March 25, 2020

24.03.2020: Генеральний секретар ООН запропонував скасувати всі санкції через пандемію

Генеральний секретар ООН запропонував скасувати всі санкції через пандемію
Генсек ООН запропонував скасувати всі санкції через пандемію
  • Генеральний секретар ООН запропонував скасувати всі санкції через пандемію.
  • Кабмін погодив із МВФ законопроєкт про гарантії неповернення Приватбанку Коломойському.
  • Кількість заражених коронавірусом в Україні перевищила 100 осіб.
  • Мінфін розмістив валютні ОВДП майже на $900 млн.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів новопризначеного генпрокурора Венедиктову до складу РНБО.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради погоджений зі МВФ законопроєкт про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Верховна Рада спробує ухвалити його вже цього тижня, оскільки він є одним із каменів спотикання на переговорах про нову програму кредитування. Проте засідання може бути відкладено через нові випадки інфікування депутатів.
  • Печерський суд зобов’язав Приватбанк виплатити офшорним компаніям олігархів Суркісів понад $200 млн, які були на рахунках банку перед націоналізацією й конвертовані в активи.
  • О 3 годині ранку цієї неділі Україна перейде на літній час – стрілки годинників буде переведено на 1 годину вперед.
  • У IV кварталі 2019 р безробіття в країні зросло із 7,3 % до 8,7 % – до 1,6 млн працездатних громадян, а рівень зайнятості становив менш як 58 %.
  • Мінфін на аукціоні у вівторок розмістив короткострокові валютні ОВДП на суму $801 млн – на 3 міс. під 3 % річних і на €75,7 млн ​​– на 15 міс. під 2,22 % річних. Торги на міжбанку тривали досить динамічно, НБУ вперше за два тижні не продавав валюту для підтримки курсу. Довідковий курс зафіксовано на рівні 27,77 ₴/$ (-0,34 грн), 30,11 ₴/€ (-0,14 грн), 3,55 ₴/10 руб (+0,04 грн). Після обіду курс долара відновив зростання й до кінця торгової сесії знову сягнув 28 грн.

