March 03, 2020

02.03.2020: Підвищення пенсій перенесено на вересень

Підвищення пенсій перенесено на вересень
Підвищення пенсій перенесено на вересень
  • Підвищення пенсій перенесено на вересень.
  • АМКУ відкрив справу проти Нафтогазу за зловживання монопольним становищем.
  • Рівень поширення епідемії коронавірусу в Європі підвищено до "високого".

В Україні

  • Антимонопольний комітет відкрив справу проти Нафтогазу за зловживання монопольним становищем та завищення цін на газ із листопада 2018 р, шляхом встановлення для населення і промислових споживачів цін набагато вищі за котирування Української енергетичної біржі та зарубіжних газових хабів. У відповідь чиновники газового монополіста заявили, що виконували норми постанови Кабміну.
  • Прем’єр-міністр Гончарук оголосив про початок будівельних робіт на 300 об’єктах будівельної інфраструктури, які було анонсовано восени. Він повідомив, що в поточному році заплановано побудувати 100 шкіл, 100 дитячих садків, 100 стадіонів та 200 прийомних відділень у лікарнях.
  • Міністр соцполітики Соколовська повідомила, що підвищення пенсій буде у вересні, а надалі уряд буде проводити їхню індексацію щорічно. У вересні середнє зростання пенсії становитиме 216 грн. Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що індексація пенсій, яка очікувалася в березні, ще не узгоджена, і немає чіткої дати, коли це має статися. Уряд анонсував зростання пенсій на 1200 грн протягом 2 років.
  • Міністр інфраструктури Криклій повідомив, що проїзд у поїздах поки не подорожчав, хоча витрати на пасажирські перевезення покриваються тільки на 43 %.
  • Компанія "Інтайм" закриває відділення по всій країні та зупиняє логістику. За твердженням менеджменту "Нової пошти", "Інтайм" збанкрутував.
  • Нарахування за комунальні послуги в січні виросли на 19,4 % Рівень оплати послуг ЖКГ населенням склав 83,1 %. Заборгованість на кінець січня зросла на 3,9 млрд грн до 67 млрд грн. Прем’єр-міністр Гончарук пообіцяв, що рахунки за комунальні послуги за лютий "будуть рекордно низькими" за останні кілька років завдяки теплій погоді.
  • Конституційний суд 3 березня розгляне питання про конституційність закону про люстрацію.
  • НАБУ закрило кримінальне провадження про можливе недостовірне декларування колишньою главою НБУ Гонтаревою через відсутність складу злочину.
  • Генеральний прокурор Рябошапка оголосив про відкриття нових кримінальних проваджень щодо чиновників режиму колишнього президента Януковича, що унеможливить скасування санкцій ЄС.
  • Міністр фінансів Маркарова повідомила про підготовку нової стратегії розвитку держбанків шляхом швидкого продажу іноземним інвесторам. Вона заявила, що держава має якнайшвидше знизити свою частку в банківському секторі. За словами Маркарової, за 2 роки Мінфіну вдалося збільшити терміни погашення та знизити відсоткові ставки за державними запозиченнями, тому ОВДП не є фінансовою пірамідою. Вона зазначила, що розмір державного боргу щодо ВВП зменшився. У власності нерезидентів перебувають гривневі держоблігації на суму майже 125 млрд грн.
  • Чиновники Мінфіну пояснили невиконання бюджету лютого різницею між фактичними макроекономічними показниками та закладеними до бюджету, насамперед, через зміцнення курсу гривні, скорочення імпорту та зменшення цін на газ, а також зниження темпів зростання середньої зарплати.
  • За підсумками 2019 р, прибуток держбанків зріс до 35,2 млрд грн, що у 2,4 раза більше, ніж у 2018 р Це становить 59 % усього прибутку банківського сектору.
  • Паніка на світових фінансових ринках та різкі коливання курсів світових валют дозволяють спекулянтам активно грати на зниження курсу гривні. З цієї ж причини нерезиденти не поспішають вкладатися в ОВДП: 24,81 ₴/$ (+0,22 грн), 26,61 ₴/€ (+0,63 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,03 грн). Обсяг вкладення іноземних спекулянтів у валютні ОВДП падає другий місяць поспіль. На думку експертів, тиск на гривню різко зросте, якщо вони почнуть виводити інвестиції з України на тлі розповсюдження епідемії коронавірусу. Поширення захворювання в Україні призведе до падіння внутрішньої ділової активності та зниження ВВП, що негативно вплине на курс гривні.
    За лютий гривня зміцнилася на 1,4 % щодо долара й на 2 % – до євро. У січні гривня подешевшала на 5,2 % до долара, що призвело до зменшення гривневого держборгу в доларовому еквіваленті на $0,94 млрд.

