April 12, 2020

11.04.2020: Міністр фінансів припускає зірвання переговорів із МВФ щодо надання кредиту

Міністр фінансів припускає зірвання переговорів із МВФ щодо надання кредиту
Міністр фінансів припускає зірвання переговорів із МВФ
  • Міністр фінансів припускає зірвання переговорів із МВФ щодо надання кредиту.
  • Зеленський стверджує, що розведення військ зменшило кількість обстрілів.

В Україні

  • У Верховній Раді зареєстровано проєкт змін до держбюджету поточного року. Його вже погодив профільний комітет.
    Судячи із ситуації з поправками до "антиколомойского" закону, шанси на його ухвалення – мінімальні. У цьому випадку Україна не зможе укласти угоду зі МВФ про надання нового кредиту. Міністр фінансів Марченко стверджує, за такого розвитку подій дефолту вдасться уникнути, проте "буде дуже складно", тим більше, що, за його словами, можливостей для проведення реструктуризації держборгу немає. На позачерговому засіданні парламенту у вівторок законопроєкт розглянуто не буде.
  • Кабмін створив Раду з питань економічного розвитку, яка має запропонувати шляхи виходу з кризи, що пов’язана з епідемією.
    За словами міністра економіки Петрашка, Кабмін розробляє дві програми підтримки малого бізнесу, що передбачають зменшення ставок за кредитами та надання кредитів під 5 % річних для збереження зарплат найманим працівникам.
  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС не припиняються пожежі, викликані умисними підпалами. До гасіння залучено понад 300 пожежників та авіація.
  • Держбюро розслідувань оголосило про завершення слідства щодо двох колишніх чиновників із керівництва МВС, які брали участь у репресіях проти активістів Майдану.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні минулої доби кількість хворих на коронавірусну інфекцію зросла до 2777 осіб, 83 пацієнти – померли, 89 – одужали, смертність становить майже 3 %. Найбільше випадків захворювання зафіксовано в Івано-Франківській обл.
    Нацполіція оголосила, що рішення комісій із питань техногенної та екологічної безпеки місцевих рад про оголошення комендантської години носять лише рекомендаційний характер – подібні заходи припустимі лише за умови запровадження режиму надзвичайного стану.
    Глава ПЦУ митрополит Єпіфаній закликав вірян залишатися на Великдень вдома.
  • Пандемія коронавірусу стрімко нарощує темпи – уже інфіковані й захворіли понад 1,7 млн осіб, померли – 108 тис., одужали – 404 тис. Епіцентр захворюваності перемістився до США, де зафіксовано 527 тис. випадків, померли 20,5 тис. осіб, одужали – понад 31 тис. У Нью-Йорку, де ситуація найтяжча, третій день спостерігається позитивна динаміка. Президент Трамп запровадив режим стихійного лиха на всій території країни й погрожує санкціями країнам, що не евакуюють своїх громадян. У Великобританії другий день поспіль померли понад 900 хворих. В Іспанії та Італії смертність поступово йде на спад, усе більше хворих переводять із реанімації на загальний режим.
    Росія не планує відмовлятися від параду перемоги, підготовка до нього триває, попри безпрецедентно жорсткі карантинні заходи в Москві. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що остаточне рішення буде прийнято безпосередньо перед парадом з огляду на розвиток епідеміологічної ситуації. Мерія Москви закрила місто на в’їзд.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Новозванівці в околицях Попасної та в Новотошківському на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки зі стрілецької зброї та гранатометів сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Славному та Тарамчуку – на схід від Докучаєвська, у Пісках – на околиці Донецька, а також у Новозванівці й у Новотошківському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів отримали поранення 3 українських військовослужбовців. Хворих на коронавірусну інфекцію серед особового складу не зафіксовано.
  • Президент Зеленський під час відвідування зони бойових дій заявив, що розведення військ допомогло зменшити кількість обстрілів, тому тристороння контактна група погоджує нові ділянки.

Україна та світ

  • Європейська служба із закордонних справ ще раз підтвердила, що ЄС ніколи не визнає анексію Криму Росією, а призов молоді півострова до російської армії є порушенням міжнародного гуманітарного права.
  • Міністр закордонних справ Кулеба пообіцяв пильнувати за дотриманням прав українських студентів, що навчаються в Польщі.

Тренди

  • Президент Зеленський у відповідь на петицію про повернення колишнього міністра охорони здоров’я Супрун заявив, що нового міністра вже призначено. Його завданням є боротьба з епідемією та продовження медичної реформи.

No comments:

Post a Comment