March 14, 2020

13.03.2020: В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу

В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу
В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу
  • В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу.
  • З 15 березня кордон закриють для в’їзду іноземців.
  • До ЗМІ просочилася інформація про створення "консультативної ради" за участі представників ОРДЛО.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про повну загальну середню освіту, яким підвищується автономія шкіл та вчителів у розробці програм навчання, систем оцінювання знань, а також розширене шкільне самоврядування. Також до закону внесено зміни, запропоновані Венеціанською комісією під тиском Угорщини.
  • Венеціанська комісія привітала рішення Конституційного суду України щодо скасування частини положень судової реформи Зеленського.
  • В Україні зафіксовано першу смерть від коронавірусу – у Житомирській обл. померла 71-річна жінка, яка цілувала ікони в Радомишлі після відвідин церкви туристами з Італії. У Чернівецькій обл. із суботи оголошено режим надзвичайного стану. У країні з підозрою на зараження госпіталізовано 5 осіб.
    РНБО ухвалила рішення про закриття з 15 березня кордонів для іноземців на 2 тижні, без припинення вантажоперевезень. Після закінчення засідання РНБО президент Зеленський заявив, що обмеження масових заходів не є посяганням на права громадян, а лише турботою про їхню безпеку.
    Глава парламенту Разумков оголосив про припинення пасажирського авіасполучення з 17 березня, проте громадянам буде дозволено повернутися до країни, зокрема, тим, хто застряг на італійському кордоні. Мер Києва Кличко повідомив про замовлення столичною владою 100 тис. експрес-тестів на коронавірус. За словами міністра внутрішніх справ Авакова, Нацполіція в Борисполі запобігла вивезенню з України 1,5 т. медичних масок. Антимонопольний комітет перевірить аптечні ціни на накрутку цін на засоби індивідуального захисту – насамперед, мова йде про хірургічні маски.
    Міністр охорони здоров’я Ємець ініціював позачергове засідання парламенту для ухвалення законопроєкту про боротьбу з наслідками епідемії, який передбачає віддалену роботу та повний контроль над кордоном. На думку голови Верховної Ради Разумкова, засідання може відбутися наступного тижня. Разумков пояснив жорсткі заходи щодо відвідувачів і журналістів тим, що доступ до парламенту обмежили вже багато країн. Він оголосив, що депутатам вимірюватимуть температуру на вході до будівлі.
    Український бізнес очікує падіння обсягів продажів і скорочення грошових потоків у результаті епідемії. Авіакомпанія МАУ оголосила про припинення польотів у Рим і Мілан.
    За даними "Монобанку", громадяни різко збільшили закупівлю продуктів та валюти.
  • Профільний комітет Верховної Ради не підтримав законопроєкт про скасування медичної реформи.
  • Заступник міністра енергетики Чижик повідомив про досягнення домовленості зі США про постачання через польські порти 6–8 млрд м³ скрапленого газу на рік. Українські підземні сховища складатимуть остов нового газового хабу, який дозволить посилити енергетичну незалежність України та ЄС від Росії й матиме суттєвий економічний ефект. Україна вже почала закачування газу до підземних сховищ, відбір газу на опалення ще триває, але в набагато меншому обсязі, ніж тиждень тому.
  • Слідчі Держбюро розслідувань провели слідчі експерименти на вул. Інститутській у рамках розслідування справи про розстріл активістів Майдану в лютому 2014 р.
  • Приватбанк спробував розірвати договір лізингу 247 автозаправних станцій, що належать групі "Приват", проте суд повернення майна заборонив. Господарський суд Києва заарештував рахунки та активи Промінвестбанку на користь компаній, що належать олігархові Коломойському. За твердженням керівництва банку, такі дії означають його рейдерське захоплення, а збитки від зупинення понесе держава.
  • Міністерство економіки оголосило, що прогноз зростання ВВП України буде істотно скориговано в бік зменшення. Торговий представник України Качка вважає, що ВВП України в лютому може впасти на понад 0,5 %. Аналітики Bank of America різко знизили оцінку зростання української економіки у 2020 р із 3,5 % до 1,2 %. Вони вважають, що реформи в країні можуть продовжуватись під зовнішнім тиском за відсутності альтернатив їхнього проведення, а заміна Кабміну підвищує ризики для економіки. Представник МВФ Райс заявив, що новий уряд заявив про готовність продовжити співпрацю з Фондом. За тиждень ВВП-варанти (держзобов’язання України, що прив’язані до зростання ВВП) подешевшали на 19,2 %, а прибутковість єврооблігацій зросла до 8–11 %. Водночас аналітики рейтингового агентства Standard & Poor's підтвердили довгостроковий та короткостроковий кредитний рейтинг країни на рівні "B" зі стабільним прогнозом.
  • Нацбанк намагається стримати різке падіння курсу гривні, продаючи на міжбанку великі суми валюти. Після чергового аукціону, на якому було реалізовано майже $64 млн, курс долара продовжив зростання, і наприкінці торгової сесії наблизився до позначки 26,2 грн, попри активний продаж валюти Нацбанком в анонімному режимі. Довідковий курс встановлено на позначці 26,09 ₴/$ (+0,23 грн), 28,99 ₴/€ (-0,06 грн), 3,59 ₴/10 руб (+0,14 грн), Протягом тижня курс гривні знизився щодо долара майже на 5 %, попри продаж Нацбанком понад $1 млрд для його утримання.