Київ

  • Влада столиці прийняла рішення про відключення опалення в школах та дитячих садках із 25 березня.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість офіційно діагностованих носіїв та хворих на коронавірус в Україні сягнула 113 осіб, випадки інфікування реєструються по всій країні.
    Президент Зеленський так і не визначився з необхідністю запровадження режиму надзвичайного стану. На думку міністра внутрішніх справ Авакова, на цей час такої необхідності немає, для забезпечення карантину цілком достатньо режиму надзвичайної ситуації. Режим надзвичайного стану істотно обмежує конституційні права громадян та вводить державний контроль над усіма галузями життя. Більшість експертів упевнені, що в держави немає достатніх ресурсів для підтримки такого режиму. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, більшість громадян виступають проти посилення карантинних заходів, водночас багато респондентів не дотримуються санітарних норм.
    Головний санітарний лікар Ляшко заявив, що карантин уже привів до зниження рівня захворюваності на грип та ГРВІ. За його словами, наразі проводиться перевірка ефективності українських тест-систем. Міністерство оборони підготувало 1000 ліжок для прийняття хворих, МОЗ планує створити мобільні бригади зі студентів-медиків для виявлення важких випадків захворювання. Укрпошта отримала дозвіл на доставку ліків та гуманітарної допомоги громадянам і до лікарень.
    Прем’єр-міністр Шмигаль та посол Китаю обговорили під час телемосту з провідними китайськими епідеміологами методи боротьби з епідемією. Президент Зеленський звернувся до влади Китаю з проханням про надання додаткових тест-систем та медичного обладнання. Глава Офісу президента Єрмак провів зустріч із послами країн "Великої сімки" та ЄС, на якій попросив допомоги в постачанні до України медичного обладнання та ліків.
    Мін’юст запровадив особливий порядок видавання лікарняних на час карантину – допомога від Фонду соцстрахування нараховуватиметься з першого дня за весь час відсутності на роботі й виплачуватиметься, починаючи із 6 дня. Лікарняні на дитину виписуватимуться на одного з батьків.
    Мер Києва Кличко звернувся до МВС із проханням про контроль карантинних заходів – він стверджує, що влада міста зіткнулися з потоком громадян, які прибувають з-за кордону. Уже посилено режим карантину – заборонено перебування в адміністративних та виробничих приміщеннях осіб без масок, а також закрито кіоски з продажу кави та шаурми. Кличко вважає невчасним відновлення навчання в школах та рекомендує школярам і студентам вчитися в режимі онлайн. Поліція вважає, що введення комендантської години дозволить запобігти мародерству в столиці.
    Антимонопольний комітет зажадав від торгових мереж інформацію про вартість товарів першої необхідності після різкого подорожчання продуктів у понеділок. У західних країнах ціни на продукти не зросли, попри ажіотажний попит.
    Міністр фінансів Уманський заявив, що Україна не планує проводити реструктуризацію боргу попри кризу. За оцінкою заступника голови Офісу президента Ковалів, дефіцит держбюджету до кінця року зросте в 3 рази – до 7 % ВВП. Вона заявила, що цей сценарій уже обговорювався з міжнародними партнерами.
    Міністерство економіки запустило портал із підтримки бізнесу, на якому наведено всі запроваджені обмеження, а також список заходів щодо державної підтримки бізнесу. Прем’єр-міністр Шмигаль домовився з представниками аналітичних центрів та бізнесу про розробку відкритої платформи реагування на економічні виклики.
    Приватбанк скасував комісію за використання POS-терміналів для бізнесу, який потрапив під карантинні обмеження.
    За оцінкою Торгово-промислової палати, галузь авіаперевезень може втратити через епідемію від 10 до 15 млрд грн уже в першому кварталі.
    Згідно з результатами дослідження ГО "State Watch", у січні та лютому українські постачальники експортували засоби захисту на суму $ 15,2 млн – медичні маски, респіратори, халати одноразові і звичайні, рукавички, лабораторні костюми, антисептики.
    Православна церква в Україні дозволила проведення церковних служб без парафіян і готова надати свої приміщення для розміщення хворих.
  • За 3 доби кількість інфікованих у світі зросла на 100 тис. Епідемія в Європі не вщухає. В Італії за добу померли 743 особи, захворіли – понад 54 тис., В Іспанії померли 514 громадян, загалом кількість хворих та інфікованих наблизилася до 40 тис. У Великобританії зареєстровано понад 8 тис. хворих, померли – 422 особи. На думку британських інфекціоністів, носіями вірусу можуть бути вже половина населення країни. У Польщі до 11 квітня введено заборону на вільне переміщення громадян. Загальний карантин запроваджено і в Індії.
    Російські ЗМІ повідомили, що найближчим часом між Москвою й Києвом курсуватиме потяг для взаємної евакуації громадян.
    Компанія Ryanair не планує відновлювати польоти до червня.
    Міжнародний олімпійський комітет переніс Олімпіаду в Токіо на рік. Скасовано ще один етап перегонів Формули-1, власники бренду не виключають повного скасування чемпіонату нинішнього року.

Війна

  • Минулої доби бойова ситуація на Донбасі не змінилася. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Майському на околиці Горлівки, у Новоолександрівці в районі Попасній, а також у Кримському й Новотошківському – в околицях траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Березовому – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Мар’їнці, Красногорівці й Авдіївці в околицях Донецька, у Майському і Кримському. Знову зафіксовано обстріл зі стрілецької зброї на ділянці розведення військ у Богданівці-Петровському – на південь від Докучаєвська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.
  • Українські аналітичні центри виступили проти створення "консультативної ради" за участі представників донбаських "республік", оскільки це, на їхню думку, призведе до скасування санкцій проти РФ, послабить міжнародний тиск на неї та погіршить позицію України в міжнародних судах. Вони вважають неприпустимим переведення Росії в статус "спостерігача над конфліктом" до виведення військ та роззброєння збройних формувань в ОРДЛО. Рішення про створення такої ради може бути прийнято в середу під час відеоконференції тристоронньої контактної групи.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас просить докласти додаткових зусиль для запобігання гуманітарної кризи на Донбасі під час епідемії.

Україна та світ

  • Генеральний секретар ООН заявив про необхідність скасування режиму санкцій для деяких країн через спалах пандемії. За його словами, настав час солідарності, а не ізоляції, а санкції перешкоджають постачанню медичної допомоги. Міністр закордонних справ Кулеба вважає такі пропозиції маніпулятивними. За його словами, скасування санкцій проти РФ можливо тільки за умови виконання нею зобов’язань щодо виведення військ із території Донбасу, а також деокупації Криму.
  • ЄС починає переговори про членство з Албанією та Північною Македонією.

No comments:

Post a Comment