February 21, 2020

20.02.2020: Мешканці Нових Санжар протестували проти розміщення евакуйованих із Китаю

Мешканці Нових Санжар протестували проти розміщення евакуйованих із Китаю
Мешканці Нових Санжар протестували проти розміщення евакуйованих із Китаю

  • Мешканці Нових Санжар протестували проти розміщення евакуйованих із Китаю.
  • В. о. глави ДБР Венедиктова планує скасувати закон про амністію активістів Майдану.
  • Парламентська більшість відхилила без розгляду чверть поправок до законопроєкту про продаж землі.

В Україні

  • Літак з евакуйованими з Китаю громадянами України та інших країн прибув до аеропорту Харків після дозаправлення в Борисполі. Усіх осіб, що прибули, членів екіпажу тощо, помістили до санаторію МВС у с.Нові Санжари Полтавської обл. Місцеві жителі протестували проти розміщення, заблокували дороги, підпалили шини та розбили скло в автобусах, у яких перевозили евакуйованих, а також влаштували сутичку зі співробітниками поліції. Журналісти побачили серед протестувальників агресивних "тітушок". Поліція відкрила кримінальні провадження за фактом заворушень, у яких постраждали 9 співробітників і 1 цивільна особа.
    Депутати Верховної Ради звернулися до СБУ з вимогою порушення кримінальної справи проти осіб, які закликали до опору жителів передмістя Львова, де спочатку мали були розміщені евакуйовані з Китаю. Місцеві жителі, як і в Полтавській обл., перекрили дорогу та підпалили шини.
    Міністерство охорони здоров’я стверджує, що в евакуйованих симптомів інфекції не виявлено. Якщо хтось захворіє, то буде ізольований, а загальний карантин подовжиться ще на 2 тижні. Міністр внутрішніх справ Аваков закликав громадян не впадати в паніку й не перешкоджати розміщенню тих, хто прибув із Китаю. Він заявив про причетність до протестів низки політиків і бізнесменів.
    Президент Зеленський звернувся до громадян із закликом не панікувати та проявити людяність і терпіння до прибулих. До Нови Санжар вилетіли урядовці, зокрема прем’єр-міністр Гончарук та міністр охорони здоров’я Скалецька. Глава МОЗ вирішила жити в санаторії разом з евакуйованими.
    За інформацією міністерства інфраструктури, евакуація обійшлася бюджету в 4,4 млн грн.
  • Поліція посилила патрулювання центру Києва через заходи в річницю розстрілу на Майдані. Президент Зеленський із дружиною взяв участь у заходах вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, після чого зустрівся з родинами загиблих у своєму Офісі.
    В. о. глави Держбюро розслідувань Венедиктова повідомила про підготовку законопроєкту, метою якого буде притягнення до відповідальності всіх осіб, які вчинили злочини на Майдані, зокрема учасників протесту. Закон також передбачає скасування закону про амністію активістів Майдану.
  • Станом на кінець четверга Верховна Рада розглянула понад 1 тис. поправок до закону про продаж землі сільгосппризначення. Парламентська більшість відхилила всі поправки.
  • Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження про звільнення глави правління Приватбанку Крумханзла за позовом профспілки працівників банку.
  • За даними Мінсоцполітики, 82,7 % пенсіонерів отримують пенсії до 4 тис. грн, що нижче прожиткового мінімуму. Чиновники пояснюють неможливість підвищення пенсій тіньовою зайнятістю та недостатнім обсягом надходження єдиного соціального внеску.
  • НБУ повідомив, що банки не мають права нараховувати військовослужбовцям відсотки за користування кредитами та штрафи за несвоєчасне погашення.
  • Місія МВФ почала роботу в Києві.
  • За відсутності нерезидентів, поведінку ринку визначали великі експортери, які конвертували гривню для податкових платежів. Пропозиція валюти перевищувала попит, що і призвело до незначного зміцнення гривні: 24,48 ₴/$ (-0,05 грн), 26,42 ₴/€ (-0,06 грн), 3,84 ₴/10 руб (– 0,02 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ купив в анонімному режимі $10- $20 млн.

Війна

  • На Донбасі окупанти нарощують кількість та інтенсивність обстрілів. З мінометів обстріляно Лебединське, Павлопіль, Пищовик на ділянці фронту в районі Маріуполя, Новомихайлівку та Красногорівку в околицях Донецька, а в Луганській обл. – Новозванівку в околицях Попасної та Орєхово на трасі Р-66. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту, на південь та захід від Докучаєвська, на околицях Донецька, а також поруч із трасою Р-66. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
    Окупаційна влада “ЛНР” передала українським військам тіло бійця, який загинув у вівторок, а також останки одного з військових, що брав участь в обороні Луганського аеропорту у 2014 р.
  • Представництво президента в Криму пообіцяло протягом року розробити стратегію деокупацію півострова.

Україна та світ

  • Україна й Туреччина домовилися про збільшення кількості авіарейсів між країнами.
  • За словами міністра закордонних справ Пристайка, Україна працює над новою редакцією мінських домовленостей, попри те, що Росія виступає проти внесення до них будь-яких змін.

Тренди

  • Міністр енергетики Оржель запропонував розбити на кілька лотів право на розробку одного з найбільших нафтогазових родовищ – "Дельфін" на чорноморському шельфі на південь від Одеси для залучення до конкурсу міжнародних компаній. Уряд скасував результати конкурсу на розробку всієї ділянки, який було проведено в липні 2019 р і який виграла компанія колишнього депутата Держдуми РФ Пономарьова. Причиною скасування названо неякісну підготовку конкурсу, що обмежило кількість його учасників.
  • Міністерство інфраструктури розробило законопроєкт про звільнення внутрішніх авіаперевезень від ПДВ. За твердженням чиновників, це дозволить знизити середню ціну на квитки внутрішніх авіаліній на 13,5 %.



No comments:

Post a Comment