February 18, 2020

17.02.2020: Нафтогаз виставив Росії претензії на $8 млрд за втрату активів і родовищ у Криму

Нафтогаз виставив Росії претензії на $8 млрд за втрату активів і родовищ у Криму
Нафтогаз виставив Росії претензії на $8 млрд за втрату активів у Криму

  • Нафтогаз виставив Росії претензії на $8 млрд за втрату активів і родовищ у Криму.
  • Росія наполягає на прямих переговорах української влади з "республіками".
  • Чиновники НБУ та Кабміну оцінили рівень тіньової економіки у 25 %.

В Україні

  • Кабмін представив економічну стратегію на 2020 р, згідно з якою для залучення інвестицій заплановано продати 5 великих підприємств та 300 об’єктів малої приватизації.
    Глава Нафтогазу Коболєв оголосив про успішні переговори з інвестиційними банками та потенційними інвесторами щодо первинного публічного розміщення акцій (IPO) українського газового монополіста.
  • Нафтогаз в обґрунтування позову до Росії в Гаазькому трибуналі оцінив збитки від захоплення активів та родовищ у Криму в $8 млрд.
  • Мінфін у найближчі місяці прогнозує збільшення доходів та не вбачає підстав для перегляду бюджету на поточний рік.
  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про зростання у 2019 р біржового обігу торгівлі цінними паперами на 16,9 %, у порівнянні з 2018 р. Збільшення обігу відбулося через зростання обсягів торгівлі ОВДП.
  • НБУ та Кабмін спільно з MasterCard й аудиторською компанією Ernst & Young оцінили рівень тіньової економіки в країні. За їхньою оцінкою, у тіні перебуває майже 24 % розрахунків, з них майже 20 % – розрахунки готівкою. Уряд оцінює рівень тінізації у 30 %. Оцінка залежить від методики розрахунку й коливається в різних аналітичних груп від 25 % до 60 %.
  • Через вихідний день у США й неможливість закриття операцій із валютою в понеділок більшість учасників ринку перенесли операції на вівторок. Усі надлишки валюти (від $25 до $35 млн) викупив Нацбанк: 24,45 ₴/$, 26,50 ₴/€, 3,85 ₴/10 руб.

Київ

  • C 1 квітня в Києві вводяться єдині місячні проїзні на всі види транспорту, а також 1–2- і 3-денні туристичні єдині квитки. Буде дійсна і Kyiv Smart Card з оплатою за фіксовану кількість поїздок і можливістю поповнення.

Війна

  • Українські війська знову було обстріляно з мінометів у Павлополі – на схід від Маріуполя та в Орєховому на трасі Р-66 в Луганській обл., перестрілки сталися в Павлополі і Гнутовому на приморській ділянці фронту, у Березовому – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у Пісках та Водяному на околиці Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що про спільне патрулювання кордону українська влада має домовлятися з "республіками". Український міністр внутрішніх справ Аваков наполягає, щоби протягом перехідного періоду в складі патрулів не було осіб, які брали участь у бойових діях проти українських військ, а також тих, хто скоїв злочини.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров не вірить у можливість проведення зустрічі лідерів "нормандської четвірки" у квітні, оскільки, за його словами, у виконанні жодної з домовленостей, що досягнуто на саміті в Парижі, прогресу немає.
    Міністр закордонних справ України Пристайко не залишає надію добитися введення миротворчих сил ООН на окуповану територію Донбасу. Коментуючи офіційний документ Мюнхенської безпекової конференції, він заявив, що Україна сама розбереться зі своєю національною ідентичністю. Пристайко не виключає, що внаслідок виборів на Донбасі до місцевих органів влади можуть обрати осіб, які співпрацювали з окупантами, проте, за його твердженням, керівництво країни готове до такого сценарію.
  • Міністерство охорони здоров’я оголосило про евакуацію в середу літаком з епіцентру епідемії коронавірусу – китайського міста Ухань – 49 українських та 25 іноземних громадян. Українці із симптомами зараження допущені на борт не будуть, літак буде розділено на зони, зокрема, для тих, у кого будуть виявлені симптоми під час перельоту. Також не планується евакуація українських громадян із круїзного теплохода Diamond Princess, де захворіли понад 400 осіб.
    Китайська влада повідомила про успішне використання кількох наявних вакцин для лікування захворювання. За добу від вірусу померли 93 особи, а всього з початку епідемії – 1873, вилікувалися – 12,7 тис.
  • Держприкордонслужба вважає, що Росія відпустить затриманих в Азовському морі рибалок після закінчення терміну адміністративного арешту. МЗС України направив Росії ноту протесту через затримання рибалок.

Тренди

  • Дослідницьке агентство Info Sapiens повідомило про погіршення в січні споживчих настроїв громадян України на 3,1 пунктів – до 89 балів за 200-бальною шкалою. Відразу ж після президентських виборів, в ІІ-ІІІ кварталах індекс підстрибнув із 65,3 до 97,5 пунктів, але в IV кварталі знову став знижуватися.
  • Віцепрем’єр-міністр із розвитку громад і територій Шмигаль заявив, що законопроєкт про зміни до Конституції про децентралізацію буде підготовлено в березні.
  • Депутати від фракцій "Слуга народу", "Голос", "Батьківщина" і "Європейська солідарність" внесли до парламенту законопроєкт про подолання наслідків збройної агресії Росії шляхом створення спеціального національного агентства. Депутати планують, що його завданням має стати визначення розміру збитків від агресії, а також способів їх відшкодування Росією.
  • Міністерство економіки пояснило падіння промислового виробництва протягом останніх 7 місяців зниженням світових цін на чорний метал, зміцненням курсу гривні, проблемами з логістикою в чорноморських портах, а також санкціями, введеними Росією. За словами міністра Милованова, найуспішнішими галузями української економіки минулого року були IT, аграрний сектор, хімічна промисловість та фармацевтика. За його словами, економіка потребує масштабних інвестицій для підвищення рівня технологій виробництва та оновлення основних фондів. Міністр пообіцяв, що у 2020 р реальна зарплата, скоригована на інфляцію, зросте на 8–9 % через зниження рівня інфляції.

No comments:

Post a Comment