February 14, 2020

13.02.2020: Надходження до бюджету в січні – на чверть менше запланованих

Надходження до бюджету в січні – на чверть менше запланованих
Надходження до бюджету в січні – на чверть менше запланованих

  • Надходження до бюджету в січні – на чверть менше запланованих.
  • Разом із Зеленським в Омані перебував один із найближчих соратників Путіна – Патрушев.
  • МВФ поки не може назвати дату підписання угоди про кредитування України.
  • Ціна газу в Україні з ІІІ кварталу – найнижча за останні 10 років.

В Україні

  • За твердженням енерготрейдера ETG, ціна газу на українському ринку, починаючи з ІІІ кварталу, знизилася до $186/1000 м³ – що стало мінімумом за останні 10 років. Прем’єр-міністр Гончарук повідомив про спрощення дозвільних процедур та запровадження електронних аукціонів на продаж ліцензій на розробку родовищ, що, за його словами, дозволить збільшити видобуток газу.
  • За результатами балістичної експертизи, один із катерів, захоплених Росією в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки, отримав пошкодження через обстріл бронебійними снарядами з російського вертольота.
  • Банки і платіжні системи отримали від Нацбанку й кіберполіції приписи про блокування обслуговування платіжних операцій із сайтами онлайн-казино та азартних ігор.
  • За оцінкою Рахункової палати, через неправильну оцінку курсу гривні в бюджеті 2020 року, надходження до бюджету в січні були меншими за заплановані майже на 25 % – на 13,8 млрд грн. Головною причиною є низький рівень надходження митних платежів.
  • Міжнародний валютний фонд констатував подовження діалогу з Україною, але поки не може назвати дату затвердження програми кредитування. Заступник глави НБУ Чурій анонсував скасування обмежень на покупку валюти юридичними особами після підписання меморандуму про співпрацю зі МВФ.
  • Міністр Кабміну Дубілет повідомив про підключення всіх державних органів до системи електронної перевірки квитанцій, що усуває вимогу пред’явлення громадянами паперових квитанцій про сплату під час отримання держпослуг.
  • Українські банки у 2019 р отримали прибуток майже 60 млрд грн, що в 3 рази більше, ніж у 2018 р. 10 банків отримали 89 % загального прибутку, а 55 % – припадає на Приватбанк.
  • Усю торгову сесію пропозицію валюти перевищувала попит. Надлишки валюти (від $35 до $60 млн) викупив Нацбанк в анонімному режимі. Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 24,48 ₴/$ (-0,02 грн), 26,59 ₴/€ (-0,14 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • СБУ оголосила про проведення 17–21 лютого масштабних антитерористичних навчань у Київській обл.

Війна

  • Окупанти не припиняють мінометні обстріли позицій українських військ – 13 лютого було обстріляно Новотошківське на трасі Р-66 у Луганській обл. й Новолуганське на Світлодарському водосховищі. Перестрілки сталися в районі траси Донецьк-Маріуполь та в околицях Донецька – у Березовому, Славному й Новомихайлівці, на приморській ділянці фронту – у Лебединському, а також у Новолуганському. Минулої доби втрат серед українських військових не було.

Україна та світ

  • 20 лютого за ініціативи України відбудеться засідання Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях. Росія зажадала скликати 18 лютого засідання Ради Безпеки ООН щодо виконання мінських домовленостей у зв’язку з 5-річчям їхнього підписання.
  • Віцепрем’єр-міністр із євроінтеграції Кулеба заявив, що у відносинах України й НАТО настав "тектонічний зсув". За словами міністра оборони Загороднюка, Альянс у жовтні ухвалить рішення щодо участі України в програмі розширених можливостей (EOP), що є одним із кроків до отримання членства в НАТО.
  • США ввели санкції проти кількох російських виробників озброєнь, а також компаній і фізосіб із Китаю, Іраку та Туреччини, що пов’язані з постачанням зброї масового знищення, балістичних та крилатих ракет Сирії, Ірану й Північній Кореї. Росія назвала санкції "сплеском русофобії".
  • Міністр охорони здоров’я Скалецька повідомила, що евакуацію українських громадян з епіцентру епідемії коронавірусу – китайського міста Ухань, – заплановано на 18 лютого. Укрпошта припинила приймання посилок до Китаю через епідемію і скасування рейсів більшості авіакомпаній. За даними Центру системних досліджень американського університету Гопкінса, кількість загиблих від вірусу сягнула 1383 осіб, одужали майже 7 тис., проте кількість інфікованих швидко зростає.

Тренди

  • За твердженням журналістів-розслідувачів програми "Схеми: Корупція в деталях", під час перебування президента Зеленського в Омані туди прибув секретар Ради безпеки РФ Патрушев. Зеленський скористався для повернення до України тим сами літаком, яким прилетів Патрушев. Тижнем раніше в Патрушева був контакт у Москві з братом колишнього депутата від Партії регіонів Тедеєва, помічником якого працював нинішній глава офісу президента Єрмак. Сам Єрмак назвав розслідування "брехнею від початку й до кінця". За даними журналістів видання "Українська правда", Єрмак перебуває на постійному зв’язку в обхід офіційних каналів із заступником глави адміністрації російського президента Козаком, який призначений Путіним "куратором" українського напряму, після відсторонення помічника президента Суркова.
  • Уряд стверджує, що "електронний перепис" населення було проведено на волонтерських засадах без витрачання бюджетних коштів. Міністр Дубілет планує провести підрахунок населення на окупованій території Донбасу шляхом супутникового фільмування, подібно до того, як це було зроблено в Афганістані.
  • За повідомленням пресслужби президента Зеленського, у Херсонській обл. планується будівництво містечка для кримських татар, які виїхали з Криму, із залучення коштів Туреччини. Це будівництво було погоджено на зустрічі президентів Зеленського й Ердогана.


No comments:

Post a Comment