March 16, 2020

15.03.2020: Українська влада планує посилити заходи боротьби з епідемією

Українська влада планує посилити заходи боротьби з епідемією
  • Українська влада планує посилити заходи боротьби з епідемією.
  • Країни закривають кордони та запроваджують режим надзвичайного стану.
  • Бої на Донбасі не припиняються.
  • У Харківській обл. відбулися вибори до Верховної Ради в мажоритарному окрузі.

В Україні

  • Головний санлікар Ляшко заявив, що цього понеділка Міністерство охорони здоров’я презентує новий комплекс заходів щодо запобігання розвитку епідемії, який передбачатиме закриття торгово-розважальних центрів, кінотеатрів, музеїв, закладів громадського харчування. Міськради Одеси і Львова вже запровадили подібні заходи. Міністр Ємець запропонував обмежити переміщення громадян всередині країни, ввести дистанційний режим роботи на підприємствах, переглянути графік роботи громадського транспорту та обмежити зібрання людей кількістю в 10 осіб. Також він запропонував провести перепрофілювання лікарень на інфекційні, а допомогу в інших захворюваннях – надавати лише в ургентних випадках. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що до лікувальних закладів країни в понеділок передадуть 10 млн хірургічних масок. Він також заявив про переговори з міжнародними партнерами про постачання засобів захисту та обладнання для штучної вентиляції легенів. У супермаркетах Києва зафіксовано продаж масок за спекулятивними цінами. Держпродпотребслужба поклала відповідальність за високі ціни на виробників.
    МОЗ запустив разом із соцмережею Facebook проєкт із надання правдивої інформації щодо поширення захворювання. Чиновники попередили, що препаратів для лікування від коронавірусу не існує й закликали не довіряти будь-якій неофіційній інформації з цього приводу.
    Україна з 0:00 16 березня закрила кордони для перетину іноземцями. МЗС заявив, що громадяни України мають право повернутися в країну й після закриття кордонів.
    З Італії рейсом авіакомпанії SkyUp евакуйовано понад 100 громадян, ознак зараження в них не виявлено. Влада попередила, що евакуйовані понесуть відповідальність за порушення самоізоляції. У Єгипті в готелях на карантин закрито 750 українських туристів, їхня евакуація стане можливою після закінчення терміну карантину.
    Мобільні оператори скасували плату за дзвінки в роумінгу на гарячі лінії держустанов.
  • У мажоритарному окрузі Харківської обл. відбулися вибори до Верховної Ради, у яких узяли участь усього 27 % виборців.

Війна

  • На схід від Маріуполя – у Лебединському – окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, протитанкового ракетного комплексу та стрілецької зброї. У цьому ж районі – у Широкиному й Павлополі – сталися перестрілки. Вогневі контакти зафіксовано в Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Пісках та Невельському в околицях Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському в районі траси Р-66 у Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій отримали поранення та бойові травми 4 українських військовослужбовців.
  • З 16 березня КПВВ "Станиця Луганська" закривається на 2 тижні через епідемію. Серед місцевих жителів Донецької області поширюється інформація щодо різкого зростання захворюваності на пневмонію та велику кількість смертельних випадків, що може свідчити про поширення епідемії.

Україна та світ

  • Пандемія коронавірусу стрімко розширює географію. Кількість хворих і інфікованих у світі сягнула вже майже 170 тис. осіб, померли – 6,3 тис. Більш за всіх постраждали Італія – ​​де минулої доби померли 368 осіб та зафіксовано 3,5 тис. нових випадків захворювання, а також Іран і Південна Корея. Чехія ввела повний карантин з обмеженням переміщення громадян до 24 березня та перенесла вибори до верхньої палати парламенту. Австрія ввела обмеження у всіх сферах суспільного життя. У столиці Австралії та прилеглих штатах набув чинності режим надзвичайного стану. Надзвичайний стан запровадив і Казахстан. Росія та Білорусь припинили залізничне сполучення з Україною. У Росії зафіксовано вже 63 випадків захворювання. Водночас Китай повідомляє лише про поодинокі випадки зараження.
  • Федеральна резервна система США знизила базову ставку до 0,0–0,25 % через негативний вплив епідемії на американську економіку. Ціни на нафту марки Brent впали ще майже на 4 % – до 32,5 $/барель.


No comments:

Post a Comment