Київ

  • Київська влада має намір продовжити лінію швидкісного трамвая до ст. метро "Палац спорту" з заїздом на Привокзальну площу.
  • Мер Кличко пообіцяв добудувати розв’язку в районі м. Шулявська до літа, для цього він запропонував особисто знести бульдозером цех заводу "Більшовик", у якому розташовано великий магазин секонд-хенду.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють "провокаційні обстріли". З мінометів було обстріляно захисників Лебединського – на приморській ділянці фронту, Шум в околицях Горлівки, Новолуганського – на Світлодарському водосховищі й Орєхового – на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в Лебединському, у Славному й Березовому – поруч із трасою Донецьк-Маріуполь, у Новомихайлівці в околицях Донецька, у Шумах, Новолуганському, а також у Кримському – у районі траси Р-66. Окупанти порушили режим припинення вогню на ділянці розведення військ на південь від Докучаєвська – у Богданівці-Петровському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав важке поранення український боєць.
  • За словами міністра внутрішніх справ Авакова, 12 жителів окупованої Горлівки вже захворіли на коронавірус. Глава РНБО Данилов заявив, що вірус було завезено до ОРДЛО з Москви й повідомив, що заходи контролю на пунктах в’їзду-виїзду на окуповану буде посилено.
  • За повідомленнями ЗМІ, під час переговорів у четвер тристороння контактна група в Мінську домовилася про створення спільної "консультативної ради за повноцінної участі “представників окремих районів Донецької та Луганської областей", у якій Росія буде братиме участь, як гарант-спостерігач, а не сторона конфлікту. Цей сценарій практично повністю повторює "врегулювання" за "планом Козака" в молдавському Придністров’ї, яке майже повністю легалізовано в міжнародному законодавчому полі. На думку колишнього керівника політичної підгрупи на мінських переговорах Безсмертного, таке трактування призведе до посилення ролі РФ і послаблення позицій України. Депутат від "Європейської солідарності" В’ятрович написав заяви до СБУ, НАБУ і ДБР про державну зраду голови Офісу президента Єрмака, який безпосередньо проводив переговори з представником Путіна Козаком. За словами В’ятровича, дії Єрмака й Кучми – глави делегації на переговорах – суперечать Конституції, спрямовані на виведення агресора з-під санкцій і відмову від визнання Росії стороною конфлікту. Під будівлею Офісу президента відбувся мітинг проти капітуляції, у якому взяли участь кілька сотень людей.
    На зустрічі з депутатами президентської фракції Єрмак непереконливо спробував пояснити причини підписання меморандуму про створення "консультативної ради". Єрмак так і не зміг уточнити, хто саме буде брати участь у цій "раді" від України та "республік". Думка депутатів від фракції "Слуги народу" розділилися – багато парламентарів не підтримують створення "ради".
    Єрмак також повідомив про запланований обмін з ОРДЛО, який дозволить повернути на підконтрольну Україні територію всіх громадян, які утримують “республіки”.

Україна та світ

  • Пандемія коронавірусу в Європі набирає обертів – цієї доби тільки в Італії зареєстровано майже 5 тис. нових випадків захворювання. У багатьох країнах йдеться вже на тисячі хворих. Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус заявив, що Європа стала епіцентром пандемії. Словаччина ввела режим надзвичайного стану, усі потяги Укрзалізниці до країни скасовано. Режим НС ввели Болгарія та Іспанія. Чехія заборонила в’їзд іноземцям без посвідки на постійне проживання.Молдова скасувала всі авіарейси до Європи й закрила церкви. Перенесено всі футбольні матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи. Єврокомісар із закордонних справ Боррель скасував візит до України. За словами глави Офісу президента Єрмака, через карантин перенесено зустріч радників глав держав "нормандської четвірки".
    Про введення режиму надзвичайного стану оголосив і президент США Трамп. Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон вважає, що кількість хворих у країні може сягнути 10 тис. осіб, а всіх врятувати не вдасться.
    На думку низки дослідників, хворий або інфікований може бути джерелом зараження протягом 37 діб – саме стільки вірус може перебувати в дихальному тракті.
    Біткоін за п’ять днів подешевшав більш ніж удвічі – з $9100 до $4200/
    .

Тренди

  • За планами влади, у разі нестачі водних ресурсів через безсніжну зиму, обмеження на постачання торкнуться гідроелектростанцій, промислових підприємств та транспорту, а для потреб населення буде сформовано потрібний запас води.

No comments:

Post a Comment