February 22, 2020

21.02.2020: Невдоволення курсом нової влади стрімко зростає

Невдоволення курсом нової влади стрімко зростає
Невдоволення курсом нової влади стрімко зростає

  • Невдоволення курсом нової влади стрімко зростає.
  • Арбітражний суд ООН із морського права частково визнав свою юрисдикцію за позовом України до РФ.
  • Депутати від "Слуги народу" ухвалили лише 1 поправку до закону про продаж землі з 1505.

В Україні

  • Президент Зеленський пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності замовників і організаторів протестів у Нових Санжарах. Він назвав історію з поверненням громадян черговим випробуванням для суспільства.
    МОЗ заперечує будь-який зв’язок дати евакуації з річницею розстрілу на Майдані.
    Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що провокація вигідна лише тим, хто готується до виборів. За інформацією МВС, затримано 7 учасників заворушень, більшість із них – місцеві мешканці.
    Умови перебування в санаторії – відверто погані, меблі зламані, у дверях немає замків, проте, за словами чиновників, пацієнтам надають гаряче харчування. МОЗ веде переговори з Міжнародним Червоним Хрестом щодо надання психологічної допомоги евакуйованим.
    Авіакомпанія Sky Up, що надала літак для евакуації, проведе його повну дезінфекцію на спеціально виділеній стоянці в аеропорту Харків. Футбольний клуб "Шахтар" висловив готовність надати свій літак для евакуації з Уханя громадян України, що залишилися. Кількість офіційно зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус – 77,7 тис., одужали майже 21 тис. пацієнтів, померли 2,4 тис. осіб.
  • Станом на кінець п’ятниці депутати Верховної Ради розглянули 1505 поправок до закону про продаж землі. Усі вони були відхилені голосами президентської фракції. За 2 парламентських тижні була прийнята лише 1 поправка.
    Верховна Рада підтримала звернення до президента щодо введення мораторію на кодування супутникового сигналу українських телеканалів, оскільки в сільській місцевості більшість мешканців дивиться телебачення через супутникові антени. Введення кодування не привело до зростання продажів телепродукту, але повністю прибрало українське мовлення з ефіру. Російські пропагандистські канали свій сигнал не кодують.
  • Прем’єр-міністр Гончарук прогнозує невиконання плану бюджетних надходжень від митних платежів й у лютому через зниження ціни імпортованих енергоресурсів. За його словами, новий макропрогноз на поточний рік уряд підготує протягом наступних кількох тижнів.
  • Укрзалізниця оголосила конкурс на посаду глави правління компанії.
  • Нафтогаз оголосив про зниження в березні ціни на газ для промисловості на 12–15 %.
  • Служба зайнятості повідомила про зниження тіньової зайнятості до 21 %, що є найнижчим показником за останні 10 років.
  • Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за фактом неперсонального голосування позафракційного депутата Поляка.
  • Печерський суд дозволив примусовий привід на допити до Держбюро розслідувань колишнього президента Порошенка – голови парламентської фракції "Європейська солідарність",
  • Приватбанк оголосив про зниження процентних ставок за іпотечними кредитами на купівлю житла в новобудовах до 14,9 % річних, а на вторинному ринку – до 15,5 %.
  • За відсутності нерезидентів обсяги торгів були невеликими, за незначного перевищення пропозиції над попитом, що дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі від $10 до $15 млн: 24,45 ₴/$ (-0,02 грн), 26,41 ₴/€ (– 0,01 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,03 грн). За тиждень НБУ купив $125 млн. Більшість банкірів оцінюють ситуацію на валютному ринку, як спокійну, через швидке гасіння регулятором різких коливань курсу.

Київ

  • Мер Кличко оголосив про плани будівництва гілки метро до Броварів.

Війна

  • Окупанти посилили кількість та інтенсивність обстрілів позицій українських військ. З мінометів обстріляно захисників Павлополя та Лебединського на приморській ділянці фронту, Новомихайлівки, Мар’їнки, Красногорівки й Пісок на околицях Донецька, Майського в околицях Горлівки, Новолуганського та Луганського – на Світлодарському водосховищі, Орєхового та Новотошківського – на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися всією лінією фронту. У ніч на суботу в районі населеного пункту Новотошківське українські війська запобігли спробі прориву на контрольовану територію диверсійної групи. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу минулої доби отримав поранення український боєць.

Україна та світ

  • Арбітражний суд ООН із морського права в Гаазі визнав допустимим розгляд позову України до РФ із приводу порушення конвенції ООН. Суд ще не почав розгляд справи по суті, частку претензій України відхилено, як і не підтверджено юрисдикцію арбітражу щодо порушень морського права в Чорному морі. Україна вимагає визнати незаконним будівництво моста через Керченську протоку, зупинку для перевірки суден, що прямують до портів Бердянськ та Маріуполь, а також факт захоплення Росією природних ресурсів. МЗС України назвав рішення арбітражу успіхом.
  • Московський суд заочно засудив до 6 років колонії колишнього міністра оборони України Гриценка – лідера партії "Громадянська позиція".
  • Президент РФ Путін вважає попередніх керівників України винними в роз’єднанні двох країн та звинуватив їх у пограбуванні українського народу. Путін заявив, що не полишає надії домовитися про мир і поліпшенні взаємин РФ і України з президентом Зеленським. Він укотре повторив пропагандистські сентенції про "єдиний народ" та єднальну роль Російської православної церкви.

Тренди

  • Результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова, констатували різке зростання невдоволення населення курсом "команди Зеленського". З вересня минулого року кількість тих, хто вважає неправильним розвиток ситуації в країні, збільшилася з 17 % до 53 %. Зменшилася до 21 % кількість респондентів, які вважають можливим подолання наявних труднощів протягом найближчих років.
  • Уряд планує урізати державні дотації аграріям до 50 млн грн на одне підприємство, а надалі – компенсувати частину відсотків за кредитами на купівлю землі.
  • Міністр енергетики Оржель не виключає, що вже влітку ціна на газ може впасти до $80/1000 м³, що повністю змінить інвестиційні плани багатьох міжнародних компаній, та зробить привабливим виробництво електроенергії шляхом спалювання газу.
    Кабмін має намір знайти компроміс з інвесторами для того, щоби не знижувати "зелений тариф" заднім числом. Компанія Укренерго заявляє про постійні проблеми з виплатами домогосподарствам за постачання електроенергії з альтернативних джерел за "зеленим тарифом".

No comments:

Post a Comment