April 06, 2020

05.04.2020: Над Києвом висить щільний смог через пожежі

  • Над Києвом висить щільний смог через пожежі.
  • У Європі зафіксовано зниження темпів пандемії.
  • Києво-Печерську Лавру закрито на карантин

В Україні

  • Парламентський комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення про зменшення секвестру бюджетних витрат на культуру у 2020 р.

Київ

  • Концентрація шкідливих речовин у повітрі над столицею багаторазово перевищує допустимі норми через пожежі, що вирують в околицях, зокрема, у Чорнобильській зоні. За інформацією з місць, стерню підпалюють місцеві жителі "для розчищення полів", а також "чорні лісоруби", надалі вогонь швидко поширюється і для гасіння пожеж доводиться залучати підрозділи Служби з надзвичайних ситуацій.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні підтверджено 1319 випадків захворювання на коронавірус, 38 осіб – померли, 28 – одужали.
    Києво-Печерську Лавру закрито на карантин, взяті аналізи у всіх ченців, богослужіння проводитимуться в закритому режимі.
    Мер Києва Кличко стверджує, що через епідемію бюджет столиці втрачає 1,6 млрд грн на місяць.
  • За даними американського університету Ґопкінса, у світі захворіли та інфіковані 1,27 млн осіб, померли – 69 тис., одужали – 262 тис. Кількість хворих зростає експоненціально, тому заразитися може велика частина населення планети. Багато країн не мають достатньої кількості тестів, тому реальну картину епідемії встановити неможливо.
    США проводять посилене тестування, тому є лідерами за кількістю зареєстрованих випадків. Інфікування підтверджено в тигра з Нью-Йоркського зоопарку, що підтверджує можливість зараження під час  контактів  із тваринами. В Італії, Іспанії та Німеччини зафіксовано скорочення кількості хворих і померлих.
    Влада Австрії планує використовувати дані мобільних операторів для відстеження переміщення хворих, оскільки вже найближчим часом планується пом’якшення карантинного режиму.
    Госпіталізовано прем’єр-міністра Великої Британії Джонсона, у якого підтверджено зараження. До громадян країни вперше за довгий час звернулася королева Єлизавета, яка закликала до самодисципліни й висловила впевненість у подоланні наслідків пандемії.
    ООН констатувала сплеск домашнього насильства під час епідемії.
    МВФ готовий використовувати весь свій резервний фонд у розмірі $1 трлн для подолання наслідків кризи.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Гнутовому – на схід від Маріуполя, а також у районі Золотого – поблизу ділянки розведення військ. Перестрілки сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Богданівці та Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, в Авдіївці та Кам’янці, а також у Кримському – у районі траси Р-66 у Луганській обл. Під час бойових дій підбито безпілотник "Застава" російського виробництва. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Після жорстких висловлювань Саудівської Аравії Росія оголосила про готовність до "конструктивних переговорів" з ОПЕК щодо скорочення видобутку нафти. Пандемія призвела до різкого скорочення її споживання у світі та падінню цін, танкери вже використовуються як плавучі сховища.

No comments:

Post a Comment