Товари медичного призначення ввезено зі звільненням від мита та ПДВ, згідно з постановою уряду, прийнятою на початку карантину. Генпрокурор Венедиктова пообіцяла вивчити ситуацію з постачанням засобів захисту до "Епіцентру".
  • Нацагентство з питань боротьби з корупцією тимчасово зупинило фінансування партії "Слуга народу" до кінця року на її прохання. Партія відмовилася від отримання 70 млн грн протягом ІІІ та ІV кварталів.

No comments:

Post a Comment