April 23, 2020

22.04.2020: Зеленський запропонував Саакашвілі посаду віцепрем’єра з реформ

Зеленський запропонував Саакашвілі посаду віцепрем’єра з реформ
Зеленський запропонував Саакашвілі поcаду віцепрем’єра з реформ
  • Зеленський запропонував Саакашвілі посаду віцепрем’єра з реформ.
  • Кабмін подовжив термін карантину до 11 травня.
  • Команда Зеленського створила фільм про рік його правління.
  • Нафтогаз знизив на 15 % ціну на газ для населення у квітні.

В Україні

  • Телеканал олігарха Ахметова "Україна" показав рекламний фільм президента Зеленського за результатами року його каденції. Більшість коментаторів визнало стрічку спробою виправдатися за невиконані передвиборчі обіцянки, зокрема, про засудження топкорупціонерів і боротьбу з олігархами. Зеленський висловив надію, що до кінця президентського терміну йому вдасться закінчити війну на Донбасі.
    Він запропонував колишньому президенту Грузії Саакашвілі посаду віцепрем’єр-міністра з питань реформ. Верховна Рада може затвердити його призначення вже в п'ятницю.
  • Нафтогаз знизив у квітні ціну газу для населення до 2,9 тис. грн за 1000 м³, що на 15 % нижче, ніж у березні, і на 38 % – ніж у січні.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення обрала нове керівництво.
  • Мер Дніпра Філатов ініціював на час дії карантину скасування єдиного податку для підприємців І групи та зниження вдвічі – для ІІ групи.
  • Агентство Fitch встановило суверенний рейтинг дефолту України в національній та іноземній валюті до рівня "B" змінивши прогноз розвитку ситуації з "позитивного" на "стабільний".
  • За твердженням чиновників НБУ, кредитні канікули частково або повністю запровадили вже 30 банків.
  • Попри зміцнення гривні, банкіри голосно попереджають про серйозні проблеми, що очікують економіку. Бізнес усе частіше стикається з проблемою неплатежів, ділова активність швидко вщухає. Агровиробники прогнозують зниження цін на кукурудзу, яку споживачі купували для виробництва біоетанолу, що стає неактуальним через падіння цін на нафту. Нерезиденти поки не виводять кошти з ОВДП, тому Нацбанку вдалося купити від $22 до $40 млн: 27,05 ₴/$ (-0,03 грн), 29,42 ₴/€ (+0,06 грн), 3,54 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Минулої доби в Україні зафіксовано 578 нових хворих (усього з початку епідемії заразилися 7,1 тис.), 13 осіб – померли, 80 – вилікувалися. Кабмін подовжив карантин до 11 травня. За оцінкою Національної академії наук, пік епідемії в Україні очікується між 3 та 8 травня. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що уряд розробив план виходу з карантину, що включає 5 етапів, першим із яких буде відкриття парків та зон відпочинку, а також підприємств торгівлі непродовольчими товарами і сфери послуг.
  • Темпи поширення захворюваності у світі не ростуть, проте говорити про стабілізацію ситуації поки зарано. Минулої доби зафіксовано майже 80 тис. нових випадків. Президент Трамп підписав указ про тимчасове припинення імміграції до США для всіх категорій претендентів, крім лікарів. Він висловив надію, що восени країна зможе впоратися з наступним спалахом захворювання.
    Влада Іспанії подовжила термін карантину до 9 травня. Конституційний суд Боснії визнав неконституційними обмеження пересування молоді та літніх людей. В Італії та Франції швидко зростає кількість осіб, що видужали.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус заявив, що пандемія прискорюється, а більшість країн перебувають ще на ранній стадії. За його словами, загроза збережеться ще тривалий термін. У Південній Кореї зареєстровано повторне інфікування пацієнтів, що одужали. У США виявлено домашніх тварин, які є носіями коронавірусу. Директор Всесвітньої продовольчої програми Бізлі не виключає настання голоду, якщо не почати боротьбу з наслідками пандемії вже зараз.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки в Павлополі та Лебединському на приморській ділянці фронту, у Широкиному окупанти відкрили вогонь із мінометів. Вогневі контакти також зафіксовано в районі Авдіївки та траси Донецьк – Костянтинівка – у Новоселівці 2-й, та в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія закінчила без втрат, вояків, що захворіли на коронавірусну інфекцію – немає.
  • Українська делегація на переговорах у Мінську запропонувала створити групу щодо відновлення контролю над кордоном зі РФ.

Україна та світ

  • Посол України в ЄС Точицький повідомив про готовність Єврокомісії надати Україні кредит на ліквідацію наслідків епідемії в розмірі €1,2 млрд двома траншами. Перший буде виділено негайно після схвалення Європарламентом, другий – за умови виконання Україною низки вимог та впровадження реформ.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель спростував інформацію щодо перенесення з червня на осінь саміту "Східного партнерства" з країнами колишнього СРСР.
  • Комісія Сенату США підтвердила висновок розвідки щодо фактів втручання російських спецслужб у президентські вибори 2016 р.

Тренди

  • Депутати фракцій "Голос" та "Європейська солідарність" зареєстрували законопроєкт про відтермінування посилення фінмоніторингу. За їхнім твердженням, нові правила не діятимуть у режимі карантину, посилять тиск на бізнес і ускладнять роботу волонтерських організацій, що отримують допомогу від громадян.
  • Уряд погодив законопроєкт про медіацію, який має узаконити досудове та позасудове врегулювання конфліктів, не позбавляючи сторони можливості звернення до суду.

No comments:

Post a Comment