April 30, 2020

29.04.2020: Підприємці вимагають скасування карантину

Підприємці вимагають скасування карантину
Підприємці вимагають скасування карантину
Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine
Теми ЗМІ та соцмереж
  • Підприємці вимагають скасування карантину.
  • Кабмін призначив нового начальника Податкової служби.
  • З 3 червня в обігу з’явиться монета номіналом в 10 грн.

В Україні

  • Кабмін затвердив єдиний рахунок для сплати підприємцями податків та єдиного соціального внеску.
    Уряд закликав наглядові ради держбанків обмежити з квітня до кінця карантину розміри виплат керівництву 10 мінімальними зарплатами.
    Новим керівником Податкової служби призначено кадрового податківця Любченка.
  • НБУ оголосив, що з 1 січня працівники підприємств будуть мати право обирати банк, через який їм виплачуватиметься зарплата без прив’язки до "зарплатних проєктів" власника.
  • Нацбанк 3 червня випустить в обіг монету номіналом 10 грн, яка поступово замінить банкноти.
  • Великі виплати відшкодування ПДВ так і не почалися, тому експортери були змушені продавати валюту. За відсутності великого попиту курс гривні почав зміцнюватися, а НБУ, за оцінками учасників торгів, вдалося купити від $25 до $37 млн: 26,97 ₴/$ (-0,08 грн), 29,24 ₴/€ (-0,19 грн), 3,66 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Протягом доби в Україні проведено 7,3 тис. тестів, зафіксовано 540 нових випадків зараження на коронавірус, 11 хворих – померли, 125 – одужали. У різних місцях країни фіксуються локальні спалахи захворюваності, проте, загалом, ситуація залишається спокійною.
    Під будівлею Кабміну відбулася акція підприємців, які вимагають пом’якшення карантину й відновлення роботи малих підприємств. Поліція запобігла спробі перекриття вулиці, постраждав кореспондент, у якого поліціянти пошкодили камеру. З кінця минулого тижня всією країною прокотилися акції протесту фермерів, що змусило уряд ухвалити рішення про відкриття ринків з 1 травня. На тлі повідомлень про порушення режиму карантину підприємствами представників влади та близьких до них бізнесменів, у країні зріє протест, який може вилитися в масові маніфестації. На думку більшості експертів, малий та середній бізнес, у разі відмови уряду від скасування карантину, буде працювати в тіні, не сплачуючи податки.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що після пом’якшення карантинних вимог закривати регіони будуть локально – за виникнення спалахів епідемії.
    Львів готується відкрити продовольчі ринки, міська влада Тернополя вирішили відкласти відкриття до 11 травня.
    Згідно із прогнозом аналітиків Альфа-банку, карантинні заходи призведуть до падіння української економіки на 5 % за підсумками року.
  • Минулої доби у світі померли від коронавірусу 6,5 тис. осіб, найбільша кількість жертв – у США – 2,4 тис. Загалом із початку пандемії померли 228 тис. хворих.
    Низка країн починає скасування карантинних обмежень, у всьому світі зростає критика урядів, що запровадили неадекватно жорсткі заходи протидії поширенню захворювання, що призвело до падіння національних економік.
    З початку травня Польща відкриває готелі, торгові центри та дитячі сади, у школах навчання відновиться не раніше 24 травня.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Гнутовому на схід від Маріуполя, у Новозванівці в околицях Попасної та в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися всією лінією фронту в Донецькій обл. – у Водяному та Гнутовому – на приморській ділянці, у Старогнатівці на південь від Докучаєвська, у Тарамчуку поблизу траси Донецьк – Маріуполь, у Новомихайлівці й Мар’їнці в околицях Донецька, в Авдіївці та Верхньоторецькому. За оперативним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій 1 український військовослужбовець отримав бойову травму.

Україна та світ

  • Росія відмовилася знижувати ціну газу для Білорусі до ринкового рівня, прив’язаного до ціни нафти. Білорусь почала закупівлю нафти в Саудівській Аравії.

Тренди

  • Державіаслужба, що підпорядкована уряду, відмовилася випускати авіарейс, яким летіли до Великої Британії громадяни України, що мають трудові контракти. Після скандалу в ЗМІ чартер таки вилетів із Борисполя. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін узяв виїзд українських громадян за кордон під контроль, який буде здійснювати офіс із питань євроінтеграції. Ці дії прямо суперечать Конституції, яка не передбачає обмеження виїзду громадян за кордон, якщо немає рішення суду.
  • Українські ЗМІ й соцмережі сколихнула інформація про продаж торговельною мережею “Епіцентр” захисних масок і костюмів, які було поставлено з Китаю як гуманітарний вантаж. Офіс президента заявив, що літак привіз не тільки гуманітарний, а й комерційний вантаж. Ситуацію підігріла публікація на сайті "Епіцентру" сертифіката на засоби захисту, який виробником був визнаний недійсним, що дозволяє говорити про організацію ввезення контрабанди вищим керівництвом країни.
  • За твердженням голови Верховної Ради Разумкова, у разі прийняття закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, його обов’язково буде оскаржено в Конституційному суді. Закон дає гарантію залишення Приватбанку в державній власності, а його колишні власники олігархи Коломойський і Боголюбов можуть втратити практично всі активи внаслідок рішень судів різних країн.

No comments:

Post a Comment