March 10, 2020

09.03.2020: У Гаазі розпочалося засідання суду в справі MH17

У Гаазі розпочався процес у справі MH17
У Гаазі розпочався процес у справі MH17
  • У Гаазі розпочалося засідання суду в справі про знищення авіалайнера MH17.
  • В Італії повністю перекрито все сполучення.

В Україні

  • Президент Зеленський на церемонії вручення Шевченківської премії заявив, що Україна воює, зокрема, і за свою культуру. Він назвав неприпустимим скорочення витрат на культуру через зростання витрат на оборону.
  • Минулого тижня для компенсації падіння курсу гривні, Нацбанк продав $157,2 млн.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів у районі Водяного – на приморській ділянці фронту, у Зайцевому в околицях Горлівки та в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в Авдіївці, у Майському в районі Горлівки, а також у Луганському та Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. Окупанти скинули з безпілотника дві гранати на медичний автомобіль на схід від Маріуполя. За офіційним зведенням, унаслідок бойових дій отримав бойову травму український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Відбулося перше засідання суду в справі про знищення малазійського авіалайнера MH17 у липні 2014 року в небі над Донбасом. Жоден із 4 обвинувачених на суд не з’явився. За словами представника прокуратури Нідерландів, кожному з них загрожує довічне ув’язнення. Суд залишив засекреченими дані десятків свідків для забезпечення їхньої безпеки. Прокуратура не виключає, що під час процесу буде пред’явлено підозри й іншим фігурантам справи. На думку слідчої групи, ціллю "бойовиків" був український військовий літак.
  • Левін – один із головних підозрюваних у справі про вбивство активістки Гандзюк – всіляко затягує судовий процес щодо його екстрадиції з Болгарії.
  • На думку глави Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесуса, загроза пандемії коронавірусу стала дуже реальною, хоча більшість випадків зафіксовано лише в низці країн. Він заявив, що, навіть у цьому випадку, можна взяти ситуацію під контроль, запроваджуючи рішучі заходи. Прикладом може служити Китай, де за добу зафіксовано всього 19 нових випадків захворювання.
  • У світі від вірусу вже померли понад 4 тис. осіб, майже 114 тис. –– захворіли або інфіковані, понад 63 тис. – одужали.
  • У Європі найбільше постраждала Італія, де повністю перекрито все сполучення. Минулої доби захворіли майже 2 тис. осіб. Через епідемію, принаймні, до 31 березня, заблоковано проведення апеляційного суду в справі українського добровольця Марківа. Першу смерть зафіксовано в Канаді. Зараження підтверджено в міністра культури Франції, захворіли ще кілька депутатів нижньої палати парламенту. Ізраїль запроваджує 14-денний карантин для тих, хто приїжджає до країни.
  • Багато нових випадків зараження і смертей зафіксовано в Ірані та Південній Кореї.
  • У Греції глядачів не пустили на церемонію запалювання Олімпійського вогню, проте Олімпійські ігри в Японії не скасовано.
  • Через епідемію Польща вводить посилений контроль тих, хто в’їжджає з РФ, Білорусі, України, Чехії та Німеччини.
  • Ще одного мешканця Чернівців, який повернувся, ймовірніше, з Італії, госпіталізовано з підозрою на зараження. В Україні поки зафіксовано лише один випадок захворювання. Прем’єр-міністр Шмигаль затвердив "посилений" план протидії поширенню епідемії. Він доручив міністрам здійснити перевірку запасів держрезерву на наявність засобів індивідуального захисту, враховуючи тримісячну потребу, та оцінити розмір коштів, необхідних для поповнення резерву. АМКУ доручено забезпечити захист прав пацієнтів у роздрібній торгівлі засобами захисту. МОЗ зобов’язаний розробити комплекс заходів за участі місцевих органів влади, а також створити мережу центрів із контролю та профілактиці захворювань.
  • Ціни на нафту на світових біржах трохи підвищуються після обвалення в понеділок, проте котирування фондових та товарних бірж продовжують падіння.
  • Міжнародне економічне агентство очікує різкого зниження попиту на нафту до рівня 2009 року, а Роснефть планує з 1 квітня різко збільшити видобуток через зрив угоди з ОПЕК.

No comments:

Post a Comment