February 26, 2020

25.02.2020: Зеленський запропонував Ахметову купити "Центренерго" й держшахти

Зеленський запропонував Ахметову купити "Центренерго" й держшахти
Зеленський запропонував Ахметову купити "Центренерго" й держшахти

  • Зеленський запропонував Ахметову купити "Центренерго" й держшахти.
  • Білорусь планує перекачувати нафту через український нафтопровід "Одеса-Броди".
  • Україна стала найбільшим у світі експортером соняшникової олії.
  • Росія призначила торгового представника в Україні.

В Україні

  • Міністерство економіки готує останній етап малої приватизації, під час якого чиновники сподіваються продати майже 300 підприємств балансовою вартістю $3 млрд.
  • Президент Зеленський на всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі запропонував олігарху Ахметову приватизувати одну з найбільших енергогенеруючих компаній – Центренерго разом зі збитковими державними шахтами. Він гарантував олігархові позитивне рішення Антимонопольного комітету з цього питання. Зеленський доручив створити координаційний центр із трансформації вугільної галузі, на чолі якого поставив віцепрем’єр-міністра Шмигаля, колишнього топменеджера Ахметова, а також провести фінансовий та кадровий аудит державних вугільних підприємств через хронічну невиплату зарплати шахтарям. Президент також доручив Міністерству енергетики обмежити імпорт електроенергії та вугілля, крім тих марок, які не видобуваються в Україні. Тимченко, директор холдингу Ахметова ДТЕК, заявив, що компанія не планує покупку нових потужностей теплової генерації та шахт, оскільки розвиває "зелену" енергетику.
  • Кабмін анонсував міжнародну аудиторську перевірку Пенсійного фонду.
  • Україна збільшила експорт соняшникової олії до $4,3 млрд, а також соняшникового шроту – до $0,98 млрд і стала найбільшим у світі експортером цієї продукції.
  • Медіахолдинги звернулися до президента Зеленського з проханням не вводити мораторій на блокування супутникових каналів, про що просили депутати через домінування в сільській місцевості російських пропагандистських телеканалів.
  • Чиновники НБУ заявляють, що українська економіка перебуває в набагато кращому стані, ніж 10 або 15 років тому. Своїми досягненнями вони назвали низький рівень інфляції, зменшення вартості кредитних ресурсів, зростання багатьох галузей господарства та зниження співвідношення держборгу до ВВП. Спад промислового виробництва, за їхнім твердженням, не є ознакою кризи, оскільки стався через погіршення світової кон’юнктури.
  • За даними Фонду гарантування вкладів фізосіб, сума розміщених депозитів у лютому зросла на 13 млрд грн, у порівнянні із січнем, і наразі дорівнює 487 млрд грн.
  • Мінфін вкотре провалив аукціон із розміщення ОВДП. Усього було залучено 1,6 млрд грн ($65 млн), причому ставки прибутковості чиновникам знизити не вдалося. Іноземні спекулянти демонструють небажання інвестувати в державні зобов’язання в гривні з відсотковою ставкою нижче за 10 % річних. Результати аукціону разом із виплатами відшкодування ПДВ безпосередньо вплинули на міжбанк – обсяг угод знову був невеликим і Нацбанку нічого було купувати для поповнення резервів. Покупці, які розраховували на конвертацію доларів нерезидентами, були змушені купувати валюту за поточним курсом, що призвело до перевищення попиту над пропозицією та ослабленню гривні: 24,53 ₴/$ (+0,03 грн), 26,60 ₴/€ (+ 0,10 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • З 1 квітня комунальний громадський транспорт Києва переходить на електронний квиток. За інформацією чиновників Київської міської адміністрації, впровадження технології обійшлося в 504 млн грн (понад $ 20 млн).

