April 25, 2020

24.04.2020: Звільнено глав Митної та Податкової служб

Звільнено глав Митної та Податкової служб
Звільнено глав Митної та Податкової служб
  • Звільнено глав Митної та Податкової служб.
  • Зеленський миттєво підписав закон про внесення змін до регламенту Верховної Ради.
  • Кабмін оприлюднив план поетапного скасування карантину з 11 травня.
  • Мовний омбудсмен Монахова подала у відставку.
  • Грузія різко відреагувала на можливість призначення Саакашвілі віцепрем’єром.

В Україні

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні відмовилася скасувати зміни до регламенту, які дозволяють дуже швидко ухвалити закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Президент Зеленський миттєво підписав документ. МВФ як головну умову укладення нової програми кредитування жорстко зажадав від української влади гарантії відмови від денаціоналізації Приватбанку. Міністр юстиції Малюська, проте, не виключив повернення банку Коломойському й Боголюбову за рішенням суду. Чиновники НБУ заявили, що повернення коштів олігархам Суркісам, які було конвертовано в капітал, може призвести до скасування націоналізації. Остаточне оголошення судового рішення за цим позовом призначено на 27 квітня. У п’ятницю Приватбанк оголосив про погашення кредитів рефінансування, які надав Нацбанк ще до націоналізації.
    Парламент створив тимчасову слідчу комісію з розслідування діяльності керівників Митної та Податкової служб, які, за твердженням колишнього міністра фінансів Уманського, призвели до недоотримання бюджетом протягом року доходів на 120 млрд грн. Кабмін звільнив глав обох служб та їхніх заступників. Уже колишній глава Податкової служби Верланов заявив, що під його керівництвом відомство забезпечило в березні 5 % збільшення надходжень до бюджету від ПДВ, проти березня минулого року, а у квітні тенденція надходження податків збереглася. Він назвав своє звільнення "нічим не обґрунтованим політичним рішенням".Депутати ухвалили зміни до правил дорожнього руху, що скасовують штрафні бали як одне з адміністративних стягнень. Отже, замість попередження і зняття балів, поліція буде відразу ж штрафувати порушників.
    З ініціативи президента з розгляду знято законопроєкти про створення фонду гарантування кредитів для сільгоспвиробників та про реформу системи ціноутворення під час будівництва доріг.
    Питання про призначення колишнього президента Грузії Саакашвілі віцепрем’єр-міністром не було внесено до порядку денного через брак голосів. Прем’єр-міністр Грузії Гахарія пригрозив відкликанням посла з України в разі призначення Саакашвілі.
  • Кабмін оприлюднив план виходу з карантину, що складається з 5 етапів, який може бути запроваджено в разі поліпшення епідеміологічної ситуації.
  • Мовний омбудсмен Монахова подала у відставку. Вона заявила, що за весь час із моменту її призначення вона так і не отримала зарплату, а відомство, яке вона мала очолити, так і не було створено через протидію Офісу президента.
  • Нафтогаз планує отримати дозвіл на створення митного складу для зберігання нафти, надлишок якої виник через падіння попиту у світі через пандемію. Для цього глава компанії Коболєв планує ініціювати скасування сплати ПДВ нерезидентами під час ввезення сировини, оскільки воно не буде перероблятися в Україні.
    Кабмін подовжив на 1 рік термін виконання Нафтогазом спецзобов’язань із постачання газу підприємствам теплокомуненерго, а індивідуальним споживачам та релігійним організаціям – на 3 місяці.
  • Через набуття чинності положень закону про фінмоніторинг, "Нова пошта" знизила з 15 до 5 тис. грн поріг для верифікації клієнтів із використанням паспорта (у разі сплати банківськими картками тощо).
  • Фонд соцстрахування вже 2 тижні затримує соціальні виплати з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів через падіння надходжень від єдиного соціального внеску.
  • Нацбанк дозволив внесення готівкової валюти на рахунки митниці як застави під час переміщення товарів через кордон.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб повідомив про зростання на 25 млрд грн (5 %) вкладів у банках-учасниках. Загальна сума вкладів на початок квітня сягнула понад 520 млрд грн.
  • Зниження облікової ставки Нацбанком поки не вплинуло на ситуацію на валютному ринку. Через падіння ділової активності обсяг торгів – мінімальний, НБУ в них участі не бере. Довідковий курс встановлено на позначці 27,14 ₴/$ (+0,13 грн), 29,33 ₴/€ (+0,19 грн), 3,64 ₴ /10 руб (+0,03 грн). Прем’єр-міністр Шмигаль підтримав рішення про зниження облікової ставки на 2 %, та вважає, що воно має пожвавити економічний стан. Учасники ринку очікують зростання курсу долара наступного тижня через поновлення емісії шляхом розміщення Мінфіном нових короткострокових ОВДП.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення коронавірусної інфекції в Україні не дуже високі – протягом доби зареєстровано 478 нових хворих та інфікованих (усього з початку епідемії – 8125), померли – 8 (201), одужали – 181 (782). У країні почалося виробництво тестів, перші 200 тис. наборів уже відправлено в регіони.
  • Кількість жертв пандемії у світі перевалила за 200 тис., найбільші темпи поширення і смертність – у США. Європейський центр із контролю та профілактики захворювань уважає, що більшість країн-членів ЄС уже пройшли пік захворюваності, проте попередив про можливі спалахи в разі швидкого скасування обмежень без запровадження моніторингу й дотримання протиепідемічних заходів. Австрія оголосила про поступове скасування карантину – з 4 травня відкриваються випускні класи шкіл із дотриманням заходів соціальної дистанції.
    Жоден із препаратів, розроблених для лікування коронавірусу, не підтвердив ефективності, більшість має серйозні побічні ефекти, що призводять до загибелі пацієнтів.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів усією лінії фронту від Азовського моря до півночі Луганської обл.: у Павлополі – на схід від Маріуполя, в Авдіївці, у Новоолександрівці – в околицях Попасної, а також в Орєховому й Новотошківському – у районі траси Р-66. Перестрілки сталися в Лебединському й Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці на південь від Докучаєвська, в Авдіївці, а також на півночі Луганської обл. – в Орєховому, Золотому та Новотошківському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • У Гаазі на процесі про знищення авіалайнера MH17 в небі над Донбасом у липні 2014 р судді відмовилися від скасування анонімності свідків, які дали свідчення, щоби не піддавати їх життя небезпеці.

Тренди

  • Офіс президента розробив законопроєкт про "інвестиційних нянь", який Зеленський презентував на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Найближчим часом документ буде передано до парламенту.

No comments:

Post a Comment