April 07, 2020

06.04.2020: "Антиколомойскій" законопроєкт завалили поправками

"Антиколомойскій" законопроєкт завалили поправками
"Антиколомойскій" законопроєкт завалили поправками
  • "Антиколомойскій" законопроєкт завалили поправками.
  • Офіційні темпи зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні незначні.
  • Зеленський, нібито, не може відкликати підпис Єрмака під протоколами про легалізацію ОРДЛО.

В Україні

  • До другого читання "антиколомойского" закону (про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам) подано понад 13 тис. поправок, 10,5 тис. з яких – подали депутати "групи Коломойського". Спікер Верховної Ради Разумков анонсував проведення засідання в четвер або п’ятницю. За його словами, це залежить від результатів роботи профільних комітетів.
  • Європейська бізнес-асоціація закликала уряд і Верховну Раду врегулювати кризу в енергетиці та призначити профільного міністра.
  • Податкова служба відзвітувала про надходження в І кварталі коштів до бюджету від сплати податків у розмірі 101,7 %.
  • НБУ розробив єдині правила формування та використання QR-коду для безготівкового переказу коштів.
  • Курс гривні продовжує зміцнюватися. За оцінкою учасників торгів, у понеділок НБУ вдалося купити майже $200 млн: 27,24 ₴/$ (-0,13 грн), 29,38 ₴/€ (-0,18 грн), 3,56 ₴/10 руб (-0,01 грн). На думку експертів та учасників ринку, держбанки продають валюту Нафтогазу, більшу частину якої викуповує, як і наприкінці минулого року, Нацбанк. Минулого тижня регулятор купив $430 млн на тлі поступового зміцнення гривні. Мінфін не хоче підвищувати ставку дохідності держоблігацій та вже другий тиждень поспіль не проводить аукціони, а нерезиденти поступово розпродають ОВДП і виводять валюту за кордон.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано 1462 випадки захворювання на коронавірусну інфекцію, померли – 45 осіб, одужали – 28. МОЗ оголошуватиме дані про поширення епідемії один раз на день – вранці о 9:30. Головний санлікар Ляшко заявив, що Україна може проводити до 30 тис. тестів на тиждень, але поки в цьому немає потреби.
    Після введення обов’язкового носіння масок у громадських місцях, поліція вже склала майже 200 протоколів.
    Із 7 квітня кордон України можна буде перетнути тільки в 19 пунктах пропуску.
    Нацбанк стверджує, що, у порівнянні з 2015 р, Україна має великі резерви та хорошу систему фінансового моніторингу, що пом’якшить наслідки кризи.
    Президент Зеленський закликав главу УГКЦ Святослава провести трансляцію великоднього богослужіння онлайн.
    Запоріжжя все-таки запровадило з 8 квітня обмеження на поїздки громадським транспортом.
    Антимонопольний комітет провів зустріч із найбільшими ритейлерами через різкий стрибок цін у березні, а 7 квітня – зустрінеться з великими виробниками харчових продуктів.
  • За даними американського університету Ґопкінса, у світі зареєстровано 1,35 млн випадків захворювання, майже 75 тис. – померли, одужали – 285 тис.
    У Великій Британії скоротилася кількість померлих, велику кількість хворих та інфікованих можна пояснити масштабним тестуванням. Прем’єр-міністр Джонсон у якого підтверджено зараження, потрапив до реанімації.
    Канцлер Німеччини Меркель вийшла на роботу після повторного негативного тесту на коронавірус. Вона виключила можливість послаблення карантину до 19 квітня.
    У Франції минулої доби різко зросла кількість померлих, після отримання даних після вихідних із будинків для людей похилого віку. Усього померли 8,9 тис. осіб. Міністр охорони здоров’я вважає, що країна ще не пройшла пік епідемії.
    Поступово зменшується смертність та кількість нових хворих в Італії, хоча ситуація все ще залишається напруженою.
    Польський сейм ухвалив рішення про голосування на президентських виборах поштою.
    Данія пом’якшує карантинні вимоги – з 15 квітня відкриваються дитячі садки та початкові школи, а з 10 травня відновлюється навчальний процес у звичайних школах. Заклади громадського харчування, сфери обслуговування поки закриті, також заборонено збиратися групами понад 10 осіб.
    Європейський центробанк скуповує держоблігації Італії, Іспанії та Франції для підтримки економік, що найбільше постраждали від пандемії.
    Стрімко зростає кількість хворих у Туреччині через проведення широкомасштабного тестування, померли – 649 осіб.
    У США епідемія набирає обертів – кількість померлих перевищила 10,9 тис., хворих та інфікованих – майже 370 тис.

Війна

  • Ситуація на фронті не змінюється. Упродовж минулої доби окупанти обстріляли з мінометів, протитанкового ракетного комплексу та гармат БМП позиції українських військ у Павлополі на схід від Маріуполя. Також під мінометний обстріл потрапили захисники Красногорівки в околицях Донецька, Кам’янки – на схід від Авдіївки, а також Новозванівки й Новоолександрівки в районі Попасної. Перестрілки сталися в Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, Красногорівці, Авдіївці, Кам’янці. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія під час бойових дій втрат не зазнала, випадків зараження військовослужбовців на коронавірус не зафіксовано.

Україна та світ

  • Доходи Газпрому за січень-лютий впали у 2 рази – за два місяці він отримав тільки $5,05 млрд. Обсяги прокачування скоротилися майже на 25 %, проте різко впали ціни на європейських хабах. Причиною експерти назвали аномально теплу зиму й накопичення великих запасів основними споживачами. В українських підземних газових сховищах на кінець березня залишалося 15,9 млрд м³.

Тренди

  • Офіс президента у відповідь на петицію про відкликання підпису Єрмака під протоколом засідання тристоронньої контактної групи відповів, що президент Зеленський не має такого права, а документ не є міжнародним договором, має "декларативний характер", не тягне за собою будь-яких зобов’язань та не легітимізує "республіки".

No comments:

Post a Comment