February 15, 2020

14.02.2020: Офіс президента подає в суд на журналістів програми "Схеми"

Офіс президента подає в суд на журналістів програми "Схеми" за сюжет про Зеленського й Патрушева
Офіс президента подає в суд на журналістів програми"Схеми"

  • Офіс президента подає в суд на журналістів програми "Схеми" за сюжет про Зеленського й Патрушева.
  • Керівництво Мюнхенської безпекової конференції запропонувало російський "план врегулювання" на Донбасі.

В Україні

  • Міністерство оборони не планує в нинішньому році відмовлятися від призову на строкову службу.
  • Міністерство інфраструктури розблокувало в апеляційному суді процес передачі в концесію херсонського морського порту компанії "Рісо-Херсон".
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко подав на компанію позов до суду через невиплату йому премії за виграш позову до Газпрому в Стокгольмському арбітражі.
  • Апеляційний суд Києва відмовився змінити запобіжний захід двом підозрюваним у вбивстві журналіста Шеремета – лікарю Кузьменко та медсестрі Дугарь.
  • Держстат повідомив про уповільнення темпів зростання ВВП України у IV кварталі до 1,5 %, з 4,6 % – у другому й 4,1 % – у третьому кварталі. Служба констатувала скорочення дефіциту торгівлі товарами до $3,63 млрд, у порівнянні з $6,21 млрд у 2018 р.
    За твердженням міністра економіки Милованова, темпи зростання ВВП уповільнилися через негативні тенденції на зовнішніх ринках, проблеми з логістикою – насамперед, у чорноморських портах, зменшення, проти минулого року, врожаю цукрових буряків, фруктів та овочів, а також теплу погоду, яка призвела до скорочення попиту на енергоресурси.
    За даними Держстату, обсяг експорту послуг українських IT-компаній у 2019 році сягнув $2,43 млрд.
  • За даними НБУ, у січні обіг готівки поза банківською системою скоротився на 3,7 % – до 370 млрд грн через зростання використання громадянами платіжних карток. У 2019 році обсяг грошової маси зріс на 12 % – до 1,435 трлн грн, у січні – ще на 2 % – до 1,457 трлн грн.
    Сума грошових переказів в Україну у 2019 р склала майже $12 млрд в еквіваленті. Найбільші суми отримані зі США (18 %), Ізраїлю (14 %), Італії (9 %), Росії й Польщі (7 %).
  • Нацбанк знову викупив усі надлишки валюти, чим втримав курс гривні від зміцнення щодо долара: 24,45 ₴/$ (-0,03 грн), 26,50 ₴/€ (-0,09 грн), 3,85 ₴/10 руб. Протягом тижня регулятор купив $165,5 млн.

Війна

  • Окупанти відновили обстріл позицій українських військ усією лінією фронту. З мінометів було обстріляно захисників Лебединського – на приморській ділянці фронту, Красногорівки – в околицях Донецька, Новолуганського – на Світлодарському водосховищі, Кримського та Золотого – у районі траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному та Лебединському, у Тарамчуку – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Красногорівці на околиці Донецька, у Зайцевому і Травневому – в околицях Горлівки, у Новолуганському, й у Золотому – за межами ділянки розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Президент Зеленський узяв участь у щорічній Мюнхенській безпековій конференції. Перед її початком три міжнародні організації – організатори конференції, разом із Російською радою із закордонних справ опублікували план припинення війни на Донбасі. Його основною ідеєю є відновлення співпраці Європи з РФ та поступове зняття санкцій, без вимоги деокупацію Криму й відновлення Україною своєї територіальної цілісності. Один з авторів "плану", голова конференції німецький дипломат Ішингер, запропонував Заходу відновити контакти з РФ, попри всі порушення нею міжнародного права, оскільки вважає неприйнятним сучасний стан відсутності безпеки на глобальному рівні. Колишні політики та дипломати США, що брали участь у конференції, назвали "план" спробою приховати походження проблеми війни на Донбасі, що унеможливлює пошук рішення. МЗС України заявив про незгоду з документом і не вважає його офіційною пропозицією, яка має розглядатися.
    Всередині дня документ було знято з офіційного сайту конкуренції.
    Офіс президента повідомив про телефонні переговори Зеленського з Путіним, під час яких вони обговорили виконання домовленостей, досягнутих на саміті в "нормандському форматі" в Парижі, звільнення утримуваних осіб у РФ і на Донбасі, а також домовилися активізувати переговори тристоронньої контактної групи в Мінську. За повідомленням пресслужби Путіна, він прямо поставив питання про намір України виконати мінські домовленості й заявив про неприпустимість "спотворення історичної правди щодо подій Другої світової війни".
  • Єврокомісія дозволила імпорт курятини з України, який було зупинено в січні після спалаху пташиного грипу на одній із ферм у Вінницькій обл.
  • Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп заявив, що самописці лайнера компанії МАУ, збитого над Тегераном, належать Україні.
  • Кількість жертв епідемії коронавірусу сягнуло 1526 осіб, інфіковано – понад 67 тис., вилікувалися – 8,2 тис. Китайська влада використовує плазму крові осіб, що одужали, для лікування важких випадків захворювання.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив про тиск на країну російського керівництва, яке наполягає на приєднанні країни до Союзної держави в обмін на єдині ціни на енергоносії.

Тренди

  • Прессекретар президента Мендель стверджує, що Зеленський в Омані не зустрічався з довіреною особою Путіна – секретарем Ради Безпеки РФ Патрушевим. Прессекретар російського президента Пєсков назвав інформацію про зустріч Зеленського й Патрушева "брехнею". Офіс президента подає позов до суду до програми "Схеми: Корупція в деталях", яка опублікувала сюжет про поїздку Зеленського до Оману.
    Партія колишнього президента Порошенка "Європейська солідарність" зажадала від Зеленського розкриття всіх деталей візиту. Активісти партії "Національний корпус" принесли під офіс президента "валентинки", на яких були зображені Зеленський і Патрушев, та зажадали оприлюднення інформації про поїздку президента до Оману.
    Редакція програми очікує судового процесу, на якому, на думку журналістів, можна буде з’ясувати "що саме в опублікованому сюжеті є неправдою". Телеканал "UA: Перший", на якому виходять "Схеми" заявив про незаконність цензури з боку Офісу президента.
  • Заст. голови правління НБУ Чурій прогнозує зниження процентних ставок за депозитними вкладами в гривні до 10 % й у валюті – до 1 % у разі підписання зі МВФ угоди про кредитування. Він уважає, що зниження ставок позитивно вплине на економіку.


No comments:

Post a Comment