March 23, 2020

22.03.2020: Режим надзвичайного стану може бути запроваджено у вівторок

Режим надзвичайного стану може бути запроваджено у вівторок
Режим надзвичайного стану може бути запроваджено у вівторок
  • Режим надзвичайного стану може бути запроваджено у вівторок.
  • З Китаю прибув літак із тестами, апаратами для штучної вентиляції легенів та засобами захисту.
  • Канцлер Німеччини Меркель пішла на карантин.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом доби зареєстровано 26 підтверджених випадків зараження коронавірусною інфекцією, 20 з них – у Києві. Усього захворіли 79 осіб, 3 – померли. За інформацією МОЗ, до групи ризику входять хворі на діабет, гіпертонію, легеневі ускладнення. До вечора понеділка лікарі швидкої допомоги всієї країни отримають експрес-тести для проведення аналізів у разі підозри на зараження.
    Головний санітарний лікар Ляшко оголосив, що поліція перевірятиме дотримання карантину всіма громадянами, що прибули останніми днями з-за кордону. За його словами, носіння масок є необхідним для зменшення передачі інфекції, хоча й не захищає від інфікування. Маски в аптеках відсутні. Член штабу з протидії поширення епідемії Голубовська вважає, що офіційні цифри не дають повної картини – реальну ситуацію можна буде побачити лише після початку масового тестування.
    З Китаю прибув літак з апаратами для штучної вентиляції легенів, тестами, засобами захисту та дезінфекції. Митна служба затвердила список ліків, засобів захисту та антисептиків для безподаткового ввезення.
    Всесвітня організація охорони здоров’я, ООН і ЮНІСЕФ розробляють для України два плани допомоги на суму $58 млн. Президент Зеленський обговорив із главою МВФ Георгієвою можливість підтримки країни під час епідемії. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про розробку плану підтримки бізнесу, а також тих, хто втратив роботу внаслідок епідемії, із залученням коштів міжнародних донорів.
    Міністр охорони здоров’я Ємець виступив за запровадження в країні режиму надзвичайного стану. За інформацією ЗМІ, рішення про це може бути ухвалено на засіданні РНБО або уряду цього вівторка. Міністр внутрішніх справ Аваков звернувся до мерів міст і глав адміністрацій із проханням про закриття продуктових ринків, які, за його словами, несуть серйозні ризики поширення інфекції.
    Глава Верховної Ради Разумков повідомив про підготовку екстреного засідання парламенту, до якого депутати готують низку законопроєктів щодо боротьби з епідемією. Він заявив, що Верховна Рада передасть лікарням ще 25 автівок. Водночас ЗМІ повідомили про купівлю елітного автомобіля главою Офісу президента Єрмаком.
    НБУ звернувся до уряду з проханням дозволити небанківським установам і ломбардам працювати в період карантину.
    Почесний патріарх УПЦ КП Філарет назвав причиною епідемії одностатеві шлюби. Українська греко-католицька церква готова віддати свої храми під лікарні, де священники разом із лікарями рятуватимуть людей.
  • Пандемія стрімко набирає обертів. Інфіковані або вже захворіли понад 336 тис.осіб, померли – 14,6 тис., одужали – 94,3 тис.
    Темпи зростання смертності в Італії дещо знизилися – минулої доби померли 641 громадян, зменшилася кількість нових випадків зараження, істотно зросла кількість тих, хто вилікувався. Водночас захворіли 20 % лікарів, що надають допомогу постраждалим. Росія направила до країни 7 літаків з обладнанням та бригадами військових вірусологів.
    Канцлер Німеччини Меркель пішла на карантин після контакту з лікарем, у якого було діагностовано зараження. Влада країни заборонила перебування в громадських місцях понад 2 осіб одночасно.
    У Мадриді створено найбільший у Європі шпиталь на території виставкового центру.
    Туреччина не застосовуватиме заходи до громадян України, що порушили терміни перебування в країні.
    На думку виконавчого директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Райана, повна заборона переміщення громадян не є гарантією зупинки пандемії – як тільки обмеження буде знято, небезпека інфікування знову зросте. Він наполягає на ізоляції всіх хворих, а також тих, з ким вони контактували, для переривання ланцюжків зараження й рекомендує урядам вжити додаткових заходів щодо охорони здоров’я населення.
    За даними МВФ, китайська економіка починає відновлюватися після важких втрат унаслідок спалаху епідемії. Влада країни випустила облігації на суму $400 млрд для підтримки місцевих адміністрацій, а також скасувала плату за комунальні послуги, відрахування на соціальне забезпечення й виділила кредити для розгортання виробництва медичного обладнання та засобів захисту.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі майже вщухли – окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Водяному – на приморській ділянці фронту й неподалік – у Павлополі, а також у Березовому – у районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, Протягом минулої доби втрат серед українських військових не було.

No comments:

Post a Comment