April 09, 2020

08.04.2020: Шмигаль виключає пом’якшення карантину до початку травня

Шмигаль виключає пом’якшення карантину до початку травня
Шмигаль виключає пом’якшення карантину до початку травня
  • Шмигаль виключає пом’якшення карантину до початку травня.
  • Позачергове засідання Верховної Ради перенесено на 13 квітня.
  • НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з РФ і Білорусі.
  • Обмін утримуваними особами з "республіками" відбудеться не пізніше Пасхи.

В Україні

  • Засідання Верховної Ради відбудеться, імовірніше, у понеділок. На ньому буде розглянуто законопроєкт про внесення змін до бюджету поточного року, й, можливо, у другому читанні – закон про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
  • Партія "Голос" вимагає подовжити блокування російських соцмереж та сайтів, термін дії якого спливає 15 травня.
  • Міністр економіки Петрашко повідомив, що в березні кількість безробітних зросла на 13 % проти березня 2019 р і сягнула 364 тис. осіб.
  • Центральна виборча комісія тестує онлайн-сервіс тимчасової зміни місця голосування.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг заборонила експорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що не вбачає необхідності в залученні коштів до кінця квітня для фінансування держбюджету через розміщення ОВДП. За його словами, Кабмін вирішив скоротити на третину розмір фонду боротьби з наслідками епідемії – до 66,3 млрд грн, що призведе до зростання бюджетного дефіциту до 298 млрд грн (7,5 % ВВП). Міністр економіки Петрашко заявив, що підтримку агровиробників скорочено не буде.
  • Кабмін на період карантину подовжив терміни виплати допомоги, яка була призначена раніше, без необхідності звернення одержувачів до органів соцзахисту.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило про впровадження електронного студентського квитка як однієї з функцій додатку для смартфонів "Дія".
  • Генпрокурор Венедиктова відкрила 5 нових кримінальних проваджень проти колишнього президента Порошенка за призначення ним в останні дні каденції суддів Верховного суду.
  • Нацбанк планує переглянути інфляційний прогноз поточного року, але не очікує зростання споживчих цін понад 10 %.
  • Як тільки закінчилися продажу валюти Нафтогазом, тренд миттєво розвернувся на здешевлення гривні і НБУ знову був змушений продати $44 млн для підтримки курсу: 27,20 ₴/$ (+0,10 грн), 29,58 ₴/€ (+0,01 грн), 3,60 ₴/10 руб (+0,02 грн). Середній курс продажу на готівковому ринку виріс у середньому на 0,35 грн. На думку учасників торгів, сплеск попиту спровокували нерезиденти, які продають ОВДП і виводять валюту за кордон. На думку банкірів, є змова між нерезидентами та НБУ, який опустив курс до мінімуму. Чиновники регулятора повідомили, що не мають наміру вводити валютні обмеження та будуть згладжувати курсові коливання. На думку голови Укргазбанку Шевченка, підстав для зростання курсу долара немає, проте може зіграти роль перетікання коштів із тіньової економіки.
    Приватні особи в березні продали $1,33 млрд в еквіваленті – на $0,18 млрд більше, ніж купили.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні швидко зростає кількість хворих на коронавірусну інфекцію. Станом на ранок 9 квітня зафіксовано 1892 хворих (+224 за добу), померли – 54 (+2), вилікувалися – 45 осіб. Серед тих, хто заразився – велика кількість медиків, зокрема, на Буковині. Офіс президента стверджує, що пом’якшувати умови карантину поки не можна, оскільки пік захворюваності ще не пройдено, а велика кількість громадян збирається повернутися з-за кордону додому на великодні свята, що може призвести до нового спалаху. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що карантин буде продовжено до початку травня. Кабмін запропонує парламенту надати йому на період карантину право заборони на в’їзд іноземних громадян із країн, охоплених епідемією та виїзду за кордон громадян України. Офіс президента не виключає запровадження надзвичайного стану в разі погіршення епідеміологічної ситуації.Уряд дозволив роботу під час карантину кур’єрським та поштовим службам, проведення будівельних робіт, діяльність зі збирання та заготівлі відходів, а також роботу магазинів будівельних матеріалів. Затверджено порядок обов’язкової госпіталізації осіб, що прибули з-за кордону. Витрати на ці цілі покладено на місцеві бюджети.
