March 12, 2020

11.03.2020: Кабмін оголосив карантин по всій країні

Кабмін оголосив карантин по всій країні
Кабмін оголосив карантин по всій країні
  • Кабмін оголосив карантин по всій країні.
  • ВООЗ визнала епідемію коронавірусу пандемією.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати на міжбанку і в обмінних пунктах.
  • У Мінську домовилися про відкриття двох нових КПВВ на Донбасі.

В Україні

  • Кабмін України запровадив карантин по всій країні терміном на 3 тижні – із 12 березня до 3 квітня. Постановою уряд практично вводить правовий режим надзвичайного стану без його законодавчого оформлення.
    Закриваються 170 контрольних пунктів пропуску на кордоні з 219, а на інших – посилюється контроль, зокрема – на КПВВ на окуповану територію Донбасу та Криму. Заборонено проведення масових зібрань із кількістю учасників понад 200 осіб, закриваються всі навчальні заклади, дитячі садки, розважальні центри та кінотеатри. Скасовано рейси до Італії.
    У торгових центрах Києва працюватимуть спеціальні бригади для виявлення можливих хворих. Скасовано проведення пробного незалежного оцінювання випускників. У 8 регіонів відправлено німецькі тест-системи на коронавірус. Водночас парламент, Кабмін і Офіс президента продовжать роботу. Спікер Верховної Ради Разумков скасував усі зарубіжні відрядження депутатів. У МЗС створено оперативний штаб зі захисту українських громадян за кордоном та надання їм актуальної інформації про поширення захворювання.
    У Запоріжжі з підозрою на захворювання госпіталізовано громадянку, яка повернулася з Італії.
    Українська греко-католицька церква дозволила слухати служби вдома й не цілувати ікони.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус оголосив про визнання епідемії коронавірусу CoVID-19 пандемією. Кількість нових випадків захворювання в Італії швидко зростає – минулої доби зафіксовано 2,3 тис. нових хворих, померло – 193 особи. Посилено карантинні заходи – працюють лише деякі продуктові магазини. Усі інші магазини, бари, ресторани, перукарні – закрито. США тимчасово зупинили все сполучення з Європою, крім Великої Британії, терміном на 30 діб. Авіакомпанія Lufthansa скасувала майже 23 тис. рейсів. Аналітики Bank of America знизили прогноз зростання світової економіки у 2020 р із 2,8 % до 2,2 %. На думку глави Європейського центробанку Лагард, Європу може накрити криза рівня 2008 р.
  • Президент Зеленський вніс до парламенту, як невідкладний, законопроєкт про реформу СБУ. На думку низки аналітиків, він розширює повноваження служби замість їхнього скорочення, як було передбачено угодою з міжнародними партнерами.
  • Новим керівником Сумської облдержадміністрації призначено військового прокурора Грищенка.
  • Укроборонпром планує передати Фонду держмайна для приватизації 21 підприємство. Глава концерну Абромавічус заявив, що не планує приватизацію корпорації "Антонов" та Державного космічного агентства.
  • Іспанська прокуратура закрила справу проти олігарха Фірташа, якого було звинувачено у відмиванні коштів.
  • За даними Рахункової палати, за два перших місяці року держборг України виріс на 2,6 % – понад 4,6 млрд грн.
  • Нацбанк щосили намагається погасити ажіотаж на валютному ринку. У вівторок на підтримку курсу він витратив майже $270 млн, у середу – $350 млн, продаючи валюту в режимі аукціону з поступовим зростанням ціни. Курс зафіксовано на позначці 25,62 ₴/$ (+0,31 грн), 29,05 ₴/€ (+0,26 грн), 3,57 ₴/10 руб (+0,04 грн). За два дні міжнародні резерви України "схудли" на $0,62 млрд. Проте, навіть ці вливання не змогли заспокоїти ринок – всю виставлену валюту було миттєво куплено, а курс долара продовжив зростання. Наприкінці сесії котирування закріпилися на позначці 25,80 ₴/$.
    Чиновники регулятора стверджують, що паніка на ринку зумовлена, передусім, психологічними чинниками, а вплив пандемії на економіку України поки незначний. Тим часом, маржа між офіційним курсом та курсом чорного ринку перевищила 1 грн і продовжує зростати, що чинить додатковий тиск на міжбанк.
    За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, Україна увійшла в нову фінансову кризу, проте зараз вона набагато сильніше, ніж була у 2008 році – у банків висока ліквідність, у бюджеті закладено високий валютний курс, золотовалютні резерви найбільші за останні кілька років. Він також сподівається на укладення угоди зі МВФ. Шмигаль заявив, що з 8 вимог, виставлених Фондом, Україна виконала 6, а узгодження решти можливо протягом найближчих кількох тижнів.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі зберігалося відносне затишшя, перестрілки сталися в Гнутовому – на приморській ділянці фронту, та в Пісках – на околиці Донецька. За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій отримав поранення український боєць.
  • У Мінську відбулося засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі, за результатами якої було досягнуто домовленості про відкриття двох нових пропускних пунктів у Луганській обл. – у Золотому та Щасті. Відбулася зустріч голови Офісу президента Єрмака з заступником глави Адміністрації російського президента Козаком, на якій було обговорено список обміну утримуваними особами та полоненими.

Україна та світ

  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук відвідав Москву, де провів переговори зі своїм кумом – президентом Путіним, а також із делегацією Держдуми щодо примусу України до миру в рамках "мирного врегулювання в нормандському форматі". Для цього запропоновано створити міжпарламентське об’єднання держав – членів "нормандської четвірки". Глава фракції "Слуга народу" Арахамія запропонував ізолювати депутатів ОПЗЖ, які відвідали Москву, де зафіксовано випадки захворювання.
  • Болгарія дозволила екстрадицію до України Левіна – одного з головних підозрюваних у вбивстві активістки Гандзюк.

Тренди

  • Глава партії "Голос" співак Вакарчук склав із себе повноваження та передав керівництво заступнику голови парламентського комітету з цифрової трансформації депутату Рудик.

No comments:

Post a Comment