March 30, 2020

29.03.2020: Вибухнув скандал із торгівлею посадами братом глави Офісу президента Єрмака

Вибухнув скандал із торгівлею посадами братом глави Офісу президента Єрмака
Вибухнув скандал із торгівлею посадами братом глави ОП Єрмака
  • Вибухнув скандал із торгівлею посадами братом глави Офісу президента Єрмака.
  • Зеленський загрожує дефолтом у разі неприйняття законів про продаж землі та заборону повернення збанкрутілих банків.
  • Уряд погіршив макроекономічний прогноз на 2020 р.
  • На позачерговому засіданні Верховної Ради буде звільнено міністрів охорони здоров’я та фінансів.

В Україні

  • Кабмін на позачерговому засіданні оновив макроекономічний прогноз на поточний рік, згідно з яким чиновники очікують поліпшення ситуації в економіці в другій половині року. Показники середньорічної інфляції погіршено з 5,6 до 8,7 %, розрахунковий курс долара – до 29,5 грн, середня зарплата за підсумками року – приблизно 11 тис. грн. Уряд планує скоротити наполовину зарплати держслужбовцям, які отримують понад 10 мінімальних зарплат.
    Прийнято рішення про спрощення призначення допомоги з безробіття під час карантину. Реєстрація та нарахування виплати здійснюватиметься з дати подання заяви.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано вже 480 хворих та інфікованих коронавірусом, 11 осіб – померли, 6 – одужали. Реальну кількість хворих встановити неможливо, через недостатню кількість тестів у лікарнях. За даними МЗС, за два минулі тижні до України повернулися понад 144 тис. осіб. Міністр інфраструктури Криклій стверджує, що всіх, хто повернувся з-за кордону відправляють під підписку на обов’язкове спостереження. Захворів ще один депутат із фракції "Слуга народу". За твердженням президента Зеленського, влада країни розглядає три сценарії розвитку епідемії, два з яких медична система не витримає. Він заявив, що в "найм’якішому" варіанті захворіють 3–5 % населення. у найгіршому – до 50 % і закликав громадян дотримуватися режиму карантину. Уроки для школярів транслюватимуться по ТБ, щоби не переривати освітній процес. Зеленський повідомив, що з Китаю вже прибув літак з обладнанням та засобами захисту, і незабаром окремим рейсом будуть доставлені ще 100 тис. тестів.
    МОЗ оголосило, що громадяни мають повідомляти на "гарячу лінію" про відмову медустанов у проведенні тестів за наявності симптомів захворювання. Чиновники визначили 240 лікарень, до яких направлятимуться хворі.
    Позачергове засідання Верховної Ради заплановано на 14:00 в понеділок, погоджувальну раду – на 11 годину. На засіданні влада планує ухвалити два закони, на яких наполягає МВФ, – про продаж землі та неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, а також провести кадрові ротації в уряді. Зареєстровано постанову про звільнення міністра охорони здоров’я Ємця. За інформацією ЗМІ, подав у відставку й міністр фінансів Уманський. Кабмін направив до парламенту зміни до бюджету на поточний рік. Зеленський стверджує, що без кредиту МВФ країна не зможе впоратися з проблемами і змушена буде оголосити дефолт. Уряд поки не планує скасовувати платежі з погашення та обслуговування держборгу, водночас збільшив на 19 млрд грн фінансування Пенсійного фонду та планує зберегти підтримку інфраструктурних проєктів, оборони, культури та освіти.
  • За даними на ранок понеділка у світі діагностовано понад 720 тис. випадків зараження на коронавірус, одужали – 151 тис., померли – 33,9 тис. Найбільша кількість інфікованих та хворих – у США – 142 тис. На території Центрального парку Нью-Йорка влада розміщує мобільний госпіталь. На думку президента Трампа, наслідки епідемії будуть важкими: у найкращому випадку можуть померти приблизно 200 тис. осіб., а за відсутності належних заходів – кілька мільйонів. Він подовжив термін дії надзвичайних заходів до кінця квітня. Швидкими темпами зростає кількість хворих та померлих в Італії, Іспанії, Франції та Ірані. З 30 березня вводиться жорсткий карантин у Москві.
    Ціни на нафту продовжують стрімке падіння – за барель марки Brent дають усього $23. Це найнижча ціна з 2002 р.

Війна

  • Окупаційні війська знову обстріляли українські позиції з мінометів у Павлополі й Водяному – на приморській ділянці фронту, у Богданівці – на південь від Докучаєвська поблизу ділянки розведення військ та в Луганському – на Світлодарському водосховищі. Вогневі контакти із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Старогнатівці, Тарамчуку й Березовому – у районі Докучаєвська, в Авдіївці та Спартаку – в околицях Донецька, а також у Гладосовому – на північний схід від Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала. Захворювання на коронавірус серед бійців не зафіксовано.

Тренди

  • В Україні спалахнув черговий корупційний скандал після публікації депутатом від "Слуги народу" Лєросом відеоматеріалів, на яких брат глави Офісу президента Єрмака торгує посадами.

No comments:

Post a Comment