March 05, 2020

04.03.2020: Верховна Рада призначила новий Кабмін

Верховна Рада призначила новий Кабмін
Верховна Рада призначила новий Кабмін
  • Верховна Рада призначила новий Кабмін.
  • Епідемія коронавірусу стрімко поширюється.
  • ЄС зняв арешт з активів Азарова.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив структуру плану оборони країни.
  • Верховна Рада провела позачергове засідання, яке було скликано за ініціативою президента Зеленського. Під час виступу перед депутатами він заявив, що уряд, хоча й має досягнення та в ньому немає топ-корупції, проте не впорався з завданнями, що він перед ним поставив. За його словами, "економіка брала розгін, але спіткнулася", насамперед, через зменшення надходжень від митниці, яку контрабанда "відправила в нокаут". Зеленський заявив, що країні потрібен Кабмін, "який зробить неможливе".
    Після короткого виступу прем’єр-міністра Гончарука, депутати проголосували за його звільнення та призначили новим главою Кабміну віцепрем’єр-міністра Шмигаля. Новий прем’єр-міністр заявив, що уряд подовжить реалізовувати завдання, поставлені Зеленським. Проти призначення Шмигаля проголосували фракції "Опозиційний блок – За життя" та "Європейська солідарність", а "Батьківщина" й "Голос" – утрималися.
    Оточення Гончарука вважає, що причиною його звільнення стала зміна менеджменту компанії "Центренерго" та низки обленерго.
    Після призначення Кабміну, глави силових відомств відзвітували про роботу. Як зазначили експерти, звіт був формальним, бо всі рішення про призначення вже затверджено Зеленським.
    13 міністрів, запропонованих Шмигалем, були затверджені "пакетом", без обговорення, потім, за квотою президента – міністр оборони та голова МЗС. Після призначення міністрів фракція "Голос" залишила засідання, назвавши те, що відбувається "контрреволюцією режиму Януковича". Слід зазначити, що кількість міністрів в уряді збільшилася.
    Депутати дозволили допуск іноземних підрозділів на територію України для участі в навчаннях.
    Внесено зміни до закону про запобігання корупції, які узгоджує положення інших законів із його нормами.
    Було розглянуто в "турборежимі" 100 поправок до закону про ринок землі. Усі вони були відхилені монобільшістю.
    Внесено зміни до закону про національну безпеку, що розмежовує повноваження начальника Генштабу та головнокомандувача Збройними силами.
    Профільний комітет парламенту погодив постанову про звільнення генпрокурора Рябошапки, проте Верховна Рада не встигла його ухвалити. Для розгляду цього питання буде скликано ще одне позачергове засідання. Генпрокурор вважає, що його відставку пролобіювали "деякі олігархи".
  • Оператор ГТС повідомив, що споживачі газу не сплатили в січні за 93,8 млн м³ газу на загальну суму 580 млн грн, 70 % з цієї суми – борги облгазів, які належать олігархові Фірташу.
  • Міністерство цифрової трансформації під’єднало додаток для смартфонів "Дія" до держреєстрів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, нерухомості, транспортних засобів та земельного кадастру.
  • В Україні виробництво молока впало до 100-річного мінімуму. За даними статистики, воно складає 9 млн т., за оцінкою союзу молочних підприємств – не більш ніж 6 млн т. Причиною є гострий дефіцит молочної сировини, що пов’язаний зі зниженням поголів’я корів.
  • Заступник глави НБУ Сологуб вважає, що епідемія коронавірусу незначно вплине на українську економіку.
  • За даними НБУ, профіцит платіжного балансу в січні склав $906 млн, обсяг міжнародних резервів зріс до $26,3 млрд, що забезпечує фінансування критичного імпорту протягом 3,9 міс.
  • Зранку котирування трималися на рівні 25 ₴/$, що стимулювало експортерів до продажу валюти. Пропозиція перевищила попит, усі надлишки викупив Нацбанк. Довідковий курс встановлено на позначці 24,89 ₴/$ (-0,04 грн), 27,70 ₴/€ (+0,02 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,03 грн)

Київ

  • Фонд держмайна продав на аукціоні за 231 млн грн підприємство "Київпассервіс", якому належить Центральний автовокзал та кілька автостанцій.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська в Майському – в околицях Горлівки, у Миронівському – на Світлодарському водосховищі та в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл., а також порушили режим тиші на ділянці розведення військ у Золотому. Перестрілка сталася в Шумах у районі Горлівки. Минулої доби українська армія знову зазнала втрат – унаслідок обстрілів поранено 4 військовослужбовців.

Україна та світ

  • Епідемія коронавірусу стрімко поширюється. Загальна кількість хворих перевищила 95 тис. осіб, померли – 3385. В Італії зафіксовано вже 107 смертей, 2706 громадян – захворіли або інфіковані. Закриті всі школи та університети, масові заходи, зокрема, футбольні матчі, проводитимуться за зачиненими дверима. В Іспанії – уже 2 жертви епідемії, кількість хворих перевищила 200 осіб. Кількість хворих та інфікованих у Німеччині сягнула 240., Уряд країни вважає, що ризик поширення захворювання "помірний". Швидкими темпами зростає кількість хворих в Ірані – їх уже 2922 людини, 92 – померли. У Південній Кореї інфіковано понад 5,7 тис. осіб, померли – 35.
    Китайські вчені виявили, що коронавірус має 2 підтипи, один із яких більш заразний, а кількість мутацій сягнула 149.
    Всесвітній банк виділяє країнам, що розвиваються, $12 млрд для боротьби з наслідками епідемії.
    В Україні планують приїхати дві місії Всесвітньої організації охорони здоров’я, які допоможуть уряду розробити план боротьби з епідемією та надати допомогу в лабораторній діагностиці. ВООЗ прогнозує зростання захворюваності коронавірусом у країні.
  • Заступник глави МЗС Божок повідомив про готовність США виділити $38 млн на кіберзахист України.
  • ЄС зняв заборону на імпорт м’яса птиці, який було введено після спалаху пташиного грипу у Вінницькій обл.
  • Посли країн ЄС подовжили санкції щодо фізичних і юридичних осіб за окупацію Криму Росією й розморозили активи колишнього прем’єр-міністра України Азарова та колишнього міністра енергетики Ставицького.

No comments:

Post a Comment