    МВС та релігійні організації погодили порядок святкування наприкінці квітня. У храми не допускатимуться понад 10 осіб, а також організована онлайн-трансляція. Укрпошта взяла на себе зобов’язання забезпечити безоплатне доставлення освячених пасок.
    Антимонопольний комітет розслідує факти завищення цін на маски аптеками Київської обл.
    Ощадбанк на час дії карантину скасував обов’язковий платіж за користування кредитними картами.
    У Херсонській області 15 осіб, що повернулися з Криму, втекли з центру обсервації.
    МОЗ рекомендує обмежити участь у похоронах хворих на коронавірус 10 особами, які мають тримати дистанцію й утримуватися від цілування покійного.
    Міністерство оборони заявило, що карантин не вплине на терміни звільнення військовослужбовців у запас.
    Згідно з опитуванням служби "Рейтинг" під час карантину в більшості населення зріс рівень тривоги, у молоді спостерігаються ознаки депресії.
  • Кількість інфікованих і хворих на коронавірус у світі перевищила 1,5 млн осіб, 87,7 тис. – померли, 318 тис. – одужали. 2 квітня було зафіксовано 1 млн випадків захворювання. Найбільша кількість хворих – у США – 403 тис., в Іспанії – 147 тис., в Італії –139 тис.
    Уряд Швейцарії подовжив карантин до 26 квітня, проте планує пом’якшити вимоги до кінця місяця. Іспанія також планує пом’якшити обмеження з 26 квітня.
    У Великобританії зафіксовано новий стрибок смертності – померли 938 осіб. Уряд країни створює лабораторію, яка буде проводити до 30 тис. тестів на день.
    В Італії спостерігається стійке зниження смертності та зростання кількості тих, хто одужав, водночас збільшилася кількість хворих та інфікованих.
    Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що Європі не слід послабляти карантинні заходи, попри позитивну динаміку захворюваності. Країни шенгенської зони планують подовжити заборону на поїздки до ЄС до 15 травня.
    Міністри фінансів країн ЄС так і не змогли домовитися про програму допомоги економіці – переговори триватимуть у четвер. Уряд Польщі виділяє ще €22 млрд на підтримку бізнесу.
    ЄС виділить €19 млрд на підтримку країн-партнерів, Україна отримає €190 млн. Японія надасть Україні партію противірусного препарату, як партнерську допомогу.
    Китай розблокував місто Ухань, де стався спалах епідемії, і запровадив карантин у прикордонному з РФ місті Суйфеньхе.
    Папа Римський Франциск вважає, що пандемія є відповіддю природи на зміну клімату.

Війна

  • Окупаційні війська обстріляли з мінометів позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Павлопіль та Гнутовому, у Новоолександрівці в околицях Попасної, а також в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській області. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Мар’їнці, Красногорівці й Новомихайлівці в околицях Донецька й у Зайцевому – в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця.
  • За словами глави Офісу президента Єрмака, тристороння контактна група на засіданні в режимі відеоконференції домовилася про обмін утримуваними особами, який має відбутися не пізніше Пасхи.
  • Суд засудив до 13 років ув’язнення звинуваченого в державній зраді полковника Без’язикова, якого обміняли у 2016 р.

Тренди

  • Пожежі охопили великі площі. За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, вигоріли вже майже 18 тис. Га екосистем, тільки за попередню добу зафіксовано 541 випадок загоряння. Кабмін пропонує посилити відповідальність за підпали трави, аж до кримінальної.

No comments:

Post a Comment