March 17, 2020

16.03.2020: Кабмін запроваджує жорсткі заходи з протидії епідемії

Кабмін запроваджує жорсткі заходи з протидії епідемії
Кабмін запроваджує жорсткі заходи з протидії епідемії
  • Кабмін запроваджує жорсткі заходи з протидії епідемії.
  • Зеленський вимагає від парламенту негайного прийняття своїх реформ.
  • Курс гривні на міжбанку стрімко котиться додолу.

В Україні

  • У Києві зареєстровано 2 випадки захворювання на коронавірус. У Чернівецькій обл. померла ще одна жінка. Усього в Україні поки зареєстровано 7 хворих, 2 з них – померли.
    Президент Зеленський доручив банкам ввести кредитні канікули для бізнесу, а керівництву Мінфіну і НБУ – провести переговори зі МВФ та міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки. Він наполягає на продовженні роботи Верховної Ради, яка, за його словами, має ухвалити реформи, зокрема, про продаж землі, податкову і трудову, а також призначити міністрів. Для продавлювання цих рішень Зеленський зібрав в Офісі депутатів своєї фракції.
    Зеленський заявив, що найкращим способом боротьби з поширенням вірусу є домашня самоізоляція.
    Зеленський зібрав у себе в Офісі олігархів та бізнесменів і запропонував їм зробити внесок до фонду закупівлі тестів на коронавірус, а також надати допомогу в регіонах, у яких місцева влада не може впоратися із ситуацією.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оприлюднив повний перелік заходів уряду для боротьби з епідемією:
    • введено заборону на регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів у приміському, міжміському та міжобласному сполученні:
    • заборонено перевезення понад 10 пасажирів автобусами та маршрутними таксі;
    • з 17 березня закриваються всі розважальні центри (ресторанам дозволено готувати їжу на винос);
    • заборонено всі масові заходи та збори людей із кількістю понад 10 осіб. (обряди й церемонії, тощо);
    • з 18 березня скасовано перевезення пасажирів залізничним транспортом
    • обмежено експорт продуктів;
    • введено режим надзвичайного стану в Чернівецькій та Житомирській обл.
    • Заборонено допуск на атомні електростанції та міста-супутники осіб з ознаками респіраторного захворювання.
Також Кабмін доручив міністерству інфраструктури встановити порогові ціни на авіаквитки чартерних рейсів, якими буде евакуйовано українських громадян, що перебувають за кордоном.
Президент Зеленський пригрозив меру Харкова Кернесу кримінальною відповідальністю, у разі відмови закрити метро.
Укрзалізниця повертає гроші за 303 тис. залізничних квитків.
Місцева влада 9 регіонів уже ввели обмеження – закривають усі торгові точки, крім продуктових магазинів і аптек.
Верховна Рада зібралася із самого ранку 17 березня та прийняла закон про протидію епідемії, який передбачає штрафи і кримінальне переслідування за недотримання правил карантину. Спікер Разумков заявив, що депутати не підуть на карантин і працюватимуть і надалі.
  • Частина депутатів фракції "Слуга народу" звернулися до секретаря РНБО Данилова з проханням про звільнення його позаштатного радника Сивохо, який запропонував "стратегію" фактичного визнання окупаційної влади "республік".
  • Аукціон із продажу валюти, оголошений НБУ, не зміг зупинити паніку на ринку. Було продано $130,5 млн, після цього Нацбанк ще кілька разів продавав валюту в анонімному режимі, але попит набагато перевищує пропозицію. Курс зафіксовано на позначці 26,52 ₴/$ (+0,44 грн), 29,52 ₴/€ (+0,53 грн), 3,54 ₴/10 руб (-0,06 грн),

Київ

  • Київська влада готова закрити метро вже у вівторок, 17 березня.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пісках на околиці Донецька й у Золотому – поруч із ділянкою розведення військ. Перестрілки із застосуванням вогнепальної зброї та гранатометів сталися в Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Славному й Березовому – на захід від Докучаєвська, поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у Красногорівці й0 Пісках в околицях Донецька. У Новотошківському окупанти вели обстріл із протитанкового комплексу. Під час бойових дій минулої доби поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Українські консульства в усьому світі припинили видавання віз. Посол України Дещиця заявив, що евакуації з Польщі очікують майже 2 тис. громадян, які не можуть повернутися додому самостійно. За даними МЗС, за межами країни перебувають на карантині 712 осіб. В Україні після карантину повернулися члени екіпажу круїзного судна Grand Princess, на якому було зареєстровано спалах коронавірусу. МЗС України зажадав від туроператорів повернення всіх громадян, яких відправили на курорти останніми днями. Для українських вантажівок у Європі буде створено гуманітарний коридор для повернення в країну.
    МВФ готовий надати кредитні ресурси в розмірі $1 трлн для допомоги країнам, що постраждали від пандемії. Міжнародний олімпійський комітет виключає проведення Олімпіади без глядачів. Президент Франції Макрон заявив, що країна перебуває в стані війни й із цією метою вводить обмеження на переміщення громадян мінімум на 15 діб. Уряд країни відклав проведення анонсованих раніше реформ,насамперед, пенсійної, а також закрив кордони з іншими країнами. Президент США Трамп прогнозує закінчення епідемії в липні-серпні. Дослідницькі центри вже декількох країн заявили про початок клінічного тестування перших зразків вакцин та препаратів.
    Усього у світі зареєстровано 182,4 тис. випадків захворювання, одужали – 79,4 тис. пацієнтів, померли – 7,1 тис. Найбільшу кількість нових хворих минулої доби зафіксовано в Італії – 2,3 тис., померли  – 349 осіб.
    Експерти аналітичних центрів України закликали владу не допустити дефолту. На їхню думку, він буде означати відкат країни мінімум на 5 років. Єврокомісар із внутрішнього ринку Бретон заявив, що епідемія призведе до рецесії економіки єврозони. Аналітики фірми McKinsey спробували оцінити наслідки епідемії на світову економіку. У найгіршому варіанті – вона звалиться в тривалу рецесію, у кращому (якщо спалах захворюваності вдасться погасити швидко) – 0,7 % зростання ВВП.
  • До України з Болгарії екстрадовано Левіна, якого прокуратура вважає одним з основних підозрюваних в організації вбивства активістки Гандзюк.

No comments:

Post a Comment