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ на схід від Маріуполя – у Талаківці, у Мар’їнці та Красногорівці на околицях Донецька, а також у Катеринівці поруч із Попасною. Перестрілки сталися в Пісках та Красногорівці в районі Донецька та в Катеринівці. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що до "спільних патрулів" на окупованій території мають увійти представники місцевих громад, України та ОБСЄ, "але не бойовики". Він підкреслив, що мова йде про патрулювання саме території ОРДЛО, а не неконтрольованої ділянки кордону. Він не знає, якою буде реакція Росії на цю пропозицію.

Україна і світ

  • Окупаційна влада Криму звільнила рибалок, затриманих два тижні тому в районі узбережжя півострова за нібито незаконну риболовлю.
  • Росія призначила нового торгового представника в Україні. Ця посада була вакантною протягом 8 попередніх років. В умовах введення численних санкцій, торговий обіг між країнами за минулі роки зменшився в 5 разів, Україна вийшла з десятки найбільших торгових партнерів РФ.
  • Набуло чинності рішення ЄСПЛ, яким визнано порушення прав українських чиновників, звільнених за законом про очищення влади (люстрацію). Суд зазначив, що закон не враховував особисту участь заявників у недемократичній діяльності за часів колишнього президента Януковича.
  • США ввели санкції проти фізичних та юридичних осіб Росії, Китаю, Ірану та Туреччини за поширення ядерних технологій. Президент США Трамп подовжив на рік санкції проти Росії за анексію Криму.
  • Польський газовий монополіст PGNiG разом із групою українських компаній "ERU" планують в ІІІ кварталі почати розробку газових родовищ у Львівській обл.
  • Географія епідемії коронавірусу розширюється – перші хворі зареєстровані в Алжирі, Австрії та Хорватії. В Італії кількість хворих збільшилася на 100 осіб. Індекси найбільших фінансових бірж продовжують знижуватися на тлі повідомлень про поширення захворювання.
    Водночас усі інфіковані у Франції одужали. У США оголошено про початок тестування вакцини від коронавірусу на людях, президент Трамп заявив, що наслідки епідемії будуть незначними. Влада Японії не збирається відмовлятися від проведення літньої Олімпіади.
    МВС України має намір разом із Міністерством охорони здоров’я вимірювати температуру у всіх осіб, що перетинають кордон, а також пункти пропуску на окуповану територію Донбасу.
  • Білорусь прийняла рішення про імпортування нафти через українські чорноморські порти та нафтопровід Одеса-Броди.

Тренди

  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг президента Зеленського виріс на 14 % в порівнянні з першим туром президентських виборів – його підтримують 44,2 % респондентів. На другому місці йде лідер партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойко з 13,2 % підтримки, на третьому – колишній президент Порошенко з 11,6 %.
    У парламентському рейтингу лідирують "Слуга народу" – 39,1 %, ОПЗЖ – 15,6 %, "Європейська солідарність" – 10,8 %, "Батьківщина" – 9,0 %. З урахуванням похибки, до Верховної Ради могли б пройти також "Сила й честь" та "Радикальна партія", а "Голос" повністю втратив свій рейтинг.
  • Єврокомісія посилює заходи протидії кіберзагрозам, однією з яких стала рекомендація перейти на захищений месенджер Signal.
  • Громадська організація "Український Кібер Альянс заявила про проведення Нацполіцією обшуків у двох її засновників, нібито через втручання в роботу інформаційних систем Одеського аеропорту. "Український Кібер Альянс", який брав активну участь в інформаційній війні з Росією, зараз різко критикує діяльність "діджіталізаторов" з уряду, вказуючи на очевидні проблеми безпеки в їхніх рішеннях – насамперед, у додатку для смартфонів "Дія".
  • Прем’єр-міністр Гончарук упевнений, що проблеми корупції в уряді вже немає, проте вона ще існує на середньому рівні керівництва країною та на місцях.
  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку попереджає про появу в соцмережах реклами фіктивного "Українського народного банку", яка пропонує громадянам інвестувати в його "акції".
  • Депутати від "Слуги народу" Бужанський та "Опозиційної платформи – За життя" Волошин внесли законопроєкт про можливість виступу у Верховній Раді російською мовою та переклад документації на російську.

No comments:

Post a Comment