March 07, 2020

06.03.2020: Зеленський дав Путіну термін на виконання мінських домовленостей до кінця року

Зеленський дав Путіну термін на виконання мінських домовленостей до кінця року
Зеленський дав Путіну термін на виконання мінських домовленостей до кінця року
  • Зеленський дав Путіну термін на виконання мінських домовленостей до кінця року.
  • У січні ВВП знизився на 0,5 % вперше за 49 місяців.

В Україні

  • Укравтодор планує до кінця року завершити будівництво першої в Україні бетонної дороги, що з’єднує Дніпро та Решетилівки, що дозволить скоротити час поїздки з Дніпра до Києва на 2 години.
  • Обов’язки генпрокурора тимчасово виконує головний військовий прокурор Чумак.
  • Мінекономіки повідомило про зниження ВВП у січні на 0,5 %. Це сталося вперше за останні 49 міс.
    Через постійне падіння промислового виробництва новий прем’єр-міністр Шмигаль має намір налагодити комунікацію з власниками підприємств, лобіювати українську продукцію на світових ринках та поліпшити умови для бізнесу у сферах оподаткування та зайнятості.
    За даними Рахункової палати, видатки загального фонду держбюджету за два перших місяці року були меншими від запланованих майже на 22 млрд грн, причому третина з них – це невиплачені пільги та субсидії. Глава відомства Пацкан повідомив, що ця тенденція триває вже другий місяць поспіль.
  • Нацбанк повідомив, що не погоджував продаж Промінвестбанку. Тому банк може бути віднесено до категорії неплатоспроможних, а нового власника – оштрафовано.
  • Курс долара із самого початку сесії стрімко пішов вгору, та, навіть великі продажі Нацбанку не змогли втримати його зростання. До кінця торгів ціна долара перевалила за психологічну позначку 25 грн. Довідковий курс встановлено на рівні 24,92 ₴/$ (+0,18 грн), 28,23 ₴/€ (+0,54 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,06 грн). Купувала великі суми валюти іноземна дочка "Сітібанку", що може означати початок виведення інвесторами коштів за кордон.
    Мінфін відмовилася від проведення аукціону з розміщення ОВДП наступного вівторка "через високу волатильність на глобальних ринках капіталу", отже, продажу валюти нерезидентами на міжбанку не буде.
    За даними НБУ, Україна виплатила в лютому за зовнішніми боргами $769 млн, з яких $213 млн – погашення кредиту МВФ.

Війна

  • На Донбасі підірвалася на міні бойова машина піхоти, загинув український військовий, ще трьох – поранено. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Пісках – на околиці Донецька та в Зайцевому – на північ від Горлівки, в Авдіївці сталася перестрілка зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Втрати армії за добу-1 вояк загинув, 4 – поранено та травмовано

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив, що в разі, якщо Росія не продемонструє прогресу у виконанні мінських домовленостей, то Україна вийде з "нормандського формату".
  • Падіння фондових індексів на міжнародних ринках через епідемію протягом останніх 9 днів призвело до загальних збитків на суму близько $9 трлн. Стрімко знижуються світові ціни на продукти. Рослинна олія подешевшала більш ніж на 10 %.
    Географія епідемії зростає з кожним днем, вона торкнулася й Ватикану. Президент США Трамп підписав законопроєкт про виділення на боротьбу з епідемією $8,3 млрд. Всесвітня організація охорони здоров’я не виключає, що епідемія не припиниться й улітку. Кількість офіційно зареєстрованих інфікованих та хворих у світі перевалила за 102 тис.осіб, померли – 3491. У ЄС найбільше постраждала Італія, де кількість інфікованих перевищила 4,6 тис., померли – 49. Авіакомпанія МАУ запропонувала пасажирам безкоштовно обміняти квитки до Італії на інші дати.
    За інформацією МОЗ України, 9 випадків підозри на інфікування не підтвердилися.

Тренди

  • Держагентство водних ресурсів попередило про можливе обмеження постачання питної води через безсніжну зиму.
  • За словами заступника глави Офісу президента Трофимова, бізнесмени Тігіпко й Хорошковський розглядалися як кандидатури на посаду прем’єр-міністраа.

No comments:

Post a Comment