February 25, 2020

24.02.2020: Рейтинги Зеленського, "Слуги народу", Верховної Ради та Кабміну стрімко падають

Рейтинги Зеленського, "Слуги народу", Верховної Ради та Кабміну стрімко падають
Рейтинги Зеленського, "Слуги народу", Верховної Ради та Кабміну стрімко падають

  • Рейтинги Зеленського, "Слуги народу", Верховної Ради та Кабміну стрімко падають.
  • Нафтогаз анонсував у лютому найнижчу за 4 роки ціну на газ для населення.
  • У справі про знищення авіалайнера MH17 з’явився свідок запуску ракети зі ЗРК "Бук".

В Україні

  • Україна з початку опалювального сезону витратила 5,7 млрд м³ газу з підземних сховищ. У ПСГ залишається 16,1 млрд м³ – це майже на 60 % більше, ніж минулого року. Директор підприємства "Оператор ГТС" Макогон запропонував Молдові постачати газ транзитом із Європи – за ціною на 16 % дешевше, ніж російський. Нафтогаз повідомив про зниження оптової ціни газу для населення до 3,95 тис. грн/1000 м³, без урахування ПДВ та вартості транспортування.
  • За інформацією глави Держгеонедр Опімаха, нафтогазоносну ділянку чорноморського шельфу "Дельфін" буде виставлено на конкурс двома лотами.
  • Апеляційний адмінсуд Києва визнав незаконним звільнення колишнього глави Держфіскальної служби Насірова, проте не відновив його на посаді.
  • Адвокати колишнього президента Порошенка оскаржили в судах його привід на допит до Держбюро розслідувань.
  • Згідно з опитуванням центру Разумкова, лише 16 % довіряють висновкам слідства в справі про вбивство журналіста Шеремета, 32 % відповіли, що не володіють достатньою інформацією, а 36 % – уважають підозри необґрунтованими, або такими, що викликають сумніви.
  • Слідчі НАБУ провели обшуки у квартирах колишніх депутатів Пашинського та Винника, а також директора підприємства "Українська бронетехніка" в справі про розтрату держкоштів під час закупівлі бронеавтомобілів Міністерством оборони.
  • За інформацією платформи OpenDataBot, українським судам не вистачає коштів для відправки повідомлень та повісток. Платформа запустила безплатний моніторинг судових справ, що дозволить отримувати оповіщення про судові засідання і знімить навантаження із судів.
  • Державна міграційна служба повідомила про видавання біометричних паспортів 0,95 млн громадян із реєстрацією на окупованій території Донбасу, та 0,15 млн – мешканцям Криму. Водночас не вказано, яка кількість громадян, які отримали паспорти, є внутрішніми переселенцями.
  • З 25 лютого НБУ вводить в обіг нову банкноту номіналом 200 грн.
  • Іноземні спекулянти не поспішають продавати валюту під розміщення ОВДП Мінфіном. Без них український валютний ринок – малооб’ємний, і сам знаходить баланс між попитом та пропозицією без втручання НБУ: 24,50 ₴/$ (+0,05 грн), 26,51 ₴/€ (+0,10 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,05 грн). Ситуація на торгах підтверджує висновки експертів, що зростання курсу гривні та поповнення валютних запасів відбувалися шляхом розпродажу високоприбуткових держоблігацій і припинилися, як тільки вони стали нецікаві іноземним спекулянтам. Відшкодування ПДВ наприкінці місяця має призвести до ослаблення гривні.

Київ

  • Компанія Vodafone заявила про успішне тестування зв’язку 4G в метрополітені.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів у Талаківці – на схід від Маріуполя, а також у Шумах в околицях Горлівки й у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській обл. Перестрілки сталися в Талаківці, на околицях Донецька – у Мар’їнці та Пісках, у Шумах та Новотошківському. Минулої доби втрат серед українських військових не було.
  • Глава об’єднаної слідчої групи з розслідування знищення авіалайнера MH17 Вестербеке повідомив, що в слідства є свідок, який бачив запуск ракети. За його словами, у прокурорів немає сумніву в тому, що літак було знищено комплексом "Бук-М1" 53-ї бригади ракетних військ Росії.

Україна та світ

  • За інформацією Центру системних досліджень американського університету Гопкінса, кількість інфікованих коронавірусом зросла до понад 80 тис., померли – 2,7 тис., вилікувалися – понад 27,5 тис. осіб. За твердженням глави Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесуса, епідемія в Китаї йде на спад.
    Через епідемію значно знизилися індекси найбільших світових товарних та фондових бірж.
    В Італії від вірусу померли вже 7 осіб. За інформацією посла Перелигіна, українців серед інфікованих немає. Консульство в Мілані припиняє обслуговування громадян. МЗС України рекомендував громадянам відмовитися від поїздок до регіонів Італії, де стався спалах епідемії. В українських аеропортах та пунктах пропуску вводиться контроль температури осіб, які прибули з країн, де зареєстровано випадки захворювання.
    Прем’єр-міністр Гончарук заявив про максимальну мобілізацію уряду проти поширення епідемії. За результатами соцопитування служби "Рейтинг", протести проти розміщення евакуйованих із Китаю підтримують лише 15 % респондентів, а 74 % – не підтримують. Міністр охорони здоров’я Скалецька звинуватила ЗМІ в нагнітанні паніки навколо епідемії. МОЗ у через епідемію планує відновити посаду головного санітарного лікаря.

Тренди

  • За результатами опитування Центру Разумкова, президент Зеленський швидко втрачає свій рейтинг, проте його досі підтримують майже 40 % респондентів. На другому місці – глава партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойко. Зеленському повністю або частково не довіряють понад 40 % опитаних, у вересні цей показник становив 22 %. Практично повністю розгубили підтримку Верховна Рада – їй не довіряють 64 %, а довіряють лише 28 %, та Кабмін – уряду довіряють 28 %, не довіряють –65 %. Рейтинги довіри Кабміну й Верховній Раді у вересні становили 57 %. До 36 % знизився рейтинг партії "Слуга народу", на другому місці – "ОПЗЖ" з 15 %, на третьому – "Європейська солідарність" з 13 %.
  • Після наради в президента Зеленського, керівником тимчасової робочої групи з реформування системи охорони здоров’я призначено депутата Радуцького – голову профільного комітету Верховної Ради.
  • За інформацією видання Ліга.Бізнес, найбільші тарифи на комунальні послуги – у Дніпрі, Кропивницькому, Сумах та Рівному, трохи менші рахунки отримують жителі Луцька, Тернополя, Чернігова, Києва, Маріуполя й Харкова. Найнижчі тарифи – в Ужгороді та Чернівцях.
  • Депутати від партії "Слуга народу" зареєстрували законопроєкт про введення прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб від 15 % до 27 %.

No comments:

Post a Comment