February 20, 2020

19.02.2020: Літак з евакуйованими з Китаю повертається до України

Літак з евакуйованими з Китаю повертається до України
Літак з евакуйованими з Китаю повертається до України
  • Літак з евакуйованими з Китаю повертається до України.
  • Виплати за ВВП-варантами можуть скласти понад $19 млрд протягом наступних 4 років.
  • МВФ песимістично оцінює перспективи зростання української економіки.
  • З Криму повернулися 2 українських політв’язнів.

В Україні

  • Президент Зеленський ветував закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів через поправки, що регулюють встановлення торгової націнки на сигарети.
  • Кабмін заснував Офіс фінансового контролю, який стане правонаступником Держаудиторської служби. Після реформування штат буде скорочено на 30 %. Завданням нового відомства, як і його попередника, стане контроль за цільовим та ефективним використанням коштів державного та місцевих бюджетів, дотриманням законодавства щодо закупівель, а також за реалізацією міжнародних інвестиційних програм.
    Спрощено процедуру отримання дозволів на використання надр.
    Створено Координаційний центр із питань промисловості, на який покладено функцію розв’язання проблем та запобігання кризовим ситуаціям. Затверджено законопроєкт про контроль за промисловим забрудненням.
    Призначено глав держагентств із питань спорту, кіно, мистецтва та художньої освіти. Керівником агентства з питань кіно призначено чиновницю Запорізької облдержадміністрації Кудерчук, яка не має до галузі жодних стосунків, проте має хороші стосунки з президентською політичною силою.
    Уряд розподілив 4 млрд грн державної підтримки аграрного сектору. Частину коштів буде виділено на компенсацію будівництва тваринницьких ферм та закупівлю сільгосптехніки. На підтримку фермерських господарств заплановано витратити всього 0,4 млрд грн.
    Прем’єр-міністр Гончарук повідомив, що рішення про оголошення конкурсу на посаду глави Нафтогазу буде прийнято найближчими тижнями.Міністерство культури оголосило конкурс на посаду керівника каналу мовлення на окуповані території. 2/3 співробітників каналу UATV, на базі якого створено новий канал, подали заяви про звільнення.
  • Протягом дня Верховна Рада встигла розглянути 166 поправок до закону про продаж землі. Заступник глави парламентської фракції "Слуга народу" Корнієнко спростував інформацію щодо переговорів з іншими політсилами для прискорення ухвалення закону в другому читанні.
    У парламентському комітеті з оборони та нацбезпеки відбулися закриті слухання за фактом загострення бойової ситуації на Донбасі. За твердженням міністра оборони Загороднюка, після бою окупаційні війська повернулися на колишні позиції. Пресслужба операції об’єднаних сил повідомила що з представниками "ЛНР" тривають переговори щодо повернення тіла загиблого бійця. Комітет висловив незадоволення доповіддю Генштабу про інцидент та планує зібратися ще раз.
    Комітет із правоохоронної діяльності рекомендував винести для голосування постанову про звільнення голови НАБУ Ситника, попри те, що керівник комітету Монастирський назвав його незаконним.
  • Фонд держмайна продав недобудовану базу відпочинку Нацбанку "Прикарпаття" за 17,3 млн грн, хоча її попередня оцінка становила 64,4 млн грн, а на торги її було виставлено ​​за 32,2 млн.
  • Уповноважений із питань держборгу Буца повідомив, що в поточному році Україна має погасити €600 млн макрофінансової допомоги (кредиту) Єврокомісії, а також $1,4 млрд євробондів, $1 млрд держоблігацій, випущених під гарантії США, та $0,48 млрд – кредиту МВФ. За його словами, для виплати за запозиченнями випускати нові держоблігації не варто, оскільки ціна обслуговування боргу помітно зросте. Відсоткові ставки за новими запозиченнями безпосередньо залежать від продовження співпраці зі МВФ.
    За оцінкою аналітиків інвесткомпанії ICU, протягом наступних 4 років Україна має виплатити майже $19,1 млрд за ВВП-варантами, які було випущено з ініціативи колишнього міністра фінансів Яресько для реструктуризації держборгу у 2015 р. З ростом ВВП вартість обслуговування цього боргу стрімко зросте. Для обслуговування виплат за варантами в України є два сценарії – їхній викуп або обмін на єврооблігації. Після оголошення урядом Гончарука про плани зростання економіки на 40 % протягом 5 років та відкриття ринку землі їхня вартість стрімко зросла до 120–130 % від номіналу, хоча в момент випуску вони коштували всього 30 % від номіналу. Отже, викуп варантів у поточному економічному стані практично неможливе, а обмін на євробонди з фіксованою прибутковістю призведе до різкого зростання держборгу.
  • Через відверто невдалий аукціон із розміщення ОВДП, нерезиденти практично не продавали валюту, обсяги торгів були невеликими. Курс зафіксовано на позначці 24,52 ₴/$ (+0,08 грн), 26,49 ₴/€ (+0,06 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,03 грн), Нацбанк у торгах участі не брав.

