March 31, 2020

30.03.2020: Верховна Рада прийняла закон про ринок землі

Верховна Рада з порушеннями регламенту прийняла закон про ринок землі
Верховна Рада з порушеннями регламенту прийняла закон про ринок землі
  • Верховна Рада з порушеннями регламенту прийняла закон про ринок землі.
  • Призначено нових міністрів охорони здоров’я та фінансів.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль не виключає пом’якшення режиму карантину для запуску економіки.
  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострилася.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла два закони про забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій під час епідемії.
    Звільнено міністрів фінансів – Уманського та охорони здоров’я – Ємця. Новим міністром охорони здоров’я призначено колишнього главу Одеської облдержадміністрації Степанова, який є кумом одного з партнерів олігарха Коломойського – Палиці. Міністром фінансів став колишній заступник міністра Марченко.
    Провалено й відправлений на доопрацювання урядовий законопроєкт про внесення змін до бюджету поточного року.
    У першому читанні прийнято в погодженій зі МВФ редакції закон про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, який має виключити можливість денаціоналізації Приватбанку.
    Вночі, з порушенням регламенту й норм Конституції депутати проголосували за відкриття ринку землі сільгосппризначення з 1 липня 2021 р. Під час "голосування" поправок у сесійній залі перебували лише кілька депутатів. Власних голосів президентській фракції не вистачило, але її підтримали "Європейська солідарність", "Голос" та група "Довіра". Норма про максимальну концентрацію землі в одних руках так і не була змінено – землевласники отримали право на купівлю до 10 тис. га. Банки зможуть приймати землю, як заставу за кредитами, такі ділянки мають бути продані протягом 2 років. Ціна продажу землі не може бути менше за її нормативну оцінку. На думку низки політологів, цим голосуванням колишній президент Порошенко виторгував собі індульгенцію від кримінального переслідування. Заступник глави фракції "Слуга народу" Корнієнко заявив, що закон про всеукраїнський референдум про продаж землі іноземцям буде проголосовано після закінчення карантину.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти депутата від "Слуги народу" Лєроса, який оприлюднив відео про торгівлю посадами братом глави Офісу президента Єрмака.
  • Офіс генпрокурора подовжив на 2 місяці термін досудового розслідування вбивства журналіста Шеремета.
  • Україна протягом року має витратити 299 млрд грн на погашення та обслуговування держборгу. Основна його частина (54 %) –0 погашення та виплата відсотків за ОВДП, номінованих як у гривні, так і у валюті. 40 % ОВДП – купили українські банки, 38 % – Нацбанк, 6 % – володіють українські підприємства та фізособи. На думку деяких економістів, оголошення дефолту за цими цінними паперами зруйнує фінансову стабільність та вдарить по економіці, тому такий варіант уряд не розглядає. Також проблематичним, з їхньої точки зору, є й оголошення дефолту за зовнішнім боргом, зокрема, "комерційним", а також за зобов’язаннями, випущеними під гарантії уряду США.
  • За даними НБУ, сума переказів в Україну з-за кордону у 2019 р проти 2018 року зросла на $0.91 млрд і сягнула $12,0 млрд. Чиновники стверджують, що відстежують як офіційні, так і неофіційні канали надходження валюти до країни. Найбільші суми надійшли з Польщі – $3,9 млрд, Росії – $1,2 млрд, Чехії – $1,1 млрд, США – майже $0,98 млрд, з країн ЄС загалом – $7,9 млрд. Чиновники Нацбанку вважають, що ці надходження стали одним із чинників зміцнення курсу гривні протягом минулого року.
  • Ринок завмер в очікуванні рішень Верховної Ради щодо зміни бюджету й голосування законів про гарантії неповернення збанкрутілих банків та продаж землі. Обсяги продажу валюти були невеликими, Нацбанк у торгах участі не брав. Довідковий курс встановлено на позначці 28,06 ₴/$ (-0,12 грн), 30,96 ₴/€ (+0,06 грн), 3,52 ₴/10 руб (-0,06 грн). Мінфін вкотре відмовився від аукціону з розміщення ОВДП. НБУ провів аукціон за участі найбільших банків із продажу готівкової валюти для поповнення кас.

Пандемія коронавірусу

  • Станом на вечір 30 березня в Україні зафіксовано 548 випадків захворювання на коронавірус, 13 осіб – померли. За інформацією ЗМІ, епідемія в Україні, ймовірно, почалася набагато раніше – тільки в Житомирській обл. за два перших місяці року від пневмонії з ознаками коронавірусної інфекції померли 22 хворих. У Тернопільській обл. медики подали заяву на звільнення після зараження 25 лікарів та медсестер.
    Поліціянти не мають права штрафувати за перебування на вулиці без маски, проте можуть провести "профілактичну бесіду". Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що українські підприємства щодня шиють майже 800 тис. масок, однак цієї кількості не вистачає, оскільки термін їхнього носіння – не більше ніж 3 години.
    Шмигаль заявив, що уряд розглядає варіанти ослаблення карантину, оскільки українська економіка не витримає зупинення на півроку.За даними МЗС України, повернення до країни очікують ще майже 11 тис. громадян.
  • За інформацією американського університету Ґопкінса, у світі зареєстровано понад 788 тис. випадків зараження на коронавірус, померли – 37,8 тис. осіб, вилікувалися – 166 тис. Найбільша кількість жертв – в Італії – 11,6 тис., Іспанії – 7,7 тис., Китаї – 3,3 тис., США – 3,1 тис. Франції – понад 3 тис.
    У США протягом доби зафіксовано понад 20 тис. нових хворих та інфікованих, а загалом – 164 тис. Фінляндія подовжила режим надзвичайного стану до 13 травня. Уряд Болгарії запровадив обов’язкове носіння медичних масок.
    У Китаї минулої доби смертей та нових хворих не зафіксовано.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострюється. Окупанти посилили обстріли позицій українських військ на приморській ділянці фронту – у Водяному, Лебединському та Павлополі, в околицях Донецька – у Мар’їнці, Невельському, Авдіївці, у Новгородському й Шумах у районі Горлівки, у Новолуганському та Луганському – на Світлодарському водосховищі, у Новотошківському та Золотому – на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66. Українська армія знову зазнала втрат – унаслідок обстрілів один боєць загинув, 4 – отримали поранення та бойові травми. Командування операції об’єднаних сил повідомило, що випадків зараження військовослужбовців коронавірусною інфекцією не зафіксовано.
    Міністри закордонних справ Німеччини та Франції звинуватили “владу” донбаських "республік" у перешкоджанні діяльності місії ОБСЄ під приводом боротьби з епідемією.
  • РНБО повідомив про звільнення з посади позаштатного радника секретаря шоумена Сивохо, який запропонував "стратегію примирення" з "республіками".

Україна та світ

  • Польський газовий монополіст PGNiG повідомив про виграш в арбітражі позову до Газпрому на суму $1,5 млрд щодо зменшення ціни закупівлі газу за контрактом від 1996 р.
  • Президент США Трамп подовжив ще на рік санкції щодо фізичних та юридичних осіб РФ, які запровадив президент Обамою у відповідь на кібератаки.

No comments:

Post a Comment