April 04, 2020

03.04.2020: Кабмін посилив умови карантину та подовжив його до 26 квітня

Кабмін посилив умови карантину та подовжив його до 26 квітня
Кабмін посилив умови карантину та подовжив його до 26 квітня
  • Кабмін посилив умови карантину та подовжив його до 26 квітня.
  • До "антиколомойского" закону подано понад 5 тис. поправок.
  • Росії не вдалося протягнути резолюцію ООН про скасування санкцій через пандемію.

В Україні

  • До Окружного адмінсуду Києва подано позов із вимогою заборони підпису президентом та публікації закону про продаж землі.
  • Печерський суд залишив під вартою до 1 червня військовослужбовця Антоненка, якого Нацполіція звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета.
  • Попри рекомендації НБУ, українські банки припускають зростання кредитних ставок через економічну кризу. Регулятор також рекомендував банкам відмовитися від розподілу прибутку та виплати дивідендів до жовтня.
  • Міністр фінансів Марченко сподівається отримати до кінця року $5 млрд від МВФ для фінансування дефіциту держбюджету. До другого читання законопроєкту про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, який є одним із ключових вимог МВФ, подано вже понад 5 тис. поправок. Приватбанк подав позов до суду Кіпру до колишніх власників – олігархів Коломойського та Боголюбова з вимогою компенсації збитків унаслідок шахрайства та відмивання грошей.
  • Агровиробники активно продавали валюту для фінансування посівної, що призвело до просідання курсу долара та дозволило Нацбанку купити $150 млн: 27,37 ₴/$ (-0,22 грн), 29,56 ₴/€ (-0,52 грн), 3,57 ₴/10 руб (+0,06 грн). Цього тижня НБУ вдалося купити на міжбанку $248 млн.

Київ

  • Київська влада закупила 400 відеокамер із функцією розпізнавання облич і можливістю вимірювання температури тіла.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні офіційно зареєстровано 1072 хворих на коронавірусну інфекцію, померли – 27, одужали 23 особи. Звідусіль приходять повідомлення про відмову лікувальних установ у проведенні тестів, тому реальна ситуація може бути набагато гіршою. Президент Зеленський заявив, що СБУ контролюватиме ситуацію в областях із фіксацією випадків зараження, а також розподіл медичного обладнання та засобів захисту.
    Уряд посилив із 6 квітня умови карантину, заборонивши з’являтися в "громадських місцях" без масок, а також відвідувати парки й зони відпочинку, крім вигулу собак та "службової необхідності". Маски дозволено виготовляти самостійно. Крім того, громадянам необхідно мати при собі посвідчення особи державного зразка під час перебування на вулиці. Працівники торгівлі та сфери послуг мають носити маски та захисні окуляри. Термін карантину подовжено до 24 квітня – чиновники пояснили це намірами уникнути масового зараження під час святкування православного Великодня. Постанова суперечить багатьом законам і Конституції, оскільки подібні заходи можуть бути запроваджені лише в режимі надзвичайного стану. Водночас Кабмін дозволив на період карантину продаж та здавання в оренду транспортних засобів, а також сертифікацію та випробування транспорту. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що в разі зниження темпів захворюваності режим карантину може бути послаблено або знято на початку травня.
    ООН надасть Україні допомогу в розмірі $165 млн для боротьби з епідемією та подолання її наслідків.
  • Пандемія швидко поширюється світом. На вечір п’ятниці американський інститут Хопкінса зафіксував майже 1,1 млн хворих та інфікованих, з них померли – 59 тис., одужали – 226 тис. Швидко зростає кількість зареєстрованих хворих у США через проведення масового тестування Минулої доби зафіксовано 28,6 тис. хворих, померли – 1094 особи. Епідеміологічна ситуація в Італії стабілізувалася, кількість хворих спадає, хоча темпи смертності поки не знижуються. Президент Зеленський підписав указ про відряджання до Італії бригади українських лікарів та постачання партії спирту.

Війна

  • На півночі Луганської області – знову загострення. Окупанти обстріляли зі ствольної артилерії та мінометів Новотошківське, з мінометів – Орехове й Новозванівку. Під мінометні обстріли потрапили захисники Павлополю – на приморській ділянці фронту, Авдіївки, а також Луганського – на Світлодарському водосховищі. Перестрілки із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися всією лінією фронту – у Павлополі, у Новотроїцькому – у районі траси Донецьк – Маріуполь, в околицях Донецька – у Красногорівці та Опитному, в Авдіївці, Луганському та Новозванівці. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • США, ЄС, Великобританія, Україна та Грузія заблокували резолюцію, запропоновану Росією, яка передбачала скасування санкцій через пандемію.


No comments:

Post a Comment