Війна

  • Окупанти обстріляли з артилерії та мінометів Красногорівку в околицях Донецька, під мінометний вогонь потрапили Широкине – на узбережжі Азовського моря, Новомихайлівка на південь від Донецька, а також Орєхове й Новотошківське – на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці, Мар’їнці, Опитному, Авдіївці в районі Донецька, а також Орєховому і Кримському – у районі траси Р-66. Унаслідок обстрілів 4 українських військовослужбовців отримали поранення та бойові травми. Осколком міни поранено мешканку Красногорівки.

Україна та світ

  • Глава Єврокомісії фон дер Ляйен оголосила про підвищення рівня ризику поширення епідемії коронавірусу в Європі з "помірного" до "високого" та створення групи реагування для боротьби з захворюванням. В Італії – заразилися понад 2 тис. осіб, померли – 52. У Франції кількість жертв епідемії зросла до 3. У США, у штаті Вашингтон померли вже 6 громадян. Країни, де зареєстровано випадки захворювання, поповнили Саудівська Аравія, Латвія, Мароко, Туніс, Йорданія.
    Венеціанська комісія скасувала засідання. УЄФА не має наміру переносити терміни проведення турніру Євро-2020 через епідемію.
    За твердженням чиновників Всесвітньої організації охорони здоров’я, вимірювання температури на кордонах із метою виявлення захворювання є затратним та неефективним.
  • В Україні на зараження перевіряють 4 осіб – 3 іноземців і 1 громадянина, який повернувся з Італії.

Тренди

  • Глава партії "Слуга народу" – заступник голови парламентської фракції Корнієнко вважає, що силові структури цієї весни мають почати посадки чиновників, які обіцяв президент Зеленський у передвиборчій програмі. За його словами, це залежить від керівництва Генпрокуратури та НАБУ.
    Він заявив, що роботу Кабміну треба системно переглянути, оскільки люди не відчули результатів "правильного курсу президента". На думку голови фракції Арахамія, Гончарук залишиться на посаді. За інформацією видання "Дзеркало тижня" для міністра внутрішніх справ Авакова може бути створена окрема посада силового віце-прем’єр-міністра зі збереженням поточної, а також створена посада віцепрем’єр-міністр із питань оборони, який буде займатися організацією постачання озброєнь.
    Ймовірно, на засіданні Верховної Ради буде звільнено й міністра оборони Загороднюка. Корнієнко заявив, що в оновленому складі Кабміну мають бути не тільки "нові обличчя", але й люди з управлінським досвідом. Прем’єр-міністр Гончарук так і не подав заяву до Верховної Ради про відставку.
  • Глава парламентського комітету з питань фінансової й податкової політики Гетьманцев повідомив, що Верховна Рада разом із Кабміном доопрацьовують компромісний законопроєкт про неможливість повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, який повністю задовольнив би МВФ.
  • На думку експертів Української зернової асоціації, обсяг збирання зернових і олійних культур у наступному маркетинговому році впаде через теплу безсніжну зиму, яка може спричинити пересівання озимих та пошкодження врожаю грибками та гризунами.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що версія про підрив арсеналу в Балаклії із безпілотника є "політично заангажованою". Він повідомив, що комісія виявила величезну нестачу боєприпасів на всіх складах.

No comments:

Post a Comment