March 11, 2020

10.03.2020: Курс гривні на міжбанку обвалився

Курс гривні на міжбанку обвалився
Курс гривні на міжбанку обвалився
  • Курс гривні на міжбанку обвалився.
  • Зеленський узяв на себе відповідальність за земельну реформу.
  • Українська армія зазнала важких втрат на Донбасі.

В Україні

  • Президент Зеленський пообіцяв завершити "земельну реформу", попри різко негативне ставлення суспільства до продажу землі, та взяв на себе відповідальність за її проведення. За словами радника Кабміну Мушака, парламенту залишилося розглянути всього 720 поправок до закону – його може бути прийнято вже 19 або 20 березня.
    Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про реформу СБУ.
  • Уряд призначив тимчасових  виконувачів обов’язків міністрів енергетики, освіти, економіки та культури. Отже, тепер новий Кабмін працює в повному складі.
  • Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання депутату від "Європейської солідарності" Федині, яку прокуратура звинувачує в плануванні замаху на життя президента Зеленського. Федина в прямому ефірі з волонтером "Марусею Звіробій" обговорювала можливість загибелі Зеленського під час обстрілу в момент його перебування на передовій.
  • За два перших місяці року валютний виторг від українського експорту чорних металів скоротився майже на 16 %, проти аналогічного періоду минулого року. За інформацією Митної служби, експорт металів становить усього 17 % від загального обсягу з постійною тенденцією до скорочення.
  • Україна закінчила опалювальний сезон із рекордними запасами газу. У підземних сховищах залишилося 15,8 млрд м³, що понад 1,5 раза більше, ніж у попередні роки.
  • За даними Держстату, інфляція в лютому в річному обчисленні впала до рекордної позначки у 2,4 % – з 4,1 % за підсумками 2019 року.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль провів телефонні переговори з керівником місії МВФ в Україні ван Роденом. Він запевнив у готовності уряду продовжити співпрацю з Фондом. Президент Зеленський заявив, що законопроєкт про заборону повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам поки обговорюється, а його узгодження потребує ще певний час. Зеленський анонсував візит до штаб-квартири МВФ міністра фінансів Уманського та глави уряду для переговорів щодо підписання угоди про співпрацю.
  • На російському валютному ринку після зриву угоди з ОПЕК щодо обмеження видобутку нафти зафіксовано різке зниження курсу – до 72 /$, також різко впали й основні фондові індекси. Український валютний ринок підтвердив, що він безпосередньо зав’язаний на російський – гривня швидко дешевшала. Нацбанк неодноразово виходив на торги в режимі аукціону, продаючи валюту – з міжнародних резервів за день регулятор витратив понад $250 млн, але так і не збив ажіотажний попит. Довідковий курс зафіксовано на рівні 25,31 ₴/$ (+0,39 грн), 28,79 ₴/€ (+0,56 грн), 3,53 ₴/10 руб (-0,12 грн), однак наприкінці торгової сесії котирування знову зросли до 25,41 ₴/$. НБУ обіцяє продовжити політику стримування курсу. На думку аналітиків, падіння гривні стримує лише Нацбанк, тому є всі передумови подальшого зростання курсу долара. Водночас зафіксовано скорочення інвестицій нерезидентів у гривневі ОВДП на 1,8 млрд грн.
    Різко подешевшали й українські держзобов’язання, які прив’язані до зростання ВВП (варанти) – до 82 % номіналу, хоча два тижні тому вони коштували майже 108 %. Паралельно зростає і прибутковість українських єврооблігацій – вона підвищилася на 1,0–1,1 %.

Київ

  • Київтеплоенерго повідомило про зниження на 24 % та 26 % лютневих рахунків за гарячу воду та опалення. Різницю буде вказано в графі "перерахунок".
  • За словами мера Кличка, до Києва вже надійшли 1,2 тис. швидких тестів для визначення коронавірусу, а до кінця поточного тижня їхня кількість збільшиться до 5 тис.

