February 29, 2020

28.02.2020: Зеленський скликає позачергове засідання парламенту для заміни уряду

Зеленський скликає позачергове засідання парламенту для заміни уряду
Зеленський скликає позачергове засідання парламенту для заміни уряду

  • Зеленський скликає позачергове засідання парламенту для заміни уряду.
  • Епідемія коронавірусу може викликати світову фінансову кризу.
  • Рахунки Суспільного телебачення заарештовані.

В Україні

  • Президент Зеленський скликав позачергове засідання Верховної Ради на 4 березня. Мова буде йти про заміну складу уряду та про ухвалення кількох невідкладних законах. Він також попросив заслухати звіт про роботу правоохоронних органів. Міністр закордонних справ Пристайко не виключає свого звільнення. Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що кандидатуру колишнього віцепрем’єр-міністра Тігіпка на посаду глави уряду внесено не буде.
  • Зеленський ветував закон про скасування стройового статуту та повернув його до Верховної Ради зі своїми правками.
  • Офіс президента доручив провайдеру цифрового мовлення Zeonbud встановити передавачі сигналу для покриття територій, де більшість населення використовують супутникові антени та втратили можливість прийому українських телеканалів після їхнього кодування медіахолдингами.
  • З 1 березня почне працювати віртуальний реверс без фізичного прокачування газу зі Словаччиною в населеному пункті Вельке Капушани. Газпром протягом 5 років забороняв здійснювати такий взаємний залік. Віртуальний реверс уже працює на польському кордоні й незабаром буде запущений на угорській.
  • Міністерство цифрової трансформації запустило додаток "Дія.Бізнес".
  • Укравтодор оголосив про запуск інтерактивної карти з ділянками доріг, що ремонтуються.
  • Міністерство енергетики виставило на аукціон спецдозволи на розробку 12 нафтогазоносних ділянок із початковою вартістю 7,9 млрд грн.
  • За твердженням Рахункової палати, бюджет за два минулих роки недоотримав 25 млрд грн акцизного податку від незаконного обігу бензину.
  • Європейська бізнес-асоціація оголосила про зростання індексу настроїв малого й середнього бізнесу за останні 6 міс. з 2,7 до 3,0 балів за 5-бальною шкалою.
  • За даними Держстату, заборгованість населення з оплати комунальних послуг швидко зростає і вже сягнула 61,5 млрд грн, без урахування електроенергії. У січні сума боргу зросла на 6,7 %.
  • Суд повернув на посаду колишнього прокурора Києва Юлдашева, звільненого у 2015 р за законом про люстрацію.
  • Колишній президент Порошенко з’явився на допит до Держбюро розслідувань і зажадав закрити справу проти нього про підписання мінських домовленостей на підставі відсутності події злочину.
  • Суспільне телебачення оголосило, що його рахунки було заарештовано внаслідок судового рішення на користь холдингу Euronews за зрив участі в Євробаченні, за яким компанія має виплатити €10,6 млн. Арешт рахунків блокує роботу “Суспільного” та ставить під питання участь України в пісенному конкурсі Євробачення та трансляцію Олімпіади. Міністр культури Бородянський пообіцяв не допустити відключення каналів UA: Перший і UA: Культура, а також трансляції Українського радіо. Він заявив, що керівництво компанії не заклало погашення боргу в кошторис витрат.
  • Гривню на торгах лихоманило на тлі нестабільності на світових фінансових ринках. Учасники зовнішньоекономічної діяльності закривали місячні контракти, а банки – фіналізували прибуток від валютних операцій. Активізувалися спекулянти, які щосили розгойдують курс. Довідковий курс встановлено на позначці 24,59 ₴/$ (+0,03 грн), 26,98 ₴/€ (+0,05 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,07 грн).

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів у Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Невельському в околицях Донецька, у Майському в районі Горлівки та в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. Вогневі контакти сталися на схід від Маріуполя – у Водяному та Пищовику, у Новотроїцькому – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Красногорівці на околиці Донецька та в Майському на околиці Горлівки. Поранено українського військовослужбовця.
  • Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що участь у патрулюванні територій "республік" можуть узяти "представники місцевих громад", які не були членами незаконних збройних формувань.

Україна та світ

  • У Франції кількість хворих на коронавірус за добу збільшилася до 38 осіб. Випадки зараження зафіксовано в Білорусі, Азербайджані та Ісландії. Помер громадянин Великобританії, якого евакуювали з круїзного лайнера Diamond Express. В Італії кількість інфікованих сягнула 889 осіб, померли – 21. На тлі посилення епідемії індекси американській фондовій біржі обвалилися до рівня кризового 2008 р. Великим зниженням котирувань завершили роботу і європейські біржі. Ціни на нафту марки Brent впали нижче $50/барель. За оцінкою Всесвітньої ради з подорожей та туризму, галузь може зазнати збитків на суму понад $22 млрд. Через епідемію скасовано один із найбільших світових автосалонів – женевський. Всесвітня організація охорони здоров’я підвищила оцінку ризику поширення вірусу до "дуже високої.". На вечір п’ятниці захворювання підтверджено в 85,1 тис. осіб., померли – 2920, вилікувалися понад 39 тис. заражених.
    В Україні поки не зафіксовано випадків зараження. Уряд оголосив про розробку плану протидії впливу епідемії на економіку. Кабмін дозволив закупівлю засобів для запобігання поширенню вірусу на суму 67 млн ​​грн, які залишилися в компанії Crown Agents після закупівлі онкопрепаратів. МВС передало Держслужбі з надзвичайних ситуацій вертоліт, обладнаний для перевезення 4–6 інфікованих. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в українських лабораторіях з’являться тести для визначення зараження протягом 15–20 хв. Ці тести можна використовувати й удома. ВООЗ передала Україні 30 наборів реагентів для тестування, що дозволяє перевірити 3 тис. пацієнтів, також у наявності є тест-системи, закуплені в Німеччині. За словами міністра охорони здоров’я Скалецької, у разі виникнення епідемії місць у лікарнях вистачить на 4 місяці. У Києві проведено навчання з реагування на епідемію, а також дезінфікується громадський транспорт.
  • Росія оголосила про проведення успішних випробувань гіперзвукової зброї та про розробку нових ракетних систем, побудованих на цьому принципі.

Тренди

  • За словами глави Нафтогазу Коболєва, США практично заблокували можливість добудови "Північного потоку-2", оскільки в Росії немає потрібних технологій. Він заявив, що Росія та Німеччина намагалися переконати США в тому, що санкції жодним чином не вплинуть на будівництво.
  • Мер Києва Кличко запропонував Офісу президента дочекатися місцевих виборів і висунути на них власного кандидата. Він заявив, що відносини з чиновниками Офісу в нього "рівні й робочі".

No comments:

Post a Comment