April 11, 2020

10.04.2020: Зеленський анонсував різке скорочення зарплат держслужбовцям

Зеленський анонсував різке скорочення зарплат держслужбовцям
Зеленський анонсував різке скорочення зарплат держслужбовцям
  • Зеленський анонсував різке скорочення зарплат держслужбовцям.
  • У кількох областях запроваджено комендантську годину на вихідні.
  • СБУ та ДБР відмовилися розслідувати підписання протоколу в Мінську главою Офісу президента Єрмаком.

В Україні

  • Президент Зеленський заявив, що проєкт змін до бюджету передбачає скорочення зарплат усіх держслужбовців, зокрема, суддів, депутатів та членів наглядових рад держкомпаній.
  • Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок. Закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам розглядатися не буде.
  • Торговий представник України Качка повідомив про скорочення обсягу експорту та імпорту в І кварталі поточного року, у порівнянні з груднем та аналогічним періодом минулого року. Сальдо зовнішньої торгівлі, як і раніше, негативне, і складає $1,07 млрд.
  • Укрпошта купує в лізинг у підприємства "Укрлада" 500 автомобілів для організації мобільних відділень зв’язку в селах.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що на рахунках підприємства наразі – понад $3 млрд, а в підземних сховищах – рекордний обсяг газу, тому компанія добре підготовлена ​​до кризи. Водночас світова кон’юнктура погіршується, що негативно впливає на економічні показники нафтогазовидобутку. Він заявив, що накопичені кошти слід направити на геологорозвідувальні роботи та підготовку до зростання видобутку після закінчення кризи.
  • СБУ та Держбюро розслідувань відмовилися розслідувати діяльність глави Офісу президента Єрмака, який підписав спільний протокол про створення "консультаційної ради з врегулювання на Донбасі" за участі представників "республік". Депутат від партії "Європейська солідарність" В’ятрович має намір оскаржити бездіяльність силових структур у суді.
  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС вирують пожежі через підпали. Держслужба з надзвичайних ситуацій не фіксує перевищення норм радіаційного фону. Збитки від пожеж оцінюються в десятки мільйонів гривень. Президент Зеленський запропонував збільшити штрафи та запровадити кримінальну відповідальність за підпали.
  • На торгах у п’ятницю не було ані Сітібанку, ані Нацбанку, тому сума угод була зовсім незначною – приблизно $100 млн. Валюту продавали агрохолдинги та металургійні підприємства, купували – імпортери та банки під валютну позицію. Пропозиція перевищувала попит, що дало гривні можливість трохи зміцнитися: 27,20 ₴/$ (-0,06 грн), 29,56 ₴/€ (-0,08 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0, 01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Станом на ранок 11 квітня в Україні зареєстровано 2,5 тис. хворих на коронавірусну інфекцію, померли – 73 особи, вилікувалися – 79. У Миколаївській обл. досі не зафіксовано жодного випадку захворювання. Президент Зеленський доручив СБУ з’ясувати причини такої аномалії.
    Влада вирішила оголосити комендантську годину на поточні й на наступні – великодні вихідні на Закарпатті, у Чернівецькій, Волинській та Київській областях. У Тернополі та Києві комендантську годину запроваджено не буде.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд працює над стратегією виходу з карантину вже в травні.
    Всесвітній банк виділяє додатково $150 млн на подолання наслідків епідемії в Україні, з яких $50 млн – підуть на збільшення пенсій та допомог.
    В Україну доставлено 10 т медичної допомоги з Об’єднаних Арабських Еміратів. Водночас Кабмін ухвалив рішення про направлення гуманітарної допомоги до Албанії.
  • Минулої доби кількість хворих у світі зросла на 96 тис. осіб. й сягнула 1,68 млн. Найбільша захворюваність – у США – понад 500 тис., померли – 18,6 тис., одужали – 27,2 тис. В Італії 6 день поспіль зменшується кількість померлих та хворих, що перебувають у реанімації.
    У більшості регіонів Туреччини на вихідні введено 2-добову безперервну комендантську годину.
    Москва планує ввести цифрові перепустки – QR-коди для виходу на вулицю.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються ні на день. Українські війська обстріляно з мінометів у Луганському – на Світлодарському водосховищі, в Орєховому, Новотошківському і Кримському – в околицях траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в Гнутовому – на приморській ділянці фронту, у Тарамчуку – на схід від Докучаєвська, в околицях Донецька – у Красногорівці, Опитному й Авдіївці, а також в Орєховому і Кримському – на трасі Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу важко поранено українського бійця.
  • Міністр із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Резніков заявив, що Росія безперервно коригує список людей для обміну. За його словами, обміну "всіх на всіх" знову не буде, а сам процес має відбутися до 17 квітня.

Україна та світ

  • Країни ОПЕК та Росія погодилися скоротити видобуток нафти в травні й червні на 10 млн барелів на день, що менше у 2 рази, ніж очікувалося. Ціни на нафту на світових ринках відновили падіння.

Тренди

  • Нацагентство з питань запобігання корупції з’ясувало, що заст. директора Держбюро розслідувань Бабіков збрехав, заперечуючи свою участь у захисті колишнього президента Януковича як адвоката. Отже, він є зацікавленою особою й не міг давати вказівки підлеглим у справах щодо розслідування злочинів на Майдані.


No comments:

Post a Comment