Війна

  • На Донбасі знову спалахнули бойові дії. Українська армія зазнала важких втрат – унаслідок попадання ракети ПТРК у військову вантажівку в Пісках, під Донецьком, загинули 2 та поранені 7 бійців. Ще 1 військовослужбовець загинув та 2 – поранені та травмовані під час бойових дій. Окупанти вели мінометний вогонь усією лінією фронту – від Азовського моря до півночі Луганської обл. Українські війська було обстріляно з мінометів у Широкиному – на схід від Маріуполя, в Авдіївці, у Новгородському – в околицях Горлівки, у Миронівському та Луганському – на Світлодарському водосховищі, у Новоолександрівці в околицях Попасній, в Орєховому та Золотому – у районі траси Р-66 в Луганській обл. Перестрілки із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Павлополі – на приморській ділянці фронту, на ділянці розведення військ у Богданівці та Петровському – на південь від Докучаєвська, у Пісках, Авдіївці, у районі траси Донецьк-Костянтинівка – у Василівці та Новоселівці Другій, у Залізному в околицях Горлівки, у Новолуганському й Луганському – у районі Світлодарська, а також в Орєховому й Золотому. Штаб операції об’єднаних сил стверджує, що окупаційні війська відкрили вогонь, прикриваючись цивільним населенням.

Україна та світ

  • У судовому засіданні в Гаазі в справі про знищення авіалайнера MH17 оголошено перерву до 23 березня. Прокуратура представила свідчення нових свідків, зокрема того, що був присутній під час запуску ракети, яка збила літак. Один з обвинувачених – колишній "міністр оборони ДНР" Гіркин – заявив, що не визнає компетенцію суду та звинуватив у злочині українську владу.
  • Держдума Росії проголосувала за "обнулення" президентського терміну, що відкриває можливість Путіну залишатися президентом ще 8 років після закінчення нинішньої каденції.
  • В усьому світу зареєстровано вже 119 тис. хворих на коронавірус, померло – майже 4,3 тис. осіб, одужали – понад 65.7 тис. У сусідніх з Україною країнах зафіксовано вже майже 80 випадків захворювання. Наважкіша ситуація – в Італії, де офіційна кількість хворих сягнула понад 10,8 тис., проте багато з хворих та інфікованих не потрапили до статистики, оскільки лікарні не можуть впоратися з навантаженням. За словами мера міста Бергамо, пацієнтів, яких не можуть вилікувати, залишають помирати вдома. Протягом доби в країні померли 168 осіб. Лідери ЄС проведуть термінову відеоконференцію для обговорення епідеміологічної ситуації.
    Компанії Wizz Air і Ryanair скасували всі рейси до Італії. Авіакомпанія МАУ також різко скоротила рейси – як міжнародні, так і внутрішні.
    У лікарні Чернівців перебувають 5 громадян із симптомами захворювання, діагноз одного – підтверджено. Уряд у середу збереться на позачергове засідання для обговорення заходів щодо запобігання епідемії – зокрема, про введення карантину в навчальних закладах та скасування масових заходів. У МЗС створено оперативний штаб для реагування на епідеміологічну ситуацію у світі. В Україну найближчим часом прибудуть ще 50 тест-систем, які дозволять перевірити майже 5 тис. пацієнтів.
    Три великих економічних форуми перенесено з весни на осінь.
  • Угорщина й надалі блокуватиме засідань комісії Україна-НАТО "до відновлення прав національних меншин". За словами глави МЗС країни Сійярто, міністр закордонних справ України незабаром відвідає Будапешт з офіційним візитом для обговорення цього питання.

Тренди

  • Депутати від "Слуги народу" подали законопроєкт, що відкриває можливість звільнення голови НАБУ Ситника.
    Профільний комітет парламенту 13 березня розгляне законопроєкт про скасування медичної реформи, а також постанову про екстрені заходи щодо недопущення знищення системи охорони здоров’я України.

No comments:

Post a Comment