March 06, 2020

05.03.2020: Генпрокурора Рябошапку відправлено у відставку.

Генпрокурора Рябошапку відправлено у відставку.
Генпрокурора Рябошапку відправлено у відставку.
  • Генпрокурора Рябошапку відправлено у відставку.
  • Кабмін відкликав із Верховної Ради скандальні законопроєкти – про працю та про заборону денаціоналізації Приватбанку.
  • Українців та іноземців випущено з карантину в Нових Санжарах.
  • Шмигаль та Кулеба вважають за необхідне постачати воду до окупованого Криму.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав зміни до Податкового кодексу, що упорядковують видобуток бурштину.
  • Верховна Рада все-таки відправила у відставку генпрокурора Рябошапку. Для його відставки "Слузі народу" була потрібна допомога позафракційних депутатів, депутатських груп "За майбутнє" й "Довіра", а також фракції "Опозиційний блок – За життя". І, навіть, у цьому випадку за звільнення генпрокурора вдалося нашкребти лише 227 голосів. Рябошапко покинув зал до голосування. Його основним опонентом виступив одіозний депутат від "Слуги народу" Бужанський, який відверто лобіює інтереси олігарха Коломойського. Він заявив, що причиною звільнення генпрокурора стала мала кількість підозр, висунутих проти колишнього президента Порошенка.
    Було розглянуто ще 100 поправок до закону про продаж землі, з яких прийнята лише одна, а всього з розглянутих 3017 – дві. Президент Зеленський заявив, що має намір ввести продаж землі в будь-якому випадку, а якщо до жовтня кадастри не буде доводено до ладу, то продаж буде введено, як тільки вони запрацюють. Проти продажу землі виступають майже 3/4 населення України, у разі голосування на референдумі закон не має шансів прийняття. Прем’єр-міністр Шмигаль вважає, що питання про продаж землі іноземцям має вирішуватися тільки на референдумі.
  • Кабмін відкликав із Верховної Ради низку законопроєктів, зокрема, "про працю" та про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
    Новий уряд також хоче переглянути держбюджет для збільшення пенсій.
    Президент Зеленський заявив послам ЄС, що курс уряду залишиться незмінним. Новий прем’єр Шмигаль стверджує, що співпрацю зі МВФ буде подовжено, а медичну реформу – завершено.
  • Антимонопольний комітет дав дозвіл на взяття в концесію морського порту Херсон компанією "Рісойл-Херсон".
  • За два перших місяці року Україна збільшила імпорт газу на 30 %, проти 2019 з – до 343,8 млн м³.
    Облгази олігарха Фірташа, у відповідь на звинувачення Нафтогазу в несплаті заборгованості за січень заявили, що більшу частину газу вони купують на Українській енергетичній біржі, а не в Оператора ГТС, також, у січні газ відбирався тільки для балансування протягом перших двох тижнів.
  • За даними Пенсійного фонду, середня пенсія в країні протягом 2019 р зросла на 437 грн і сягнула на 1 січня 3083 грн.
  • Двох громадян, які повернулися з Італії госпіталізували з підозрою на коронавірус у Чернівецькій обл. Поміщено до лікарні й мешканку Донецької обл., яка повернулася з Таїланду. 10 громадян проходять тестування – діагноз у них ще не встановлено. У жодного з пацієнтів, госпіталізованих у Закарпатті, діагноз не підтвердився. Відпущено з карантину в Нових Санжарах осіб, які прибули з Китаю. У Буковині в дитячих садках, школах та вишах введено карантин. Головний санлікар Ляшко заявив, що в разі поширення вірусу уряд має намір ввести заборону на проведення масових заходів, а також зарити навчальні заклади. Кабмін прийняв рішення про посилення штабу боротьби з епідемією.
  • Дочірній банк російського держбанку "ВЕБ" – Промінвестбанк – продано "невідомому покупцеві" за 268,7 млн ​​грн, попри протест і судові процеси, відкриті батьківським банком. ВЕБ назвав операцію незаконною.
  • НБУ оновив список системно значущих банків, додавши до нього А-Банк олігархів Суркісів замість Укрсоцбанку, який було куплено російським дочірнім Альфа-банком.
  • За даними НБУ, міжнародні резерви України за лютий зросли на $0,3 млрд до $26,6 млрд завдяки "сприятливим умовам на валютному ринку".
  • Пропозиція валюти від експортерів знову перевищила попит, що дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі понад $50 млн та утримати різке зниження котирувань долара: 24,74 ₴/$ (-0,15 грн), 27,69 ₴/€ (-0,01 грн), 3,71 ₴/10 руб (-0,07 грн)

Київ

  • На першій станції метро – "Академічній" – запрацював інтернет 4G від усіх трьох мобільних операторів. Для повного покриття метро зв’язком 4G депутати Київради мають ухвалити рішення про допуск до інфраструктури персоналу мобільних операторів. У цьому випадку роботи можуть бути закінчено до кінця 2020 р.
  • У самому центрі Києва знову стався розрив тепломагістралі, в утворену ополонку провалилося асфальтове покриття.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі ствольної артилерії та мінометів в Орєховому – на трасі Р-66 в Луганській обл., неподалік – у Новозванівці – з протитанкового ракетного комплексу. У Золотому, на ділянці розведення військ, вони знову порушили режим тиші – вели обстріл зі стрілецької зброї щоб викликати вогонь у відповідь. Під мінометний обстріл потрапили й захисники Авдіївки, а також Зайцеве – в околицях Горлівки. Перестрілки сталися в Авдіївці, Зайцевому та Луганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів 3 українських військових отримали поранення та бойові травми.

Україна та світ

  • Аналітики американського інвестбанку Morgan Stanley вважають, що призначення нового кабміну України призведе до збільшення дефіциту бюджету та погіршить взаємини зі МВФ. На їхню думку, інвесторам слід позбавлятися від єврооблігацій України з терміном погашення у 2030 році та купувати більш стабільні єгипетські. Через епідемію не змогла розмістити єврооблігації Білорусь, випуск відкладено на невизначений термін.

Тренди

  • В ефірі ток-шоу "Право на владу" прем’єр-міністр Шмигаль заявив про необхідність постачання води до окупованого Криму, оскільки "там живуть українці, а Крим – це Україна". Його підтримав міністр закордонних справ Кулеба, який вважає, що це можна розглядати як один з елементів деокупацію. Щоправда, пізніше Шмигаль "уточнив", що воду може бути подано лише після звільнення півострова, а Кулеба заявив, що воду можна й не постачати.
  • На думку колишнього міністра фінансів Маркарової, Україна може втратити можливість дешевого зовнішнього запозичення через світову економічну кризу.

No comments:

Post a Comment