Київ

  • Київська влада заборонила проїзд вантажного автотранспорту мостом Патона задля зниження навантаження на опорні конструкції. Стан моста погіршився після демонтажу зварних трамвайних колій, які одночасно були елементом, що забезпечували його міцність.
  • Мер Києва Кличко обіцяє добудувати Шулявський шляхопровід до початку літа. Для цього треба провести демонтаж цеху заводу "Більшовик", проте питання досі не вирішено.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці в околицях Донецька, у Луганському – на Світлодарському водосховищі та в Орєховому на трасі Р-66 у Луганській обл. де вчора стався бій. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя – у Широкиному й Лебединському, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь – у Славному та Новотроїцькому, в околицях Донецька та Авдіївки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок снайперського вогню отримав поранення український боєць.

Україна та світ

  • Літак з евакуйованими з Китаю 49 громадянами України та 29 – інших країн повертається до Борисполя після проміжної посадки в Алмати. На борт не були допущено громадян із температурою, а також дівчину, яка відмовилася залишити в Китаї свою собаку. В аеропорту їх очікують бригади медиків та підрозділи Нацгвардії. У Полтавській області місцеві жителі протестували проти розміщення евакуйованих. Усіх осіб, що прибули з Китаю, екіпаж літака тощо, буде відправлено до карантину на 2 тижні.
    У Китаї кількість жертв епідемії зменшується, а осіб, що видужали – зростає. Минулої доби від коронавірусу померли ще 81 осіб. Говорити про закінчення епідемії рано, хворих виявлено ще в кількох країнах.
  • МВФ описав 3 можливих сценарії розвитку економіки України. Найоптимістичніший передбачає швидкі успішні реформи, другий – часткові реформи, третій – відмову від реформ. На думку експертів Фонду, Україна коливається між другим та третім варіантом. Для досягнення рівня розвитку Польщі протягом 20 років Україна має забезпечити щорічне зростання ВВП якнайменше 6 %.
  • Кабмін затвердив угоду про безвізовий режим з урядом карибської острівної держави Гренада.
  • За твердженням міністра оборони Ірану Хатамі, бортовий самописець зі збитого ракетами над Тегераном авіалайнера МАУ серйозно пошкоджено і він потребує відновлення перед розшифруванням.
  • Окупаційна влада Криму відпустила на свободу після відбуття терміну ув’язнення політв’язня Стогнія, якого було затримано в листопаді 2016 року як "українського диверсанта". До Києва з Криму прибув ще один політв’язень – журналіст Семена

Тренди

  • Міністр економіки Милованов пообіцяв після введення ринку землі протягом наступних 5 років підняти рівень оплати праці в сільському господарстві до рівня міста, а також створити додатково 200 тис. робочих місць.
  • Секретар РНБО Данилов стверджує, що для завершення війни на Донбасі необхідно взяти під контроль кордон та провести місцеві вибори за українським законодавством. Він підкреслив, що ціною припинення війни не може втрата суверенітету. За словами Данилова, "республіки" не планують відводити війська на трьох нових ділянках, оскільки втрачають зручні бойові позиції.
  • Заст. міністра соцполітики Коваль заявив, що з 2020 р у рамках реформи будинків дитини розміщення дітей у дитячих інтернатах стане платним, а у 2023 – їх розформують. Дітей передадуть до патронатних та прийомних родин, чи до дитячих будинків сімейного типу. Інтернати реорганізовуватимуться в паліативно-реабілітаційні центри.
  • Депутат від фракції "Слуга народу" Бужанський відмовився вшанувати пам’ять активістів, розстріляних на Майдані 18–20 лютого 2014 р пояснивши це тим, що загиблі були й з іншого боку.

No comments:

Post a Comment