March 24, 2020

23.03.2020: Мережа АТБ підвищила ціни на продукти першої необхідності

Мережа АТБ підвищила ціни на продукти першої необхідності
Мережа АТБ підвищила ціни на продукти першої необхідності
  • Мережа АТБ підвищила ціни на продукти першої необхідності.
  • САП відкрила справу щодо службової недбалості уряду Гончарука.
  • Бізнес запропонував Кабміну програму порятунку економіки.
  • Нафтогаз знизив ціни на газ для населення в березні на 16 %.

В Україні

  • За даними Держстату, падіння промислового виробництва в лютому склало 1,5 %, у порівнянні з лютим 2019 р. У січні воно темпи виробництво скоротилося на 5,1 %.
  • Нафтогаз знизив ціни на газ для населення в березні на 16 %, Відбір газу з підземних сховищ відновлено через настання холодів.
  • Справа про вбивство колишнього депутата Держдуми РФ Вороненкова повністю зупинилося після передачі розслідування з Генпрокуратури до Нацполіції. Однією з причин зупинки названо зміну показань дружини вбитого, яка стверджує, що вбивство замовив один зі знайомих для заволодіння їхньою московською квартирою.
  • Торги на валютному ринку йшли нервово. Зранку курс долара швидко зростав і НБУ знову продавав валюту. Усього було продано майже $50 млн, після чого учасники торгів дещо заспокоїлися й долар поступово подешевшав – наприкінці торгової сесії курс скотився до 27,65 ₴/$. Довідковий курс встановлено на позначці 28,11 ₴/$ (+0,37 грн), 29,25 ₴/€ (+0,61 грн), 3,51 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні реєструється все більше випадків захворювання на коронавірус, кількість підозр на інфікування вимірюється сотнями. В Івано-Франківську померла жінка з підозрою на зараження. Заразилися депутати від "Слуги народу" Горбенко і від "Опозиційної платформи – За життя" Лукашев. Керівництво Верховної Ради має намір прийняти закон, що дозволяє протягом 2 місяців дистанційні засідання й голосування по-одному.
    Міністр охорони здоров’я Ємець зажадав від керівництва країни введення режиму надзвичайного стану, проте більшість членів уряду та депутатів не підтримують цей захід.
    Депутати Дубинський і Гончаренко повідомили, що після цього міністр подав у відставку. Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко заявила, що президент і уряд відмовляються від залучення глав парламентських фракцій до роботи антикризових штабів.
    Головний санлікар Ляшко виступає за обмеження прав і свобод громадян для зміцнення режиму карантину за умови забезпечення доставлення продуктів і ліків літнім людям, а також відтермінування сплати комунальних платежів. Він оголосив, що незабаром буде налагоджено серійний випуск тестів на коронавірус українського виробництва, проте співробітники інституту, який розробив ці тести, повідомили про відправлення їх у неоплачувану відпустку через карантин. Чиновники МОЗ стверджують, що тест-систем у країні – цілком достатньо. Уряд заборонив на 2 місяці експорт етилового спирту.
    Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації в Донецькій, Тернопільській та Черкаській областях. В Одесі введено обмеження на користування громадським транспортом. До Києва прибув потяг із Європи з евакуйованими громадянами, кількох відправлено до лікарень для проходження тестування через можливе захворювання.
    Президент Зеленський відклав на місяць призов на строкову службу.
    Чиновники Офісу президента озвучили "оптимістичний сценарій" падіння української економіки, за яким ВВП країни скоротиться протягом року "всього" на 5 %. Заст. глави президентського Офісу Ковалів визнала, що ситуація змінюється кожного дня й робити макроекономічні прогнози складно. Представники бізнесу запропонували уряду план порятунку економіки, який передбачає максимальне збереження зайнятості та виконання вимог МВФ для підписання угоди про співпрацю, зокрема ухвалення закону про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
    Уряд попросив МВФ збільшити на $4,5 млрд (до $10 млрд) обсяги кредитування для подолання наслідків епідемії. Євроатлантичний центр реагування на стихійні лиха та катастрофи також отримав запит від Збройних сил України на надання гуманітарної допомоги.
    За оцінкою мера столиці Кличка, надходження до міського бюджету скоротяться на понад 1 млрд грн. Він повідомив про створення міських кризових штабів боротьби з епідемією й порятунку економіки.
    Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості уряду Гончарука, який нічого не зробив для запобігання епідемії.
    НБУ запропонував перевести виплату всіх зарплат, пенсій та субсидій на картки і проводити розрахунки в безготівковій формі, для зниження ризику зараження через банкноти. У відповідь Укрпошта запропонувала зробити доставлення пенсій безоплатним.
    Міністерство освіти не має наміру відмовлятися від проведення Зовнішнього незалежного оцінювання.
    Міністерство економіки готує список критично важливих підприємств, які продовжать роботу за будь-яких умов. Чиновники пішли шляхом заборони діяльності підприємств та установ, які збільшують ризик зараження – музеїв, кінотеатрів, фітнес-клубів. Вірогідно, буде заборонено і проведення богослужінь у храмах.
    Заст. глави НБУ Рожкова повідомила, що найближчими днями регулятор оприлюднить  принципи "кредитних канікул" для бізнесу.
    Торгова мережа АТБ підвищила ціни на "соціальні продукти", зокрема, на крупи, м’ясо, яйця й овочі "борщового набору".
    В Україні зафіксовано випадки розбоїв під виглядом перевірок квартир бригадами лікарів. Нацполіція повідомила про затримання в Києві зловмисників, які продавали підроблені перепустки на громадський транспорт.
    Кабмін прийняв рішення про закриття всіх аеропортів в Україні, крім Борисполя й заборонив туристичні поїздки. За інформацією Украероруху, повітряний трафік над Україною скоротився на 85 %.
  • За даними антикризового центру американського університету Ґопкінса та Всесвітньої організації охорони здоров’я, темпи розповсюдження вірусу наростають – кількість офіційно зареєстрованих випадків зараження перевищило 380 тис., померли – понад 16 тис. осіб, вилікувалися – 101 тис. Однією з останніх країн, що запровадила карантин – Великобританія. Зростають масштаби епідемії в Іспанії, Франції, Ірані, США. Президент Трамп ввів підрозділи Нацгвардії в 3 штати, що найбільше постраждали від епідемії, проте не виключає відновлення роботи підприємств для запобігання падіння економіки.
    За даними МВФ, інвестори масово виводять кошти з ринків країн, що розвиваються – останніми тижнями відтік склав $83 млрд. Ця тенденція поки не торкнулася України, проте Мінфін різко збільшив прибутковість ОВДП. На думку експертів Фонду, світова економіка впадає в рецесію, яка буде набагато серйозніше за економічну кризу 2008 р.
    Німеччина ухвалила рішення про надання пакету допомоги підприємствам у розмірі €750 млрд. Подібний пакет у США на суму $2 трлн не було схвалено Сенатом через неможливість контролю витрачання чверті виділених коштів.
    УЄФА перенесла фінали Ліги чемпіонів та Ліги Європи з футболу на невизначений термін.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів у Новотошківському – на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл., у районі Горлівки – у Шумах – з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Березовому – на захід від Докучаєвська, у Красногорівці й Авдіївці – у районі Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів отримали поранення 2 українських бійців.
  • Через епідемію засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі відбудеться 25 березня у форматі відеоконференції. Активісти та громадські діячі закликали президента не допустити створення "консультативної ради" за участі представників донбаських "республік".

No comments:

Post a Comment