February 17, 2020

16.02.2020: “Суд” в окупованому Криму заарештував українських рибалок на 10 діб за "незаконну риболовлю"

“Суд” в окупованому Криму заарештував українських рибалок на 10 діб за "незаконну риболовлю"
“Суд” в окупованому Криму заарештував українських рибалок на 10 діб

  • “Суд” в окупованому Криму заарештував українських рибалок на 10 діб за "незаконну риболовлю".
  • Американські політики впевнені, що Росія не взмозі добудувати "Північний потік-2".
  • Соціологія Socis: Зеленський та "Слуга народу" – електоральні лідери, ситуація в Україні – "напружена".

В Україні

  • Глава Офісу президента Єрмак оприлюднив свою минулорічну податкову декларацію. Він задекларував $345 тис. та €50 тис. готівкою, а також наявність заборгованості перед ним пов’язаних компаній на загальну суму $340 тис.Офіційні доходи Єрмака минулого року склали 256 тис. грн.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів на схід від Маріуполя – у Лебединському, в Луганській області – в Новозванівці в околицях Попасної, а також в районі траси Р-66 – в Орєховому, Кримському та Золотому (за межами ділянки розведення військ). У Лебединському, в Мар’їнці на околиці Донецька та у Новолуганське на Світлодарському водосховищі сталися вогневі контакти з використанням стрілецької зброї та гранатометів. За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • "Суд" в окупованому Росією Криму заарештував 4 українських рибалок на 10 діб за нібито незаконну риболовлю в "територіальних водах Росії" в районі півострова.
  • Секретар РНБО Данилов вилетів до Ірану з офіційним візитом для переговорів про участь українських фахівців у розслідуванні катастрофи авіалайнера МАУ, збитого ракетами над Тегераном.
  • За словами міністра енергетики США Бруйетта, у Росії немає шансів добудувати "Північний потік-2" через відсутність технологій, а провідні світові компанії, які займаються прокладанням труб, відмовилися брати участь у проєкті. У відповідь спікер Газпрому Купріянов заявив, що Росія в змозі добудувати газогін власними силами.
  • У Мюнхені завершилася конференція з безпеки. Крім питань, пов’язаних із міжнародними конфліктами, на ній активно обговорювалася тема глобальних змін клімату. Було підкреслено, що наступне десятиліття визначить, чи стануть вони незворотними.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що Європа має активніше діяти, а не висловлювати щоденну стурбованість щодо міжнародних конфліктів. Міністр оборони Німеччини Крамп-Карренбауер вважає, що Росія посилює недружній вплив на Захід. За її словами, колективний Захід – це не географічний напрямок, а ідея вільного суспільства, верховенства права та міжнародного порядку.
    Один з авторів "12 кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні", директор Російської ради з міжнародних справ Кортунов не вбачає причин порівнювати документ із мюнхенською змовою 1939 р. Тоді лідери Франції та Великобританії дозволили Гітлеру анексію Судетської області Чехословаччини, що спричинило Другу світову війну.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав "абсурдними" спроби європейських політиків пов’язати перспективи діалогу між ЄС та Росією з врегулюванням ситуації в Україні.
  • Кількість хворих на коронавірус у світі перевищило 71 тис. осіб, з них за останню добу захворіли 2 тис. Кількість тих, що видужали – 10,8 тис. Українська влада готує 4 об’єкти для розміщення громадян, яких буде евакуйовано з Уханя у середу. Разом із ними буде вивезено ще 11 аргентинців. За словами прем’єр-міністра Гончарука, Кабмін спробує оцінити вплив епідемії на українську економіку, проте він визнав, що розвиток ситуації у світі спрогнозувати не може ніхто.

Тренди

  • За даними соціологічного дослідження, проведеного компанією Socis, президент Зеленський як і раніше є лідером електоральних настроїв – його підтримують 38 % респондентів. Наступні – колишній президент Порошенко (9,8 %), лідер "Опозиційної платформи – За життя" Бойко (9,3 %), та глава "Батьківщини" Тимошенко (7,5 %). Партія "Слуга народу" отримала 30 % підтримки, "Європейська солідарність" та ОТЗЖ – по 10 %, Батьківщина – трохи більше, ніж 8 %. 2/3 опитаних (67 %) оцінили ситуацію в країні, як "напружену", майже 18 % – назвали її "вибухонебезпечною", водночас лише 13 % готові взяти участь в масових протестних акціях. Понад 51 % респондентів назвали Росію агресором, 31 % – звичайною сусідською державою з якою потрібно налагоджувати стосунки.

No comments:

Post a Comment