March 15, 2020

14.03.2020: Україна запроваджує комплекс заходів щодо запобігання епідемії

Україна запроваджує комплекс заходів щодо запобігання епідемії
Україна запроваджує комплекс заходів щодо запобігання епідемії
  • Україна вводить комплекс заходів щодо запобігання епідемії.
  • У Києві відбулася акція на честь Дня добровольця.

В Україні

  • У центрі Києва відбулися заходи на честь Дня добровольця, у яких, за інформацією Нацполіції, узяли участь майже 5 тис. осіб. Учасники провели мітинг проти капітуляції перед Офісом президента.
  • Кабмін у закритому режимі розглянув протиепідемічні заходи. Доручено провести термінову евакуацію українських громадян з Італії. Міністр внутрішніх справ Аваков попередив про введення більш жорстких обмежувальних заходів через епідемію. МВС підготувало зміни до кримінального кодексу, що передбачають кримінальну відповідальність за зараження, а також за самовільне залишення карантину. МЗС закликав українців, які перебувають за кордоном, зареєструватися для подальшої евакуації. Більшість пунктів пропуску на кордоні будуть закриті в ніч на 17 березня практично для всіх громадян, зокрема, для пішохідного переходу, крім тих, хто повертається до країни, водіїв вантажівок, а також персоналу міжнародних гуманітарних місій, дипломатів та членів їхніх сімей. Пункти пропуску працюватимуть і після 17 березня – для громадян, які подорожують власним транспортом. Авіакомпанія МАУ планує протягом двох діб здійснити додаткові рейси до різних країн для евакуації українських громадян, хоча підвищила ціни на квитки в кілька разів. Укрзалізниця в ніч на неділю зупиняє залізничне сполучення з Польщею.
    Житомирська облдержадміністрація рекомендувала перевізникам скасувати автобусні рейси до Радомишля, де від коронавірусу померла жінка. У Чернівецькій обл. введено режим місцевого надзвичайного стану.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Пісках – на околиці Донецька, у Шумах та Зайцевому – в околицях Горлівки, а також у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. Перестрілки сталися в Павлополі – на схід від Маріуполя, у Пісках, Шумах, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, і знову – на ділянці розведення військ у Богданівці-Петровському, на південь від Докучаєвська. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Уряд Іспанії, кількість хворих у якій швидко зростає, услід за Італією, закрив на карантин усю країну та запровадив обмеження на переміщення громадян. Уряд Польщі не виключає перенесення президентських виборів, які мають відбутися в травні. Чеська, французька та ізраїльська влада закривають більшість магазинів та ресторанів. Росія тимчасово зупинила з 15 березня пропуск іноземців через кордон із Польщею та Норвегією. Президент США Трамп запровадив заборону на авіасполучення також і з Великою Британією та Ірландією. Конституція не передбачає будь-якого варіанту скасування або перенесення президентських виборів, намічених на листопад, тому, на випадок спалаху епідемії, голосування може відбутися поштою. У Трампа, який контактував з інфікованими, ознак захворювання не виявлено.
  • Президент РФ Путін підписав закон про внесення змін до Конституції, за якими він отримує можливість бути обраним ще двічі. Після ухвалення Конституційним судом закон має бути затверджено всеросійським голосуванням, проте громадянам буде запропоновано голосувати за всі закони "пакетом", а не окремо.

No comments:

Post a Comment