February 16, 2020

15.02.2020: Зеленський озвучив у Мюнхені план врегулювання на Донбасі

Зеленський озвучив у Мюнхені план врегулювання на Донбасі
Зеленський озвучив у Мюнхені план врегулювання на Донбасі

  • Зеленський озвучив у Мюнхені план врегулювання на Донбасі.
  • Партія "Слуга народу" провела з’їзд, вибрала керівництво та змінила статут.
  • Берегова служба ФСБ захопила українських рибалок в Азовському морі.

В Україні

  • На з’їзді партії "Слуга народу" було прийнято нову редакцію статуту, яка є вже третьої за 8 місяців, й обрано нове керівництво політсили. У статуті прописано створення єдиного відкритого реєстру членів партії та визначена внутрішня структура. Ідеологією партії названий якийсь "активний український центризм". Крім того, оголошено про проведення регулярного навчання депутатів і голів територіальних громад на базі конгрессно-виставкового центру "Парковий".
  • Кабмін зупинив конкурс на посаду директора Укренерго до завершення оновлення Наглядової ради компанії.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів усією лінією фронту: у Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Травневому – в околицях Горлівки, а також в Орєховому – на трасі Р-66 в Луганській обл. Перестрілки сталися в Павлополі й Широкиному – на схід від Маріуполя, у Красногорівці та Мар’їнці – в околицях Донецька, у Травневому, а також у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби серед українських військових втрат не було.
  • У районі лінії бойових дій поліція затримала велику партію контрафактних сигарет, які мешканці ОРДЛО переправляли на контрольовану територію за допомоги "невстановлених військовослужбовців ЗСУ".

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції. Він висловив надію на завершення війни протягом 5 років, і повідомив, що для відновлення інфраструктури Донбасу створено "український фонд світового рівня". За його словами, українська влада готова до діалогу з "населенням республік", але не з "владою", яка не визнана міжнародною спільнотою. Україна не планує вести прямі переговори з “керівництвом” ОРДЛО, на чому наполягає Росія. До переговорів у Мінську Зеленський намір залучити представників внутрішніх переселенців. Його "команда" планує проведення місцевих виборів на Донбасі одночасно з виборами по всій країні – у жовтні 2020 р Зеленський розуміє, що без забезпечення безпеки та виведення "іноземних військ" вибори в "окремих районах Донецької та Луганської областей" неможливі, але не сказав, як він планує це зробити – адже РФ видала жителям непідконтрольних територій 125 тис. паспортів, щоби мати можливість "захищати земляків”.
    Зеленський намір якомога швидше обміняти 200 українських громадян із Росією й "республіками" за формулою "всіх на всіх". Цей обмін, на думку міністра закордонних справ Пристайка, може відбутися до квітня.
    За словами українського президента, війна йде не в Україні, а в Європі, і вона закінчиться після відновлення контролю над Кримом і Донбасом. Водночас  він жодного разу не згадав, що агресором є Росія. Зеленський оголосив про створення нового механізму розведення військ на Донбасі за якомось "секторальним принципом", який буде представлений на саміті глав держав "нормандської четвірки". Для забезпечення контролю над кордоном він допускає його спільне патрулювання контингентом ОБСЄ, українськими прикордонниками і представниками "міліції республік". Після шквалу обурення в українських соцмережах, журналістам пояснили, що він нібито сказав про спільне патрулювання території ОРДЛО. Проте міністр закордонних справ Пристайко підтвердив, що розглядається саме варіант спільного патрулювання кордону, "за прикладом Хорватії". Пристайко промовчав про те, що в Хорватії патрулювання почалося лише після воєнного звільнення території.
    Пристайко обговорив із міністром закордонних справ Німеччини Маасом процес виконання домовленостей, що було досягнуто на паризькому саміті в "нормандському форматі", а також підготовку до наступної зустрічі глав держав, яка може відбутися у квітні.
    За словами французького президента Макрона, ЄС має налагодити взаємини з Росією та Африкою для реагування на виклики в політиці, технологіях, безпеці та міграції. Макрон уважає, що Європі не треба постійно озиратися на США, проте посилювати власну оборону. Крім того, він запропонував дати Росії "стратегічний шанс" на співпрацю та діалог, попри її агресивні дії в Україні, Сирії та Лівії. Макрон заявив, що санкції, що було введено після початку агресії в Україні, не привели до позитивних зрушень ані в Європі, ані в Росії.
    Чинний президент ОБСЄ, глава МЗС Албанії Рама заявив, що ситуація на Донбасі не покращуватиметься, допоки Росія живе зі страхом оточення з боку НАТО та ЄС.
    За словами президента Естонії Кальюлайд, конфлікт в Україні – гарячий і триває попри те, що "багато хто хоче забути його" і прагне допомогти Росії.
    Після виступу Зеленського, російський план мирного врегулювання "12 кроків до посилення безпеки в Україні та в євроатлантичному регіоні", який був знято з офіційного сайту, знову було опубліковано.
  • Глави МЗС України, Грузії та Молдови підписали звернення до керівництва Єврокомісії про збільшення фінансування заходів у рамках програми "Східного партнерства".
  • Міністр міжнародної торгівлі Канади Енджі заявила про готовність розширити угоду про зону вільної торгівлі з Україною.
  • Берегова охорона ФСБ РФ затримала в західній частині Азовського моря судно з українськими рибалками, які вели лов "без дозвільних документів". Прокуратура АРК Крим відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання моряків. За словами колишнього представника президента в Криму Бабина, захоплення стало можливим після підписання Держрибагентством протоколу з Росією про квоти на вилов риби та про порядок риболовлі в Азовському морі.
  • Міністри закордонних справ Ірану – Заріф та України – Пристайко обговорили процес розслідування катастрофи українського авіалайнера, який було збито ракетами над Тегераном. Делегації України, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану провели зустріч, де обговорили прогрес у розслідуванні авіакатастрофи. Міністри 5 країн заявили, що Іран не здатний самостійно розшифрувати дані бортових самописців. Пристайко заявив, що Україна вимагатиме повного доступу українських фахівців до розслідування та негайної виплати компенсацій сім’ям загиблих. Заріф повідомив про готовність влади Ірану співпрацювати з Україною в розслідуванні катастрофи.
  • Держсекретар США Помпео назвав "дуже перебільшеними" заяви про смерть НАТО та повідомив, що військову допомогу Україні буде подовжено. Президент Туреччини Ердоган висловився щодо необхідності розширення Альянсу шляхом надання програми дій щодо прийняттю в члени (ПДЧ) державам, які мають статус "аспіранта", однією з яких є Україна. Президент Зеленський обговорив із генеральним секретарем НАТО Столтенбергом виконання програм щодо впровадження стандартів НАТО в українській армії.
  • Президент Молдови Додон має намір і надалі проводити політику "малих кроків" щодо реінтеграції Придністровської "республіки" під контролем ОБСЄ.
  • Перший випадок смерті від коронавірусу зафіксовано в Європі – у Франції помер турист із Китаю. Китайська влада розділила на сектори епіцентр епідемії – місто Ухань і запровадила смертну кару за приховування факту захворювання. За словами глави Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесуса, подальший розвиток епідемії передбачити неможливо. Дослідницький центр американського університету Гопкінса констатував зниження смертності та кількості заражень. Минулої доби в Китаї кількість жертв зросла до 1669, одужали – 9,2 тис. осіб. Усього у світі зафіксовано 69,2 тис. випадків захворювання. У Житомирі китайських громадян, що працюють на будівництві дороги, буде відправлено на двотижневий карантин після повернення в Україну після святкування китайського Нового року.

No comments:

Post a Comment