April 29, 2020

28.04.2020: Зеленський підписав закон про продаж землі сільгосппризначення

Зеленський підписав закон про продаж землі сільгосппризначення
Зеленський підписав закон про продаж землі сільгосппризначення
  • Зеленський підписав закон про продаж землі сільгосппризначення.
  • Мінфін уперше за місяць розмістив ОВДП.
  • Майже весь прибуток Нафтогазу торік – штраф, отриманий від Газпрому.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про продаж землі, проти якого налаштовані більшість українців. Зеленський стверджує, що його команда зробила це для блага громадян. Глава "Батьківщини" Тимошенко заявила, що президент зрадив інтереси українців, партія має намір найближчим часом оскаржити закон у Конституційному суді.
  • Депутати від "Слуги народу" збираються заслухати на позачерговому засіданні в четвер звіт голови правління НБУ Смолія, щоби зсувати плани регулятора на період карантину та економічної кризи.
    За інформацією ЗМІ, за призначення Саакашвілі віце-прем’єр-міністром так і не знайшлося потрібної кількості голосів – кадрове питання не буде внесено до порядку денного.
    Профільний комітет Верховної Ради погодив законопроєкт, який відкриває шлях до звільнення директора НАБУ Ситника. МВФ попередив українську владу, що перегляд антикорупційного законодавства може призвести до зупинки співпраці. За інформацією видання "Українська правда", Офіс президента звернувся до Кабміну з проханням про підготовку варіантів розвитку економіки без підтримки Фонду.
  • Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити провадження про недекларування майна генпрокурором Венедиктовою.
    Держбюро розслідувань оголосило про завершення розслідування справи про поранення депутатом Пашинським свого кривдника з пістолета, що призвело до тяжких тілесних ушкоджень.
    На думку колишнього генпрокурора Рябошапки, прискорене завершення розслідування вбивства активістки Гандзюк робиться для "злиття" справи в суді, після чого повторне розслідування буде неможливим.
  • Нафтогаз у 2019 році отримав чистий прибуток 63,3 млрд грн, яка практично є штрафом Газпромом, який він виплатив за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Кримськотатарський телеканал ATR так і не отримав фінансування від Міністерства культури та буде змушений закритися до 18 травня.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері зв’язку та інформатизації повідомила про невиконання компанією Інтертелеком взятих на себе зобов’язань щодо перерозподілу частот у діапазоні 800 МГц, що перешкоджає запуску мережі стандарту 4G по всій країні.
  • За даними Держстату, реальна зарплата в березні з урахуванням інфляції зросла на 9,3 % проти аналогічного періоду минулого року.
  • Глава правління державного Укрексімбанку Мецгер заявив, що банк планує звернутися до Кабміну з проханням про докапіталізацію.
  • Мінфін розмістив на першому за місяць аукціоні короткострокові держоблігації. Прибутковість ОВДП підвищилася – 5,4 млрд грн були розміщені під 11,3 % річних, а також $164 млн – під 3,3 % річних. Судячи із ситуації на валютному ринку, більша частина коштів за ОВДП надійшла від українських банків. Держказначейство виплатило лише незначну частину відшкодування ПДВ, що змусило експортерів продавати валюту. Обсяги торгів виросли лише незначно, і ринок сам прийшов до рівноваги: ​​27,05 ₴/$ (-0,05 грн), 29,43 ₴/€ (+0,01 грн), 3,65 ₴/10 руб. За оцінкою учасників торгів, НБУ купив приблизно $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення захворюваності коронавірусною інфекцією в Україні, як і раніше, невисокі. За інформацією МОЗ, 85 % померлих були віком від 50 років і мали супутні захворювання. Чиновники попередили, що шанси захворіти в спеку не зменшуються. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що уряд не може піти зараз на пом’якшення карантину, оскільки несе відповідальність за життя і здоров’я громадян. На карантин закрито Каховку Херсонської обл.
    Київська міська адміністрація планує поетапно скасовувати карантинні обмеження з 12 травня – спочатку буде дозволено роботу магазинам площею до 300 м², кафе й ресторанам, що працюють на винос.
    Кабмін оцінив втрати туристичної галузі країни від пандемії у $1,5 млрд.
    За даними опитування Європейської бізнес-асоціації, 45 % респондентів вважають свій рівень доходів недостатнім для повноцінного життя. Більшість опитаних економічна ситуація хвилює більше, ніж епідемія.
  • Держави – члени ЄС планують відкривати внутрішні кордони поступово, для запобігання другої хвилі зараження. У Москві зафіксовано різке зростання захворюваності, кількість хворих у Росії вже більше, ніж в Ірані. Президент Путін продовжив "неробочі дні" в країні до 11 травня.

Війна

  • Ситуація на Донбасі загострюється, кількість бойових зіткнень зростає щодня. Окупанти вели обстріл позицій українських військ із важких мінометів та ствольної артилерії в околицях Горлівки, Попасної та в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки зі застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися всією лінією фронту, зокрема "військами ДНР" було порушено режим тиші на ділянці розведення військ у Петровському – Богданівці на південь від Докучаєвська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Кабмін готовий розглянути запити трудових мігрантів на виїзд із країни, і буде ухвалювати рішення у кожному конкретному випадку залежно від епідемічної ситуації в конкретній країні.

Тренди

  • Унаслідок кризи різко впали обсяги продажів житла в новобудовах. За оцінкою експертів затримка введення нового житла в експлуатацію може скласти від 3 місяців до 1 року, багато об’єктів залишаться недобудованими.
  • За результатами опитування групи "Рейтинг", 45 % респондентів вважають, що за останні 2 роки якість медичних послуг погіршився, поліпшення побачили лише 12 % опитаних.

No comments:

Post a Comment