March 04, 2020

03.03.2020: Зеленський відправляє у відставку Кабмін і генпрокурора

Зеленський відправляє у відставку Кабмін і генпрокурора
Зеленський відправляє у відставку Кабмін і генпрокурора
  • Зеленський відправляє у відставку Кабмін і генпрокурора.
  • В Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом.
  • За опитуванням Центру Разумкова, переважна більшість респондентів – проти відкриття ринку землі.

В Україні

  • Урядова криза в Україні набирає обертів. За словами спікера парламенту Разумкова, прем’єр-міністр Гончарук подав заяву про відставку. Разом із ним буде звільнено й весь склад уряду. Кабмін ще працює, але президент Зеленський на засіданні своєї парламентської фракції "Слуга народу" представив новий склад. Його має очолити колишній менеджер компанії олігарха Ахметова віцепрем’єр-міністр Шмигаль. Зеленський намір залишити лише міністрів Малюську, Криклія, Федорова, Бородянського, а також Авакова, якого він назвав "одним із найефективніших чиновників".
    На сайті окружного адміністративного суду Києва з’явилося повідомлення про подачу позову Гончаруком, у якому він вимагає заборонити парламенту розглядати питання про його відставку. Прессекретар Гончарука заявила, що він не має відношення до позову, а через деякий час глава суду спростував інформацію, розміщену на сайті.
    Разом із Кабміном, мабуть, найвірогідніше, буде звільнено й генпрокурора Рябошапку – під зверненням про його відставку зібрано понад 150 підписів, а також директор НАБУ Ситник.
  • Кабмін відправив на приватизацію 435 великих державних підприємств, зокрема Державну продовольчо-зернову корпорацію та компанію "Артемсіль".
    З 1 квітня вводиться електронний лікарняний із цифровим підписом лікаря.
    Уряд запровадив у всіх міністерствах, облдержадміністраціях та держкомпаніях посаду керівника цифрової трансформації.
    Розмір зарплати керівників держкомпаній обмежено сумою 1,25 млн грн на місяць.
  • Наглядова рада Нафтогазу 16 березня розгляне питання про подовження контракту голови компанії Коболєва.
  • У Чернівцях зафіксовано перший випадок захворювання коронавірусом громадянина, який прибув з Італії. Симптоми в нього з’явилися лише через тиждень, його аналізи відправлено для дослідження в Лондон для остаточної верифікації. Мешканці будинку, де він проживає, зажадали відправити в лікарню і його дружину, яка перебуває в самоізоляції. Також ізольовано митника, що контактував із хворим. Міністр охорони здоров’я Скалецька вважає, що система протидії поширенню вірусу спрацювала ефективно. Кабмін запустив сайт з інформацією про епідемію. Мер Києва Кличко доручив вимірювати температуру в дитсадках.
  • Офіс генпрокурора закрив справу про замах на колишнього керівника відомства Шокіна "за допомогою тепловізора".
  • Приватбанк повернув НБУ 3 млрд грн боргу за наданими йому кредитами рефінансування, загальний борг скоротився до 4,6 млрд грн.
  • За статистикою НБУ, продаж готівкової валюти в лютому через обмінні пункти та каси банків перевищив покупку на $291 млн в еквіваленті. Усього за місяць українці продали $1,45 млрд.
  • Пресслужба Нацбанку повідомила, що частка непрацюючих кредитів в Україні становить 48,4 %, з них 3/4 (75 %) – кредити, видані державними банками. За твердженням регулятора, основними причинами такої ситуації є низькі стандарти оцінки платоспроможності позичальників та кредитування пов’язаних осіб.
  • Мінфін розмістив на аукціоні гривневі 6-місячні ОВДП на 1 млрд грн і валютні – на €200 млн. Приплив валюти на міжбанк від іноземних спекулянтів був мінімальним і не вплинув на загальні девальваційні тенденції, викликані уповільненням світової економіки та триваючим падінням промислового виробництва в Україні. Довідковий курс зафіксовано на рівні 24,93 ₴/$ (+0,12 грн), 27,69 ₴/€ (+0,08 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,06 грн), увечері курс долара сягнув психологічної позначки у 25 грн.

Київ

  • Влада Києва випустила електронний студентський квиток, який дає право пільгового проїзду в громадському транспорті.
  • На мосту Патона стався розрив теплотраси, кілька мікрорайонів залишилися без опалення та гарячої води. Трубу було введено в експлуатацію ще в 1962 р. Більшість комунікацій Києва перебувають в украй поганому стані.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Широкиному й Лебединському на приморській ділянці фронту, перестрілки сталися в Зайцеве на північ від Горлівки та в Луганському – на Світлодарському водосховищі. Унаслідок обстрілів загинув український боєць, ще 5 – отримали поранення.

Україна та світ

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, смертність від коронавірусу становить 3,4 %, що на 2,5 % більше, ніж від сезонного грипу. Президент Трамп звернувся до найбільших фармкомпаній із проханням про прискорення розробки вакцини проти вірусу. Випадки зараження зафіксовані вже у понад 70 країнах. Швидкість поширення вірусу в Італії зменшилася. Федеральна резервна система США зменшила ключову процентну ставку на 0,5 %. що призвело до нового зниження котирувань на фондових біржах після нетривалого підйому. "Велика сімка" спробує скоординувати зусилля для запобігання негативним наслідкам епідемії для світової економіки.
  • За словами віцепрем’єр-міністра Кулеби, курс на інтеграцію з ЄС і НАТО є незворотнім для України.
  • За повідомленням пресслужби Єврокомісії, Україна у 2019 р виконала лише 37 % завдань із реалізації угоди про асоціацію з ЄС – це найнижчий показник за останні роки.

Тренди

  • За даними соцопитування Центра Разумкова, кількість українців, які виступають проти відкриття ринку землі, неухильно зростає і вже становить 64 %. Також респонденти вважають, що це питання має бути винесено на всеукраїнський референдум.
    Інші соцопитування показують подібні результати.
  • За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, до законопроєкту про легалізацію грального бізнесу подано вже 3,7 тис. поправок. Фракція обіцяє прийняти закон до кінця червня.

No comments:

Post a Comment